. 2020; 17(1): 0-0

Ovarian hyperstimulation syndrome presented with isolated unilateral right-side hydrothorax: report of two cases and systematic review of the literature

sezcan mumusoglu1, Atakan Tanacan1, Volkan Turan2, Gurkan Bozdag1
1Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Hacettepe University, Ankara, Turkiye
2Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Yeni Yüzyil University, Istanbul, Turkiye

Objective: Although hydrothorax might accompany abdominal ascites in women with severe ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS), there are few cases reported to have isolated pleural effusion. Herein, we reported two patients with isolated hydrothorax without any significant abdominal fluid following infertility treatment and performed a systematic review of literature to describe risk factors for this rare entity.
Materials and Methods: Two women with isolated pleural effusion without significant abdominal ascites were reported; and available literature was screened from Ovid-SP and PubMed to review OHSS cases with isolated hydrothorax.
Results: 28 and 31 years old two women had admitted to hospital with chest pain, tachypnea and tachycardia after infertility treatment. They had right pleural effusion without abdominal fluid and the symptoms relieved after thoracentesis. Similar with our cases, we identified 24 case-reports (n=41 women) in the literature according to eligible criterion. On the day of triggering, estradiol (E2) level was <4000pg/mL in 81% of reported cases and hematocrit (HCT) was <45% in 44% of cases on the time of diagnosis.
Conclusion: Isolated hydrothorax is an unpredictable event, which may even complicate women with low E2 levels or HCT concentrations. Clinicians should keep in mind possibility of isolated hydrothorax when respiratory symptoms are significant but abdominal ascites is not evident.

Keywords: Ovarian hyperstimulation syndrome, unilateral hydrothorax, in-vitro fertilization, controlled ovarian stimulation


İzole tek taraflı hidrotoraks şeklinde bulgu veren ovaryan hiperstimülasyon sendromu: iki vakanın takdimi ve literatürün sistematik olarak gözden geçirilmesi

sezcan mumusoglu1, Atakan Tanacan1, Volkan Turan2, Gurkan Bozdag1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Blimdalı, Ankara, Türkiye
2Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilimdalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Siddetli ovarian hiper-stimulasyon sendromu (OHSS) olan hastalarda abdominal asite hidrotoraksın da eşlik etmesi karşılaşılan bir durumdur, ancak literatürde izole hidrotoraks ile başvuran sadece birkaç vaka bildirilmiştir. Bu yazıda infertilite tedavisini takiben batında belirgin asit olmadan izole hidrotoraksı olan iki hastayı rapor etmeyi ve bu nadir durum için risk faktörlerini tanımlayabilmek için sistematik bir derleme yapmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Belirgin asiti olmadan izole sağ taraf hidrotoraksı olan iki kadın rapor edildi. Izole hidrotoraks ile başvuran OHSS vakalarını gözden geçirmek için Ovid-SP ve PubMed veri tabanlarında literatür taraması yapıldı.
Bulgular: İnfertilite tedavisinden hemen sonra yaşları 28 ve 31 olan iki kadın göğüs ağrısı, taşipne ve taşikardi nedeniyle hastaneye/acil-servise başvurdu. Hastaların ultrasonda batında serbest sıvısı yokken akciğer grafisinde sağ tarafta izole hidrotoraks saptandı. Her iki hastanın da torasentez sonrası semptomları hafifledi. Literatürde olgularımıza benzer şekilde, derlememizin dahil etme kriterlerine uygun 24 vaka takdiminde 41 kadın saptandı. Risk faktörleri yönünden literatürdeki hasta verileri değerlendirildiğinde rapor edilen tüm olguların %81'inde ovulasyon tetikleme günü kan östradiol seviyesi <4000pg/mL iken, tanı anında olguların %44'ünde hematokrit <%45 idi.
Sonuç: İzole hidrotoraks, düşük östradiol düzeyleri ve hematokrit konsantrasyonları olan kadınları bile komplike edebilecek ön görülemez bir olaydır. Klinisyenler, solunum semptomları varlığında belirgin abdominal asit olmasa bile izole hidrotoraks olasılığını akıllarına getirmelidir.

Anahtar Kelimeler: Ovaryan hiperstimülasyon sendromu, tek taraflı hidrotoraks, in vitro fertilizasyon, kontrollü ovaryan stimülasyon.


sezcan mumusoglu, Atakan Tanacan, Volkan Turan, Gurkan Bozdag. Ovarian hyperstimulation syndrome presented with isolated unilateral right-side hydrothorax: report of two cases and systematic review of the literature. . 2020; 17(1): 0-0

Corresponding Author: sezcan mumusoglu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar