. 2013; 10(4): 236-241 | DOI: 10.5505/tjod.2013.82653  

Comparison of mean platelet volume and serum bile acid levels in intrahepatic cholestasis of pregnancy

Nilgün Güdücü1, Başak Özge Kayan1, Herman İşçi1, Kılıç Aydınlı2, Alin Başgül Yiğiter1, İlkkan Dünder1
1İstanbul Bilim University Avrupa Florence Nightingale Hospital Department Of Obstetrics And Gynecology
2İstanbul University, Cerrahpaşa Medical School, Emeritus

Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between serum bile acid levels (SBA) and mean platelet volume (MPV), a proinflammatory marker and to detect the role of MPV as a marker of fetal well-being in patients with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP).
Method: We compared the biochemical parameters of pregnants with ICP and the control group retrospectively.
Results: Pregnants with ICP had statistically significantly higher alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and fasting SBA levels and the gestational week at delivery was higher in the control group (p < 0.05). There was no statistically significant relationship between MPV and hemoglobin, hematocrite, white blood cell count and thrombocyte levels of the groups ( p > 0.05). Mean gestational week at delivery was statistically significantly lower in pregnants with ICP when compared to the control group (37.95 ± 0.92 weeks and 37.25 ± 1.25 weeks, p < 0.05 respectively).
Conclusions: There was no relationship between MPV and biochemical parameters used to define ICP. But the rate of preterm delivery increased as SBA levels increased.

Keywords: serum bile acid levels, mean platelet volume, pregnancy


GEBELİK İNTRAHEPATİK KOLESTAZINDA ORTALAMA TROMBOSİT HACMİ ve SERUM SAFRA ASİTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Nilgün Güdücü1, Başak Özge Kayan1, Herman İşçi1, Kılıç Aydınlı2, Alin Başgül Yiğiter1, İlkkan Dünder1
1İstanbul Bilim Üniversitesi Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Abd
2İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Emeritus

Objektif: Bu çalışmanın amacı, serum safra asitleri (SSA) ile proinflamatuar bir belirteç olan ortalama trombosit hacmi (OTH) arasındaki ilişkiyi ve OTH'nin gebelik intrahepatik kolestazı (GİK) olan hastalarda fetal iyilik halinin belirteci olarak kullanımını tespit etmekti.
Metod: Bu retrospektif çalışmada GİK'li hastalar ile kontrol grubunu oluşturan gebelerin biyokimyasal parametreleri karşılaştırıldı.
Bulgular: GİK tanısı alan gebelerin ortalama alanine aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), açlık SSA ölçümleri ve kontrol grubundaki gebelerin doğum sırasındaki gebelik haftaları istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p < 0.05). Her iki grupta yeralan gebelerin hemoglobin, hematokrit, beyaz küre, trombosit ve OTH ölçümleri arasında fark ve OTH ile açlık SSA arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır ( p > 0.05). GİK'li gebeler, kontrol grugundaki gebelerden daha erken haftada doğum yapmıştır (37.95 ± 0.92 hafta ve 37.25 ± 1.25 hafta, p < 0.05 sırasıyla).
Sonuç: OTH ile GİK'i tanımlayan biyokimyasal parametreler arasında korelasyon tespit edilemedi. Ancak SSA yükseldiğinde erken doğum gözlenme sıklığında artış izlendi.

Anahtar Kelimeler: serum safra asitleri, ortalama trombosit hacmi, kolestaz


Nilgün Güdücü, Başak Özge Kayan, Herman İşçi, Kılıç Aydınlı, Alin Başgül Yiğiter, İlkkan Dünder. Comparison of mean platelet volume and serum bile acid levels in intrahepatic cholestasis of pregnancy. . 2013; 10(4): 236-241

Corresponding Author: Başak Özge Kayan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar