. 2018; 15(4): 0-0

Evaluation of The Platelet-Rich Plasma (Prp) Injection Activity in the Treatment of Abnormal Uterine Bleeding

Gökçe Turan1, Pinar Yalcin Bahat1, Alev Aydin1, Bahar Yuksel Ozgor2
1Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, Turkey
2Esenler Obstetrics and Pediatrics Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, Turkey

Objective: To evaluate the effectiveness of intracavitary Platelet-Rich Plasma (PRP) therapy in patients diagnosed with Abnormal Uterine Bleeding (AUB).
Materials and Methods: A total of 149 patients with AUB were included in the study. 74 of these patients were included in the study group and 75 of the patients were included in the control group. All patients were evaluated by transvaginal ultrasonography. Endometrial curettage was performed to exclude underlying organic pathologies. The study group underwent intracavitary PRP therapy. Both patient groups were called for follow-up at the end of the third month. Their endometrial thickness and amount of bleeding (pictogram and pads/day) were evaluated by transvaginal ultrasonography.
Results: There was no statistically significant difference between the study and control groups in terms of the decrease in the amount of bleeding. In addition, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the increase in endometrial thickness.
Conclusion: In this study, it was observed that intracavitary PRP therapy did not make a significant difference in the decrease in the amount of bleeding and in the increase in endometrial thickness between the study and control groups.

Keywords: Abnormal uterine bleeding, growth factors, platelet-rich plasma


Anormal Uterin Kanamanın Tedavisinde Plateletten Zengin Plazma Enjeksiyonunun Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Gökçe Turan1, Pinar Yalcin Bahat1, Alev Aydin1, Bahar Yuksel Ozgor2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
2Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada amaç, Abormal Uterin Kanama (AUK) tanısı alan olan olgularda intrakaviter PRP tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya kliniğimizin jinekoloji polikliniğine aşırı vajinal kanama şikayeti ile başvuran ve AUK tanısı alan 149 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 74’ü çalışma grubunu, 75’i kontrol grubunu oluşturmuştr. Tüm hastalara transvajinal ultrasonografi ile değerlendirme yapılıp, altta yatan organik patolojileri ekarte etmek için endometrial küretaj yapılmıştır. Çalışma grubuna intrakaviter PRP tedavisi uygulanmıştır. Her iki hasta grubu da 3. ay sonunda değerlendirilmek üzere kontrole çağrılmış ve transvajinal ultrasonografi ile endometrial kalınlıkları ve kanama miktarları (pictogram ve ped/gün) değerlendirilmiştir.
Bulgular: AUK nedeniyle intrakaviter PRP tedavisi uygulanan grupta kanama miktarındaki azalmanın kontrol grubuna göre istatistiksel olarak farkı olmadığı görüldü. Ek olarak her iki hasta grubunda endometrial kalınlık artışı arasında da istatistiksel olarak fark izlenmedi.
Sonuç: Yapılan çalışmada intrakaviter PRP tedavisinin, çalışma ve kontrol grupları arasında hem kanama miktarı, hem de endometrial kalınlık artışı üzerinde her iki grupta da anlamlı bir fark yaratmadığı gözlendi.

Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, büyüme faktörleri, platelet rich plazma


Gökçe Turan, Pinar Yalcin Bahat, Alev Aydin, Bahar Yuksel Ozgor. Evaluation of The Platelet-Rich Plasma (Prp) Injection Activity in the Treatment of Abnormal Uterine Bleeding. . 2018; 15(4): 0-0

Corresponding Author: Gökçe Turan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar