. 2009; 6(2): 92-96

Factors affecting the nausea and vomiting of early pregnancy

Gülengül Köken, Emine Çoşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Evren Yeşildağer, Mehmet Yılmazer
Department Of Obstetrics And Gynecology, Afyon Kocatepe University Medical Faculty, Afyonkarahisar, Turkey

OBJECTIVE: In this study our aim was to investigate the factors affecting the nausea and vomiting of pregnancy (NVP) and behaviours those done by the pregnants to reduce the sense of NVP.
MATERIALS-METHODS: Ninety-six pregnants smaller than 14 weeks pregnancy whom applied to our obstetrics clinic were taken in to the study. Twenty-six of them had no NVP and 70 of them had NVP. A questionnaire including sociodemographic factors, obstetric features and factors increasing and decreasing the sense of nausea and vomiting was fulfilled. Rhode’s scoring system was used for determining the degree of NVP. Kruskal Wallis test, χ2 test and Pearson corelation analysis were done for statistical analysis. P< 0.05 was considered significant.
RESULTS: There was no NVP in the 27.1% of the pregnants by Rhode’s scoring system, 30.2% had mild, 42.7% had moderate NVP. Age, gestational week, gravidy, parity, abortus, number of the live child, occupational status, education and income level were not different statistically between the groups. There was a positive correlation between NVP and fatigue (p< 0.05). Pregnants those had NVP symptoms preferred resting and sleeping more than others to reduce the symptoms.
CONCLUSION: NVP is an important health problem that adversly affect the social and family life of women. Doctors should pay attention to this important health problem and should made pregnants and their family conscious of the affected factors
.

Keywords: Pregnancy, nausea, vomiting


Erken Gebelikte Bulantı ve Kusmaya Etki Eden Faktörler

Gülengül Köken, Emine Çoşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Evren Yeşildağer, Mehmet Yılmazer
Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Afyonkarahisar

AMAÇ: Çalışmamızda erken gebelikte bulantı ve kusmaya etki eden faktörleri ve bulantı ve kusma hissini azaltmak için gebelerin neler yaptığını araştırmayı amaçladık.
GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamıza polikliniğimize gelen 26 bulantı kusması olmayan ve 70 bulantı kusması olan 14. gebelik haftasından küçük, ek hastalığı olmayan toplam 96 gebe alındı. Gebelere sosyodemografik özellikler, obstetrik özellikler, bulantı ve kusma hissini arttıran ve azaltan durumları içeren anket formu ile bulantı kusma derecesini belirleyen Rhode’s skorlama sistemini içeren anket formu dolduruldu. İstatistik analiz için Kruskal Wallis testi, χ2 testi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. P< 0.05 anlamlı olarak kabul edildi.
BULGULAR: Çalışmamıza katılan gebelerin Rhode’s skorlama sistemine göre %27.1’inde bulantı ve kusma yoktu, %30.2’sinde hafif, %42.7’sinde ise orta derecede bulantı ve kusma mevcuttu. Çalışma grupları arasında yaş, gebelik haftası, gravida, parite, abortus, yaşayan çocuk sayısı, çalışma durumu, eğitim ve gelir düzeyi açısından fark saptanmadı. Gebelik bulantı ve kusmasının yorgunluk ile anlamlı düzeyde arttığı görüldü (p< 0.05). Bulantı ve kusması fazla olan gebelerin bulantı ve kusmayı azaltmak için istirahat etmeyi ve uyumayı daha fazla tercih ettikleri görüldü.
SONUÇ: Bulantı ve kusma kadınların sosyal ve ailevi yaşantılarında olumsuz etkilere yol açan önemli bir sağlık sorunudur. Hekimlerin annenin bu sağlık sorununu dikkate alıp etkileyen faktörler konusunda gebe ve yakınlarının bilinçlenmesini sağlamaya çalışması önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, bulantı, kusma


Gülengül Köken, Emine Çoşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Evren Yeşildağer, Mehmet Yılmazer. Factors affecting the nausea and vomiting of early pregnancy. . 2009; 6(2): 92-96

Corresponding Author: Gülengül Köken, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar