. 2017; 14(3): 170-175

Comparison of bupivacaine and ropivacaine in combination with fentanyl used for walking epidural anesthesia in labor

Şükrü Gündüz1, Serenat Eriş Yalçın2, Gökhan Karakoç3, Mehmet Özgür Akkurt2, Yakup Yalçın4, And Yavuz2
1Kartal Dr. Lütfi Kırdar Education And Research Hospital, Department Of Anesthesiology, Istanbul, Turkey
2Suleyman Demirel University, Department Of Perinatology, Isparta, Turkey
3Etlik Zübeyde Hanım Education And Research Hospital, Department Of Perinatology, Ankara, Turkey
4Isparta City Hospital, Department Of Gynecologic Oncology, Isparta, Turkey

Objective: Effective pain relief during labor is essential to reduce maternal and perinatal morbidity arising due to pain-induced maternal sympathetic activation and to avoid unnecessary cesarean sections performed due to maternal anxiety. Walking epidural analgesia on labor reveals lower pain scores leading to higher maternal satisfaction with better cardiovascular and pulmonary physiology. Despite the extensive use and relative safety of bupivacaine, newer drugs such as ropivacaine have been developed as alternative agents to decrease the risk for cardiac and central nervous system toxicity.
Material and Methods: 100 women requested epidural analgesia in active labor were randomly allocated into two groups; one group received 20 mL of ropivacaine 0.125% with fentanyl 50 µg and other group received 20 mL of bupivacaine 0.125% with fentanyl 50 µg. The efficacy of analgesia, side effects, obstetric and neonatal outcomes of both groups were compared.
Results: There were no differences between the two study groups in the measured obstetric and neonatal outcomes. The onset time, duration of analgesia and sensory levels were similar among groups. Visual analog pain scale (VAS) scores did not differ between the groups before analgesia or at any of the subsequent evaluation periods.
Conclusions: Both ropivacaine and bupivacaine provide equivalent labor analgesia with high maternal satisfaction and tolerable side effects in the clinically used dose range. Any adverse obstetric and neonatal outcome have been observed in both groups. Therefore, either drug is a reasonable choice for labor analgesia without jeopardizing the safety of the mother and fetus.

Keywords: Bupivacaine, epidural, fentanyl, labor, ropivacaine


Yürüyen epidural anestezide fentanil ile kombine kullanılan bupivakain ve ropivakainin karşılaştırılması

Şükrü Gündüz1, Serenat Eriş Yalçın2, Gökhan Karakoç3, Mehmet Özgür Akkurt2, Yakup Yalçın4, And Yavuz2
1Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı, Istanbul
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Perinatoloji Bilim Dalı, Isparta
3Etlik Zübeyde Hanım Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Perinatoloji Bilim Dalı, Ankara
4Isparta Şehir Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı, Isparta

Öz:
Amaç: Doğum sırasında etkin ağrı giderimi, ağrının neden olduğu maternal sempatik aktivasyon nedeniyle ortaya çıkan maternal ve perinatal morbiditeyi ve anne kaygısı nedeniyle uygulanan gereksiz sezaryen oranlarını azaltmak için önemlidir. Doğumda yürüyen epidural analjezi uygulanması daha iyi kardiyovasküler ve pulmoner fizyoloji ile anne memnuniyetine yol açan daha düşük ağrı skorları ortaya koyar. Bupivakainin yaygın kullanımı ve görece emniyetine rağmen, ropivakain gibi yeni ilaçlar, kardiyak ve merkezi sinir sistemi toksisitesi riskini azaltmak için alternatif ajanlar olarak geliştirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Aktif doğumda epidural analjezi isteyen 100 kadın randomize olarak iki gruba ayrıldı; Bir gruba 20 mL ropivakain% 0.125 + fentanil 50 μg ve diğer gruba 20 mL % 0.125 bupivakain ile fentanil 50 μg verildi. Her iki grupta analjezi etkinliği, yan etkiler, obstetrik ve neonatal sonuçlar karşılaştırıldı.
Bulgular: Obstetrik ve neonatal sonuçlar açısından iki çalışma grubu arasında fark yoktu. Başlangıç yaşı, analjezi süreleri ve duyu seviyeleri gruplar arasında benzerdi. Görsel analog ağrı skalası (VAS) skorları, analjezi öncesi veya sonraki değerlendirme periyodlarının herhangi birinde gruplar arasında fark göstermedi.
Sonuç: Hem ropivakain hem de bupivakain, klinik olarak kullanılan doz aralığında yüksek anne memnuniyeti ve tolere edilebilen yan etkiler ile eşit analjezik etkinlik sağlamıştır. Her iki grupta istenmeyen obstetrik ve neonatal sonuç gözlenmemiştir. Bu nedenle, anne ve fetüsün güvenliğini tehlikeye atmadan, her iki ilaç da doğum analjezisi için makul bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler: Bupivakain, epidural, fentanil, doğum, ropivakain


Şükrü Gündüz, Serenat Eriş Yalçın, Gökhan Karakoç, Mehmet Özgür Akkurt, Yakup Yalçın, And Yavuz. Comparison of bupivacaine and ropivacaine in combination with fentanyl used for walking epidural anesthesia in labor. . 2017; 14(3): 170-175

Corresponding Author: Serenat Eriş Yalçın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar