. 2011; 8(3): 205-208 | DOI: 10.5505/tjod.2011.92259  

Approach to Scorpion Stings During Pregnancy-Two Cases

Ayse Guler1, Sevdegül Karadaş2, Zehra Kurdoğlu1
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey
2Department Of Emergency,yuzuncu Yil University, Van, Turkey

Introduction: Although there are many studies in the literature about scorpion stings and scorpion venoms, data on maternal and fetal effects during gestation is very little. In this paper, we presented two pregnant cases who applied to our clinic because of scorpion sting and discussed the management of scorpion envenomation with literature.
Cases: Two pregnant women at 32nd and 24th gestational weeks admitted to the emergency department with the complaint of scorpion sting. Physical and ultrasonographic examinations and laboratory results were normal. Clinical evaluation of the patients was stage I. No gestational complications occured during follow of the patients who were offered hospitalisation and managed with supportive treatment. Both patients delivered healthy babies vaginally at term.
Conclusion: In management of scorpion stings during pregnancy, observation and supportive treatment are sufficient when the patient is at stage I.

Keywords: Pregnancy, scorpion sting, scorpion venom


Gebelikte Akrep Sokmalarına Yaklaşım-İki Olgu Sunumu

Ayse Guler1, Sevdegül Karadaş2, Zehra Kurdoğlu1
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Van

Giriş: Literatürde akrep sokmaları ve akrep zehirinin etkilerine dair birçok çalışma mevcut olmasına karşın akrep venomunun gebelikteki fetal ve maternal etkilerine dair bilgi son derece sınırlıdır. Bu yazıda; akrep sokması nedeniyle kliniğimize başvuran iki gebe olguyu sunduk ve gebelikte akrep sokması yönetimini literatür eşliğinde tartıştık.
Olgular: Otuz ikinci ve 24. gebelik haftalarında 2 hasta akrep sokması nedeniyle acil servise başvurdu. Hastaların fizik muayeneleri, laboratuvar ve ultrason tetkikleri normaldi ve her ikisi de klinik açıdan evre I olarak değerlendirildi. Müşahadeye alınan ve destekleyici tedavi uygulanan hastaların gebelik takiplerinde herhangi bir komplikasyona rastlanmadı ve her ikisi de miadında normal vajinal yolla sağlıklı bebekler doğurdular.
Sonuç: Akrep sokmalarında evre I olarak değerlendirilen gebe olguların yönetiminde müşahade ve destek tedavisi yeterlidir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, akrep sokması, akrep zehiri


Ayse Guler, Sevdegül Karadaş, Zehra Kurdoğlu. Approach to Scorpion Stings During Pregnancy-Two Cases. . 2011; 8(3): 205-208

Corresponding Author: Ayse Guler, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar