. 2020; 17(3): 0-0

The impact of morbid obesity on survival of the endometrial cancer

Ahmet Barış Güzel1, Ghanim Khatib1, Umran Kucukgoz Gulec1, DERYA GÜMÜRDÜLÜ2, Mehmet Ali Vardar1
1Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Gynecological Oncology, Faculty of Medicine, Çukurova University, 01330, Adana, Turkey.
2Department Of Pathology, Division Of Gynecologic Pathology, Faculty Of Medicine, Çukurova University, 01330, Adana, Turkey.

Objective: Morbid obesity is identified as patients with body mass index more than 40 kg/m2. Obesity is known as a risk factor for endometrial cancer due to the increase of the deposited estrogen. This study was conducted to evaluate the morbid obesity effect on survival of the endometrial cancer.
Materials and Methods: The archival records and pathological reports of the endometrial cancer cases who were operated and followed up in Çukurova University Gynecologic Oncology Center between January 1996 and December 2018 were reviewed, retrospectively. Data regarding body mass index and survival was reported in 520 patients of them. These patients were included in this study and stratified into two groups according to their body mass index, <40 and ≥40 kg/m2. Groups’ clinic, pathologic features and survival rates were compared.
Results: There was 146 cases in the morbidly obese group and 374 patients with body mass index <40 kg/m2-group. Mean age of the groups was 58.5 and 56.2, respectively. Mean follow-up time was 51.6 months. Comorbidities were significantly higher in the morbid obese group. Five-year disease-free and overall survival rates were 78.3% and 85.3% in the morbidly obese group, 81.6% and 90.1% in the body mass index <40 kg/m2-group, respectively. Albeit that groups’ clinical and pathological features were homogeneously distributed, disease-free and overall survival rates were likely to be significantly different (p=0.053 and p=0.054, respectively).
Conclusion: Morbidly obese endometrial cancer patients were associated with 2.7 increased risk of death and 1.7 increased risk of recurrence comparing with those who had body mass index <40 kg/m2. It is important to deal with the frequent comorbidities in this special group, which could be simply altered by lifestyle changes. Morbidly obese endometrial cancer patients should be encouraged for lifestyle changes and consulted to the dieticians and endocrinologists.

Keywords: Morbid obesity, endometrial cancer, survival.


Morbid obezitenin endometrial kanserli hastaların sağkalımına etkisi

Ahmet Barış Güzel1, Ghanim Khatib1, Umran Kucukgoz Gulec1, DERYA GÜMÜRDÜLÜ2, Mehmet Ali Vardar1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum ABD, Jinekolojik Onkoloji BD, Adana
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD

Amaç: Morbid obezite, vücut kitle indeksi 40 kg/m2'den fazla olan hastaları tanımlar. Obezite, yağ dokusunda depolanan östrojenin artışı nedeniyle endometriuum kanseri için bir risk faktörü olarak bilinir. Bu çalışma, endometrial kanserin sağkalımı üzerine morbid obezite etkisini değerlendirmek için planlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çukurova Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Biriminde Ocak 1996 - Aralık 2018 tarihleri arasında opere edilen ve takip edilen endometrium kanserli olgularının arşiv kayıtları ve patolojik raporları retrospektif olarak incelendi. Bu hastalardan vücut kitle indeksi ve sağkalım ile ilgili tam verilerine ulaşılabilen 520 vaka çalışmaya dahil edildi. Hastalar vücut kitle indeksleri <40 ve ≥40 şeklinde iki gruba ayrıldı. Grupların kliniği, patolojik özellikleri ve sağkalım oranları karşılaştırıldı.
Bulgular: Morbid obez hasta grubunda 146 ve vücut kitle indeksi <40 kg/m2 olan grupta 374 hasta vardı. Grupların yaş ortalaması sırasıyla 58.5 ve 56.2 idi. Ortalama takip süresi 51.6 aydı. Komorbiditeler, morbid obez grupta anlamlı derecede yüksekti. Beş yıllık hastalıksız ve genel sağkalım oranları, morbid obez grupta sırasıyla; %78.3 ve %85.3, vücut kitle indeksi <40 kg/m2 olan grupta %81.6 ve %90.1 idi. Grupların klinik ve patolojik özelliklerinin homojen olarak dağılmış olmasına rağmen, hastalıksız ve genel sağkalım oranlarının anlamlı derecede farklı olduğu görülmüştür (sırasıyla, p=0.053 ve p=0.054).
Sonuç: Morbid obez endometrial kanserli hastalar, vücut kitle indeksi <40 kg/m2 olanlara göre 2,7 artmış ölüm riski ve 1,7 artmış nüks riski ile ilişkiliydi. Yaşam tarzındaki değişimlerle kolayca değiştirilebilecek olan ve bu özel grupta sıkça görülen komorbiditelerle baş etmek son derece önemlidir. Morbid obez endometrial kanserli hastalar yaşam tarzı değişiklikleri için teşvik edilmeli ve diyetisyenler ile endokrinologlara konsülte edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Morbid obezite, endometrium kanseri, sağkalım.


Ahmet Barış Güzel, Ghanim Khatib, Umran Kucukgoz Gulec, DERYA GÜMÜRDÜLÜ, Mehmet Ali Vardar. The impact of morbid obesity on survival of the endometrial cancer. . 2020; 17(3): 0-0

Corresponding Author: Ghanim Khatib, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar