. 2011; 8(4): 244-248 | DOI: 10.5505/tjod.2011.99705  

Activated protein C resistance, endogenous anticoagulants and coagulation parameters in recurrent pregnancy loss

Gökalp Öner1, Iptisam Ipek Muderris1, Cetin Saatci2
1Department Of Obstetric And Gynecology, Erciyes University, Kayseri, Turkey
2Department Of Genetic, Erciyes University, Kayseri, Turkey

Objective Recurrent miscarriage is usually defined as three or more consecutive miscarriages before 20 weeks and it occurs in 0.5%–1% of total pregnancies. Therefore, activated protein C resistance (APCR), protein C and S deficiency, antithrombin deficiency is important pathologies for RPL. In this study, our aim was to assess the role of thrombophilia parameters in RPL.
Material and Methods: 35 patients with RPL and 53 healthy control withot RPL were included in this study. Exclusion criterias of this study were uterin anomalies, chronic systemic disease, antiphospholipid and anticardiolipin antibodies entity that caused RPL.
Results: There was no difference between two groups for ages. The mean pregnacy loss of 35 patients with RPL was 3.57 ± 1.54 (3-11 items). When patients were compared for the APC resistance, there was a significant difference between the groups. Although the values of protein C, protein S and antithrombin III were low, there was no statistically significant difference between groups.
Conclusion: Throbophilia including APC resistance, protein C and S deficiency, antithrombin deficiency is associated with RPL. Thrombophilia is consequential for the prognosis of pregnancy and is considered for the following of pregnancy in patients with pregnancy.

Keywords: thrombophilia, recurrent pregnancy loss


Tekrarlayan gebelik kaybında aktive protein C direnci, endojen antikoagülanlar ve koagulasyon parametreleri

Gökalp Öner1, Iptisam Ipek Muderris1, Cetin Saatci2
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genetik Ana Bilim Dalı, Kayseri

Amaç: Yirminci gebelik haftasından önce üç veya daha fazla tekrarlayan abortus öyküsü olarak tanımlanan tekrarlayan gebelik kaybı (TGK), reproduktif yaşlarda olan tüm kadınların %1-5 kadarında görülmektedir. Bu yüzden aktive protein C rezistansı (APCR), protein C ve S eksikliği, antitrombin eksikliği gibi maternal trombofililer, TGK açısından önemli patolojilerdir. Biz bu çalışmada TGK’nda trombofili parametrelerinin rolünü ortaya koymaya çalıştık.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya TGK olan 35 hasta ve hiçbir düşüğü olmayan sağlıklı 53 kontrol hastasını dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilmeme kriterleri arasında; TGK’na neden olabilecek uterin anomali varlığı, kronik sistemik hastalık varlığı, antifosfolipit ve antikardiyolipin antikorları varlığı kabul edildi.
Bulgular: Her iki grupta yaşlar açısından fark yoktur. TGK olan 35 hastanın ortalama düşük sayısı 3.57 ± 1.54 (3-11 tane) idi. Hastalar APC direnci oranları açısından karşılaştırıldığında tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarla kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmaktadır (p= 0.028). Her iki grup karşılaştırıldığında protein C, protein S ve antitrombin III seviyeleri düşük olmalarına rağmen aralarında istatistiksel anlamlı fark yoktur.
Sonuç: APC direncini, protein C ve S eksikliğini ve antitrombin III eksikliğini içeren trombofililer TGK ile ilişkilidirler. TGK olan hastalarda trombofili boyutu gebeliğin prognozunda önemli yer tutmaktadır ve gebelik takibinin tedavisinde dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı


Gökalp Öner, Iptisam Ipek Muderris, Cetin Saatci. Activated protein C resistance, endogenous anticoagulants and coagulation parameters in recurrent pregnancy loss. . 2011; 8(4): 244-248

Corresponding Author: Gökalp Öner, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar