. 2020; 17(3): 0-0

The impact of dysmenorrhea and premenstrual syndrome on academic performance of college students, and their willingness to seek help

Esra Bilir1, Sule Yildiz2, Kayhan Yakin3, Baris Ata3
1School of Medicine, Koç University, Istanbul, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Koç University Hospital, Istanbul, Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Koç University School of Medicine, Istanbul, Turkey

Objective: To reveal the characteristics and prevalence of dysmenorrhea and premenstrual syndrome (PMS) among college students and investigate their impact on their academic performance.
Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between December 2017 and January 2018 at Koc University, Turkey. An online survey that included multiple-choice and short paragraph questions was prepared. Female students aged between 18 and 27 years were invited with an email to fill online informed consent in order to proceed to the survey.
Results: The final analysis included 352 students. The prevalence of dysmenorrhea was found as 90.1%. 56.0% of participants reported lower academic performance during menstruation. However, only 32.8 % of the students with dysmenorrhea admitted to the gynecology clinic. The prevalence of PMS alone and with dysmenorrhea was 71.3%, and 65.9%, respectively. The most common symptom among the ones reported affecting academic performance was depression (prevalence of 27.5%). However, only 19.9% of them with PMS consulted to a healthcare professional.
Conclusion: Symptoms of dysmenorrhea and PMS are generally neglected by students. Quality of life can be affected more than estimated. Considering the reluctance to disclose menstrual disorders, health care providers should be aware of them and ask about their symptoms to women during their routine visits.

Keywords: dysmenorrhea, premenstrual syndrome, pelvic pain, survey, academic performance


Üniversite öğrencilerinde dismenore ve premenstrüel sendromum akademik performans üzerine etkisi ve yardım isteme eğilimleri

Esra Bilir1, Sule Yildiz2, Kayhan Yakin3, Baris Ata3
1Tıp Fakültesi, Koç Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
2Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Koç Üniversitesi Hastanesi, İstanbul, Türkiye
3Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul, Türkiye

Amaç: Dismenore ve premenstrüel sendromun (PMS) üniversite öğrencilerindeki karakteristiklerini ve prevalansını ortaya çıkarmak ve akademik performansları üzerindeki etkilerini incelemek.
Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışma Aralık 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çoktan seçmeli ve kısa paragraf soruları içeren çevrimiçi bir anket hazırlanmıştır. 18 ve 27 yaş aralığındak kadın öğrenciler e-posta ile ankete davet edilmiş ve ankete başlayabilmeleri için çevrimiçi aydınlatılmış onam formu doldurmaları istenmiştir.
Bulgular: Üç yüz elli iki öğrencinin katıldığı çalışmada dismenore prevalansı %90,1 idi. Katılımcıların %56 'ı menstruasyon sırasında daha düşük akademik performans belirtti. Ancak, dismenoresi olan öğrencilerin sadece %32,8'i jinekoloji kliniğine başvurduğunu belirtti. Tek başına ve dismenore ile birlikte olan premenstrual sendrom (PMS) prevalansı sırasıyla %71,3 ve %65,9, olarak bulundu. Akademik performansını etkilediğini bildirilenler arasında en sık görülen semptom depresyon (%27,5 prevalans) idi. Bununla birlikte, PMS’i olanların sadece %19,9'u bir sağlık merkezine başvurduğunu belirtti.
Sonuç: Dismenore ve PMS semptomları genellikle öğrenciler tarafından ihmal edilmektedir. Yaşam kalitesi tahmin edilenden daha fazla bozulabilir. Menstrüel bozuklukları paylaşmadaki isteksizlik göz önüne alındığında, sağlık personeli bunların farkında olmalı ve rutin ziyaretleri sırasında kadınlarda bu semptomların varlığını sorgulamalıdır.

Anahtar Kelimeler: dismenore, premenstrüel sendrom, pelvik ağrı, anket çalışması, akademik performans


Esra Bilir, Sule Yildiz, Kayhan Yakin, Baris Ata. The impact of dysmenorrhea and premenstrual syndrome on academic performance of college students, and their willingness to seek help. . 2020; 17(3): 0-0

Corresponding Author: Baris Ata, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar