. 2019; 16(3): 0-0

Surgical Risk Assessment for Gynecological Oncologic Patients

Caglayan Bicer1, Jalal Raoufi2, Serhan Can İşcan2, Mehmet Guney1, Evrim Erdemoglu2
1Department of Obstetrics and Gynecology, Suleyman Demirel University, Isparta, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology – Gynecologic Oncology, Suleyman Demirel University, Isparta, Turkey

Objective

Preoperative surgical risk assessment is important in term of postoperative morbidity and mortality. So, it is necessary to evaluate the efficacy and safety of these surgeries via an ideal risk assessment model, and reduce risks via applying some findings (for instance, perioperative beta-blockers).
There are some risk assessment systems, generally not been verified for gynecologic cancer patients.
The aim of this study was assessment of surgery risk for gynecological oncologic patients and suggest an easy risk assessment model and risk reduction by applying some findings.

Materials and Methods
We retrospectively analyzed 258 gynecologic cancer patients. Age, diagnosis, staging, performance scale, metoprolol usage, heart, renal diabetes, chronic obstructive pulmonary disease, diabetes, operation type and length, Carcinoma Antigen 125, ascites, albumin, surgical procedure, hospitalization length, and complications were recorded.

Results
Of all 258 patients, 173 patients (67.1%) had no complication, 43 patients (16.7%) had 1 and 42 patients (16.3%) had ≥2 complications. The most common complication was the acid-base imbalance (14%), followed by urinary tract infection (9.7%).
Parameters associated with complications were performance status, ascites, operating length, metoprolol usage, and upper abdominal surgery.
In our proposed scoring model with total score range 0-23, Cut-off value points for both presence and count of complication was found as >5.

Conclusion
In gynecological cancer patients, addition of metoprolol usage and upper abdominal surgery within preoperative risk assessment evaluation parameters, are significantly effective in predicting the number and severity of complications. Moreover, we have suggested a simple, practical and convenient scoring model for this evaluation.

Keywords: Gynecological Oncology, Metoprolol, Upper Abdominal Surgery, Surgical Risk Assessment


jinekolojik onkoloji hastalarda cerrahi risk değerlendirmesi

Caglayan Bicer1, Jalal Raoufi2, Serhan Can İşcan2, Mehmet Guney1, Evrim Erdemoglu2
1Süleyman Demirel Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AB.D., Isparta, Türkiye
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AB.D., Jinekolojik Onkoloji B.D., Isparta, Türkiye

Amaç
Cerrahi risk değerlendirilmesi, cerrahi işlem sırasında ve sonrasında morbidite ve mortalite açısından önem taşımaktadır. Risk değerlendirmeleriyle cerrahi tedavinin etkinliği ve güvenliği belirlenerek, gerektiğinde risk azaltıcı prosedürler uygulanabilir (örneğin beta bloker kullanımı).
Günümüzde kullanılan bazı risk değerlendirme sistemleri bulunsa da jinekolojik kanser hastalarında kabul edilmiş bir sistem bulunmamaktadır.
Bu çalışmanın amacı jinekolojik onkoloji hastalarında kolay uygulanacak risk değerlendirme modeli ile cerrahi riskini değerlendirerek, ön görülen riskler için risk azaltıcı yöntemlerin uygulanmasını sağlamaktır.

Gereç ve Yöntem
Jinekolojik kanser tanısı alan 258 hasta retrospektif olarak analiz edildi. Yaş, hastalığın tipi ve evresi, Ca125 seviyesi, asit varlığı, albumin düzeyi, cerrahi prosedür ve süresi, hastanede yatış süresi ve komplikasyonlar kaydedildi. Hastaların özgeçmişinde; performans ölçeği, metoprolol kullanımı, diyabetes mellitus, kalp, böbrek ve kronik obstrüktif akciğer hastalıkları değerlendirildi.

Bulgular
Toplam 258 hastadan 173 (%67.1) hastada hiçbir komplikasyon bulunmazken, 43 (%16.7) hastada yalnızca bir komplikasyon ve 42 (%16.3) hastada ≥2 komplikasyon saptandı. En yaygın komplikasyon asit – baz dengesizliği (%14) ve ikinci sırada idrar yolları infeksiyonu izlendi.
Hastanın performans durumunun, assit varlığının, operasyon süresinin ve metoprolol kullanımının komplikasyon gelişmesi ile ilişkili olduğu saptandı.
Çalışmada kullanılan 0-23 puan aralığına sahip skorlama modelinde, skorun 5’in üzerinde olması artmış komplikasyon sayısı ve komplikasyon gelişme riski açısından anlamlı bulunmuştur.

Sonuç
Jinekolojik kanser hastalarının preoperatif risk değerlendirmesine, metoprolol kullanılıp kullanılmadığının ve üst batın cerrahisinin planlanıp planlanmadığının eklenmesi, komplikasyon gelişme ve sayısını tahmin etmede yarar sağlamaktadır. Bunlara ek olarak çalışmada kolay uygulanabilecek bir skorlama modeli önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Jinekolojik onkoloji, Metoprolol, Üst batın cerrahisi, Cerrahi risk değerlendirmesi


Caglayan Bicer, Jalal Raoufi, Serhan Can İşcan, Mehmet Guney, Evrim Erdemoglu. Surgical Risk Assessment for Gynecological Oncologic Patients. . 2019; 16(3): 0-0

Corresponding Author: Evrim Erdemoglu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar