. 2010; 7(3): 212-217

Retrospective evaluation of the pregnancy outcomes of women with epilepsy

Mert Kazandı, Deniz Ulusoy, Timuçin Kurtuluş Mermer, İsmail Mete İtil
Department Of Obstetrics And Gynecology, Ege University School Of Medicine, İzmir, Turkey

Objective: The purpose of this study was to investigate obstetric and neonatal outcomes and to discuss benefit effects of preconception counseling of women with epilepsy.
Design: Retrospective evaluation of the pregnancy outcomes of women with epilepsy, which it was diagnosed by neurologist at Department of Obstetrics and Gynecology, Ege University School of Medicine, İzmir, between january 2004 and november 2009. Data according to demographic, obstetric and neonatal variables were collected retrospectively from the records of 66 pregnants with epilepsy. We also investigated the pregnancy outcomes related to AED using and preconception counseling.
Setting: Department of Obstetrics and Gynecology, Ege University School of Medicine, İzmir
Patients: 66 pregnants with epilepsy.
Results: The mean maternal age was 28,3±6,3. the median gestational age and fetal weight was 38±0,7 weeks and 3027±341 gr at the time of birth, respectively. Fourteen pregnants (%23,1) were borned before 37. gestational weeks. There were no adverse fetal outcomes and major or minor congenital malformations. The preconception counseling ratio was % 57,57 (n: 38) in study group and all of these used antiepileptic drugs during pregnancy. 28 (%42,43) pregnants with epilepsy didn’t applied preconception counseling that 17 cases of them discontinued their medical terapy during first trimester. Epileptic seizures were commonly developed because of leaving AED.
Conclusion: The pregnants with epilepsy have some risk according to disease and medical terapy. A good team work is required by experienced obstetrician and neurologist for management. Then, favorable pregnancy outcomes may be obtained as like as general population.

Keywords: epilepsy, pregnancy, antiepileptic drugs, preconception counseling.


Epilepsi tanısı almış kadınlarda gebelik sonuçlarının retrospektif analizi

Mert Kazandı, Deniz Ulusoy, Timuçin Kurtuluş Mermer, İsmail Mete İtil
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, İzmir

Objektif: Bu çalışmada epilepsi tanısı almış ve antiepileptik ilaç kullanan kadınların obstetrik ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi ve gebelik öncesi danışma alınmasının gebelik sonuçlarına yararının tartışılması amaçlanmıştır.
Planlama: Ocak 2004-Kasım 2009 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalında nörolog tarafından epilepsi tanısı almış kadınların gebelik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi için arşiv kayıtları incelenerek genel özellikleri, gebelik süreci ve yenidoğan ile ilişkili bilgiler toplandı. Ek olarak AEİ kullanımı ve gebelik öncesi danışma ile gebelik sonuçlarının ilişkisi incelendi.
Ortam: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İzmir.
Hastalar: Epilepsi tanısı almış 66 gebe.
Sonuç: Hastaların ortalama yaşı 28,3±6,3 idi. Ortalama doğum haftası 38±0,7 hafta ve ortalama doğum kilosu 3027±341 gr olarak saptandı. 37. gebelik haftasından önce erken doğum oranı %23,1 (14 hasta) olarak belirlendi. Yenidoğanların hiçbirinde majör veya minör anomali saptanmadı ve kötü prognozla ilişkili herhangi bir patoloji yoktu. Çalışmamızdaki epileptik gebelerin 38’i (% 57,57) gebe kalmadan önce danışmanlık almıştı ve danışmanlık alan epileptik kadınların tamamı gebelik süresince AEİ tedavilerine devam etmişlerdi. 28 (%42,43) kadın danışmanlık almadığı ve bu olguların 17’ sinin ilk trimesterde AEİ kullanımını bıraktıkları gözlendi. Gebelikte epileptik nöbet geçirilmesi sıklıkla ilaç kullanımının kesilmesi ile ilişkiliydi.
Yorum: Sonuç olarak, gebelik ve epilepsi olguları kendine özgü riskler içeren gebeliklerdir. Bu olguların takibi bu konuda deneyimli obstetrisyen ve nörolog tarafından iyi bir ekip çalışması gerektirmektedir. Uygun yaklaşım ve takip ile hemen hemen genel popülasyona benzer olumlu sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: epilepsi, gebelik, antiepileptik ilaç, gebelik öncesi danışma.


Mert Kazandı, Deniz Ulusoy, Timuçin Kurtuluş Mermer, İsmail Mete İtil. Retrospective evaluation of the pregnancy outcomes of women with epilepsy. . 2010; 7(3): 212-217

Corresponding Author: Mert Kazandı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar