. 2018; 15(3): 0-0

The Effect of First Trimester Hemoglobin Levels On Pregnancy Outcomes

Burcu Dinçgez Çakmak, Ülkü Ayşe Türker, Sonay Öztaş, Melis Arık, Emin Üstünyurt
Saglik Bilimleri University, Bursa Yuksek Ihtisas Research and Training Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Bursa, Turkey

Objective: The relationship between hemoglobin levels and pregnancy outcomes is still a challenging issue. There is a supported opinion about the increased adverse pregnancy outcomes both with low and high hemoglobin levels. In this study, we aimed to evaluate this association for the first trimester hemoglobin levels in Turkish population.
Material and Methods: In this retrospective study, 1306 women who were followed-up during their pregnancy and gave birth in our clinic were enrolled. Patients were divided into three groups: hemoglobin<11 g/dl (n=490), 11≤ hemoglobin<13 g/dl (n=673) and hemoglobin ≥13 g/dl (n=143). Hemoglobin <11 g/dl group was classified into two subgroups as hemoglobin≤9 g/dl (n=64) and hemoglobin>9 g/dl (n=426). Demographic characteristics, first trimester hemoglobin levels, gestational age at delivery and mode, birth weight, Apgar scores and pregnancy outcomes were recorded and compared between groups.
Results: Pregnancy induced hypertension, preterm birth, neonatal intensive care unit admission, birth weight, gestational age at delivery, Apgar scores and postpartum hemorrhage were significantly different between three groups. In pairwise comparison; gestational age at delivery, birth weight and first minute Apgar scores were higher in 11≤ Hemoglobin <13 g/dl group while pregnancy induced hypertension was more common in Hemoglobin≥13 g/dl group as compared to others. Moreover, preterm delivery rate was highest in Hemoglobin≥13 g/dl (26.6%) and it was lowest (7.3%) in 11≤ Hemoglobin<13 g/dl group. Neonatal intensive care unit admission rate was higher both in Hemoglobin<11 g/dl and Hemoglobin≥13 g/dl group. Postpartum hemorrhage was more common in Hemoglobin<11 g/dl group as compared to other groups. Furthermore, pregnancy induced hypertension was common in Hemoglobin≤9 g/dl subgroup (p=0.012).
Conclusion: In conclusion, both low and high hemoglobin levels are related with adverse pregnancy outcomes. We suggest that hemoglobin levels must be screened during pregnancy to provide maternal and fetal well-being.

Keywords: first trimester, hemoglobin, pregnancy outcome


İlk Trimester Hemoglobin Seviyelerinin Gebelik Sonuçlarına Etkisi

Burcu Dinçgez Çakmak, Ülkü Ayşe Türker, Sonay Öztaş, Melis Arık, Emin Üstünyurt
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Bursa, Türkiye

Amaç: Hemoglobin seviyeleri ve gebelik sonuçları arasındaki ilişki halen çelişkili bir konudur. Hem yüksek hem de düşük hemoglobin seviyelerinde artan olumsuz gebelik sonuçları olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türk popülasyonunda ilk trimester hemoglobin seviyesi ve gebelik sonuçları ilişkisi değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya gebelik takipleri ve doğumu kliniğimizde gerçekleştirilen 1306 hasta dahil edildi. Hastalar hemoglobin<11 g/dl (n=490), 11≤ hemoglobin<13 g/dl (n=673) ve hemoglobin≥13 g/dl (n=143) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hemoglobin<11 g/dl grubu da kendi içinde hemoglobin≤9 g/dl (n=64) ve hemoglobin>9 g/dl (n=426) olmak üzere 2 alt gruba ayrıldı. Demografik özellikler, ilk trimester hemoglobin seviyeleri, doğum haftası, şekli ve kilosu, Apgar skorları ve gebelik sonuçları kaydedilerek gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Gebeliğin indüklediği hipertansiyon, preterm doğum, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı, doğum kilosu, doğum haftası, Apgar skorları ve postpartum kanama sıklığı üç grup arasında anlamlı olarak farklı idi. İkili grup karşılaştırmasında, doğum haftası, doğum ağırlığı ve 1. dakika Apgar skorları 11≤Hemoglobin<13 g/dl grubunda daha yüksek iken, gebeliğin indüklediği hipertansiyon Hemoglobin≥13 g/dl grubunda diğer gruplardan daha sıktı. Ayrıca, preterm doğum Hemoglobin≥13 g/dl grubunda en yüksek (26.6%); 11≤ Hemoglobin<13 g/dl grubunda en düşük (7.3%) oranda saptandı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı hem Hemoglobin<11 g/dl hem de Hemoglobin≥13 g/dl grubunda daha yüksekti. Postpartum kanama, Hemoglobin<11 g/dl grubunda diğer gruplara oranla daha sıktı. Ayrıca, gebeliğin indüklediği hipertansiyon Hemoglobin≤9 g/dl alt grubunda daha sık olarak gözlendi (p=0.012).
Sonuç: Sonuç olarak, hem düşük hem de yüksek hemoglobin seviyeleri olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilidir. Bu nedenle, maternal ve fetal iyilik halinin sağlanması için gebelikte hemoglobin seviyelerinin izlenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: ilk trimester, hemoglobin, gebelik sonuçları


Burcu Dinçgez Çakmak, Ülkü Ayşe Türker, Sonay Öztaş, Melis Arık, Emin Üstünyurt. The Effect of First Trimester Hemoglobin Levels On Pregnancy Outcomes. . 2018; 15(3): 0-0

Corresponding Author: Burcu Dinçgez Çakmak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar