. 2008; 5(1): 26-28

Unilateral Massive Ovarian Edema Mimicking Ovarian Malignancy

Ahmet Cem İyibozkurt, Yasemin Doğan, Samet Topuz, Yavuz Salihoğlu, Ergin Bengisu, Sinan Berkman
Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, Istanbul

Background and AIMS: Massive ovarian edema, only around 80 cases reported in literature, is a rare entity often misdiagnosed for a malignancy posing the patient at risk for over-treatment with resultant hormonal dysfunction and infertility.
METHODS: A 20-year-old nulliparous woman presented with a right adnexial mass of 17x8cm after 3 weeks of abdominal pain with presumptive diagnosis of ovarian malignancy. All tumor markers were in normal range.
RESULTS: During laparotomy, a semi-twisted enlarged ovary was found. Frozen section of the wedge biopsy revealed massive ovarian edema. Oooferectomy was not performed.
CONCLUSIONS: Massive ovarian edema should be kept in mind in differential diagnosis of solid ovarian masses in young women. Conservative surgery should be the rule in order to preserve future fertility.

Keywords: ovary, massive ovarian edema, adnexial torsion, conservative surgery


Over Malinitesi İle Karışabilen Nadir Bir Durum: Masif Over Ödemi

Ahmet Cem İyibozkurt, Yasemin Doğan, Samet Topuz, Yavuz Salihoğlu, Ergin Bengisu, Sinan Berkman
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul

AMAÇ: Bugüne kadar literatürde sadece 80 kadar vaka takdimi yayınlanmış olan masif over ödemi nadir görülen ve genelde over malinitesi ile karışabilen bir durumdur. En sık altta yatan sebep ise over torsiyonudur. Hastaya gereğinden fazla cerrahi tedavi uygulanması durumunda hormonal disfonksiyon ve infertilite riski getirmektedir.
MATERYAL-METOD: Üç haftadır süren karın ağrısı ve sağ adneksiyel alanda 17x8cm’lik bir kitlesi olan yirmi yaşında nullipar bir kadın over kanseri ön tanısı ile kliniğimize refere edildi. Tüm tümör belirteçleri normal seviyelerdeydi. Yapılan Doppler akım tetkikleri normal olarak saptandı. Abdominopelvik manyetik rezonans görüntülemede ise pelvisten batın içine uzanım gösteren sağ over kaynaklı olduğu düşünülen düzgün demarke konturlu ince cidarlı T1 ağırlıklı incelemelerde hiperintens karakterde kontrast enjeksiyonu sonrası amorf kontrast tutan 17 x 12 x 8 cm ölçülerinde lezyon saptandı.
BULGULAR: Laparatomide yarım kez torsiyone olmuş ve ileri derecede büyümüş bir sağ over izlendi. Detorsiyon sonrası alınan wedge biopsi donmuş kesit incelemesine (frozen) gönderildi. Sonuç masif over ödemi ile uyumluydu. Ooferektomi yapılmadan ameliyata son verildi. SONUÇ: Genç kadınlarda solid over kitlelerde masif over ödemi tanısı akılda bulunmalıdır. Fertilitenin korunması için mutlaka konservatif kalınmalı ve over korunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Over, masif over ödemi, torsiyon, konservatif cerrahi


Ahmet Cem İyibozkurt, Yasemin Doğan, Samet Topuz, Yavuz Salihoğlu, Ergin Bengisu, Sinan Berkman. Unilateral Massive Ovarian Edema Mimicking Ovarian Malignancy. . 2008; 5(1): 26-28

Corresponding Author: Ahmet Cem İyibozkurt, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar