. 2023; 20(2): 0-0

Effect of Fetuin-A and oxidative stress on the occurrence of unexplained infertility

TUBA TASKAN1, TAYLAN TURAN2, Zehra Candan Iltemir Duvan3, AYMELEK GONENÇ2
1Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Pharmacy, Department of Biochemistry
2Gazi University Faculty of Pharmacy, Department of Biochemistry
3Yüksek İhtisas University Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics

Objective: Unexplained infertility refers to a diagnosis in which all standard examinations are usually normal and is statistically seen in approximately 30-40% of infertile couples and endometriosis encountered in 25-50% of patients with unexplained infertility. Unexplained infertility is thought to be closely associated with endometriosis and serum and peritoneal fluid levels of Fetuin-A is increased in patients with endometriosis. Fetuin-A is proposed as a diagnostic marker for endometriosis and has anti-inflammatory effects on several diseases. Oxidative stress also plays an important role in the etiopathogenesis of infertility in women. The aim o this study is to evaluate serum Fetuin-A and oxidative stress parameters concentrations impact on unexplained infertility.
Materials and Methods: In the study serum Fetuin-A, IL-1β, CA I, TAS, TOS levels, and PON and ARE enzyme activities were measured using the Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay in the sera of diagnosed unexplained infertility females (n=44) and controls (n=41).
Results: There was no statistically significant difference between unexplained infertile patients and control groups in terms of serum IL-1β, CA I, OSI, and PON levels (p>0.05). Serum Fetuin-A and ARE levels are significantly higher in unexplained infertility compared to the control, while serum TAS and TOS levels were lower (p>0.05, p<0.01, p<0.05, p<0.05, respectively).
Conclusion: It is thought that increased Fetuin-A levels may be a response to the inflammatory process and increased ARE activity may be a sign of the impaired oxidant-antioxidant balance in Unexplained infertility. That may contribute to the pathogenesis of infertility and the data obtained will make a significant contribution to new works to be done in this sense.

Keywords: Unexplained Infertility, Fetuin-A, Oxidative Stress, Carbonic Anhydrase I, ARE


Açıklanamayan infertilite oluşumunda Fetuin-A ve oksidatif stresin etkisi

TUBA TASKAN1, TAYLAN TURAN2, Zehra Candan Iltemir Duvan3, AYMELEK GONENÇ2
1Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı
2Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı
3Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Amaç: Açıklanamayan infertilite, tüm standart muayenelerin genellikle normal olduğu ve istatistiksel olarak kısır çiftlerin yaklaşık %30-40'ında görülen bir tanıyı ifade eder. Açıklanamayan infertilite hastalarının %25-50'sinde endometriozise rastlanmaktadır. Açıklanamayan infertilitenin endometriozis ile yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Endometriozisli hastalarda serum ve peritoneal sıvıda Fetuin-A düzeyleri artmaktadır. Fetuin-A, endometriozis için tanısal bir belirteç olarak önerilmiştir ve çeşitli hastalıklar üzerinde anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Oksidatif stres de kadınlarda infertilite etyopatogenezinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, serum Fetuin-A ve oksidatif stres parametreleri konsantrasyonlarının açıklanamayan infertilite üzerindeki etkisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, açıklanamayan infertilite tanısı konmuş kadınlar (n=44) ve kontrollerin (n=41) serumlarında Fetuin-A, IL-1β, CA I, TAS, TOS seviyeleri ve PON ile ARE enzim aktiviteleri Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay kullanılarak ölçüldü.
Bulgular: Açıklanamayan infertil hasta ve kontrol grubu arasında serum IL-1β, CA I, OSI ve PON düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Açıklanamayan infertilitede kontrole göre serum Fetuin-A ve ARE düzeyleri anlamlı olarak yüksek, serum TAS ve TOS düzeyleri ise daha düşüktü (sırasıyla p>0,05, p<0,01, p<0,05, p<0,05).
Sonuç: Açıklanamayan infertilitede artmış Fetuin-A düzeylerinin inflamatuvar sürece bir yanıt olabileceği ve artmış ARE aktivitesinin bozulmuş oksidan-antioksidan dengenin bir işareti olabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bu verilerle açıklanamayan infertilitenin patogenezine katkı sağlayacak ve bu anlamda yapılacak yeni çalışmalara ışık tutacaktır.

Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfetilite, Fetuin-A, Oksidatif Stres, Karbonik Anhidraz I, ARE


TUBA TASKAN, TAYLAN TURAN, Zehra Candan Iltemir Duvan, AYMELEK GONENÇ. Effect of Fetuin-A and oxidative stress on the occurrence of unexplained infertility. . 2023; 20(2): 0-0

Corresponding Author: AYMELEK GONENÇ, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar