. 2014; 11(1): 1-9 | DOI: 10.5505/tjod.2014.98598  

General Health And Nutritional Status Of Adolescent Pregnants And Effect Of These Status On Newborn

Pınar Sökülmez, Aliye Özenoğlu
Ondokuzmayıs University School Of Health, Nutrition And Dietetics Department

Aim: Adolescent pregnancy is considered a high risk for both the mother and infant. The aim of this study was to determine general health and nutritional status of adolescent pregnants and to search the effects of these on newborn.
Methods: Anthropometric measurements, biochemical findings, and nutritional status of 220 adolescent pregnants were examined. Mothers complete a face-to-face questionnaire. Participants were asked for nutritional status and pregnancy history. Weight controls and laboratory findings were repeated by providing monthly, physician examination for these pregnants and food consumptions were examined in each control. Pregnancy outcomes were measured and records by the investigator himself. Pregnancy outcomes were obtained from the 168 birth records. General health status and anthropometric measurements to birth of infants were examined in this study
Results: The mean age of 17.4 ± 0.73 years for women, average age of marriage and first pregnancy 16.40 ± 09 and 16.8 ± 05 years, respectively. In these pregnants, premature birth and still birth is 3.1%, infants who dead after birth is 3.2%, abortion and curettage is 10.6%. Children born to mothers with multiple pregnancies, 46.6% percent have died. In this study it was determined that women, 40% of whom was anemic, consumed only 41.6% of iron amount recommended. Their energy, protein and vitamin A consumptions were also below recommendation amount. Average weight gain were 10.95±4.89 for all pregnant and pregnant women, 10.1% of ≤ 36 weeks, 80.9% 'u 37-40 weeks of birth, and various health problems were observed in 32.7% infant.
Conclutıon: While nutrition is most important in in adolescent pregnant due to the growth of both lives. When assessed in terms of mother and child health services, society should be continuously informed about adequate and balanced nutrition.

Keywords: Adolescent pregnancy, low birt weight, nutrition problems of adolescent pregnancy.


Adölesan Gebelerin Genel Sağlık Ve Beslenme Durumlarının Yenidoğan Sağlığı Üzerine Etkileri

Pınar Sökülmez, Aliye Özenoğlu
Ondokuzmayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu, Beslenme Ve Diteteik Bölümü,samsun,türkiye

Amaç: Adölesan gebelik anne ve bebeğin her ikisi içinde ciddi risk faktörüdür. Bu araştırmanın amacı adölesan gebelerin genel sağlık ve beslenme durumlarını saptamak ve bunun yeni doğan üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Material ve Metot: 220 adölesan gebenin, gebeliğe ilişkin sorunları saptanarak antropometrik ölçümleri, biyokimyasal bulguları ve beslenme durumları incelenmiştir. Tüm gebelere araştırmacı tarafından anket yapılarak, gebelik sorunları ve beslenme durumları kaydedilmiştir. Her ay ağırlık kontrolleri ve laboratuar bulguları tekrarlanmış ve her kontrolde besin tüketimleri incelenmiştir. Doğum sonrası bebeğe ait bulgular her gebenin doğum yaptığı yere gidilerek araştırmacı tarafından ölçülmüştür. Bu çalışmada 168 bebeğin doğumuna ilişkin genel sağlık durumları ve antropometrik ölçümleri incelenmiştir.
Bulgular: Yaş ortalaması 17.4 ±0.73 yıl olan kadınların evlilik ve ilk gebelik yaş ortalaması sırası ile 16.40±09 ve 16.8±05 yıldır. Bu gebelerde erken ve ölü doğum %3.1, doğup ölenler %3.2, düşük ve kürtaj ise %10.6’dır. Çoğul gebeliği olan annelerden doğan çocukların %46.6’sı ölmüştür. Araştırmada %40’ı anemik olan kadınların önerilen demir miktarının ancak %41.6’sını tükettikleri saptanmıştır. Enerji, protein, vitamin A tüketimleri de önerilenin altındadır. Ortalama ağırlık kazanımı tüm gebeler için 10.95±4.89 kg olup gebelerin %10.1’i ≤36 haftada, %80.9’u 37- 40 haftada doğum yapmışlar ve %32.7 bebekte çeşitli sağlık sorunları izlenmiştir.
Sonuç: Beslenme adölesan gebelerde her iki canlının da büyümesi nedeniyle daha da önem taşımaktadır. Bu araştırma anne ve çocuk sağlığı hizmetleri açsından değerlendirildiğinde adölesan gebeliğin hala bir sorun olarak devam ettiği, toplumun adölesan gebeliğin sorunları hakkında ve adölesan döneminde yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekli bilgilendirmek gerektiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: adölesan gebelik, düşük doğum ağırlığı adölesan gebeliği beslenme sorunları.


Pınar Sökülmez, Aliye Özenoğlu. General Health And Nutritional Status Of Adolescent Pregnants And Effect Of These Status On Newborn. . 2014; 11(1): 1-9

Corresponding Author: Pınar Sökülmez, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar