. 2012; 9(1): 42-46 | DOI: 10.5505/tjod.2012.83435  

Endometrium kanserinde sağkalımı etkileyen prognostik faktörler

Ateş Karateke, Selçuk Selçuk, Mehmet Reşit Asoğlu, Ahmet Namazov, Niyazi Tuğ, Çetin Çam, Seda Çakır
Zeynep Kamil Hospital, İstanbul, Turkey

Objective: Factors affecting survival in endometrial cancer patients were aimed to be investigated.
Material and Methods: Survival, age, histopathologic diagnosis, stage, grade and lymphovascular space involvement of 172 endometrial cancer patients operated in Zeynep Kamil Hospital between 2001-2010 years were analyzed retrospectively. All patients were staged according to 1988 FIGO criteria. The effect of prognostic factors on 5 years survival rate and overall survival was evaluated.
Results and Conclusion: Five years survival of 52 patients whom were operated at least 5 years ago was 76.9%. There were significant effect of histological type, LVI and LN metastasis on five years survival rate. Furthermore; surgical staging, histological type, grade, LVI, LN metastasis and degree of myometrial invasion were found to be significant factors effected overall survival.

Keywords: Endometrial Carcinoma, Overall Survey, Five years survey


Prognostic Factors Affecting Survival in Endometrial Carcinoma

Ateş Karateke, Selçuk Selçuk, Mehmet Reşit Asoğlu, Ahmet Namazov, Niyazi Tuğ, Çetin Çam, Seda Çakır
Zeynep Kamil Hastanesi,istanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada endometrium kanseri olgularında sağ kalımı etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde 2001-2010 yılları arasında opere olmuş 172 endometrium kanseri olgusunun yaş, cerrahi evre, tümör histopatolojik tip, grade, myometrial invazyon derinliği, lenfovasküler alan tutulumu ve lenf nodu tutulumu ve sağ kalım verileri kaydedildi. Hastalar 1988 FIGO kriterlerine göre evrelendi. Prognostik faktörlerin 5 yıllık sağ kalım oranları ve sağkalım süresi üzerindeki etkileri araştırıldı.
Bulgular ve Sonuç: Operasyonun üzerinden en az beş yıl geçmiş 52 olgunun beş yıllık sağ kalım oranı % 76.9 olarak hesaplandı. Histolojik tip, LVI ve LN metastazı 5 yıllık sağkalım oranları üzerine istatatiksel olarak anlamlı etkisi olan prognostic faktörler olarak bulundu. Cerrahi evre, histolojik tip, grade, LVI, LN metastazı ve myometrial invazyon derinliği sağkalım süresini anlamlı olarak etkileyen prognostic faktörler idi.

Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Sağkalım, Beş yıllık sağkalım


Ateş Karateke, Selçuk Selçuk, Mehmet Reşit Asoğlu, Ahmet Namazov, Niyazi Tuğ, Çetin Çam, Seda Çakır. Endometrium kanserinde sağkalımı etkileyen prognostik faktörler. . 2012; 9(1): 42-46

Corresponding Author: Selçuk Selçuk, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar