. 2020; 17(2): 0-0

Local uterine resection with Bakri balloon placement in placenta accreta spectrum disorders

Emin Ustunyurt
Department of Gynecology, Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Bursa

Objective: Placenta accreta spectrum (PAS) is a potentially life-threatening condition characterized by abnormal adherence of the placenta to the implantation site. We sought the evaluate the efficacy, surgical feasibility, risks and advantages of local uterine resection in cases complicated with PAS.
Materials and methods: Ninety-seven patients with PAS which were confirmed during surgery and by histopathological examination between January 2013 and December 2019 were included in this study. The patients were recruited into two groups based on operative approach. Study population (Local resection group) consisted of 30 cases in whom total resection of adherent placenta and myometrium was performed. Control group (Hysterectomy group) consisted of 67 cesarean hysterectomy cases.
Results: Patients in whom hysterectomy was performed had significantly more bleeding than local resection group (1180 ± 160 mL vs 877 ± 484 mL; p: 0.002). Mean number of transfused packed red blood cells (pRBC) were greater in the hysterectomy group than local resection group (4.5 ± 2.3 for the hysterectomy group vs 2.6 ± 3.1 for the local resection group; p: 0.001). Transfusion rate of four and/or more pRBCs was 67.2% in hysterectomy group and 33.3% in local resection group which indicated a statistically significant difference (p: 0.002). In hysterectomy group 29.6% of the patients required intensive care unit, while this rate was 6.7% for local resection group (p: 0.023).
Conclusion: Local resection can be performed safely in selected PAS cases. In these cases, using a standardized protocol in terms of patient selection and surgical procedure will reduce morbidity and mortality.

Keywords: Conservative technique, placenta accreta, placenta accreta spectrum, placenta percreta, local resection


Plasenta akreta spektrum bozukluklarında Bakri balon yerleştirilmesi ile lokal uterin rezeksiyon

Emin Ustunyurt
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Bursa

Amaç: Plasenta akreta spektrumu (PAS) plasentanın implantasyon alanına anormal olarak yapışması ile karakterize hayatı tehdit edici bir durumdur. PAS ile komplike olgularda lokal uterin rezeksiyonun etkinliğini, cerrahi fizibilitesini, risklerini ve avantajlarını değerlendirmeye çalıştık.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2013-Aralık 2019 tarihleri arasında ameliyat sırasında ve histopatolojik inceleme ile doğrulanan PAS tanısı almış doksan yedi hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar operatif yaklaşıma göre iki gruba ayrıldı. Çalışma popülasyonu (Lokal rezeksiyon grubu) plasenta ve myometriumun total rezeksiyonu yapılan 30 olgudan oluşmaktaydı. Kontrol grubu (Histerektomi grubu) 67 sezaryen histerektomi olgusundan oluştu.
Bulgular: Histerektomi yapılan hastaların lokal rezeksiyon grubuna göre anlamlı derecede daha fazla kanaması vardı (1180 ± 160 mL ve 877 ± 484 mL; p: 0.002). Ortalama transfüze edilen paketlenmiş eritrosit sayısı histerektomi grubunda lokal rezeksiyon grubuna göre daha fazla idi (histerektomi grubu için 4.5 ± 2.3, lokal rezeksiyon grubu için 2.6 ± 3.1; p: 0.001). Dört ve / veya daha fazla pRBC'nin transfüzyon oranı histerektomi grubunda% 67.2 ve lokal rezeksiyon grubunda% 33.3 idi ve bu da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdi (p: 0.002). Histerektomi grubunda hastaların% 29.6'sı yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyarken, bu oran lokal rezeksiyon grubu için% 6.7 idi (p: 0.023).
Sonuç: Lokal rezeksiyon seçilmiş PAS vakalarında güvenle yapılabilir. Bu durumlarda, hasta seçimi ve cerrahi prosedür açısından standart bir protokol kullanılması morbidite ve mortaliteyi azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler: Konservatif teknik, plasenta akreta, plasenta akreta spektrumu, plasenta perkreta, lokal rezeksiyon


Emin Ustunyurt. Local uterine resection with Bakri balloon placement in placenta accreta spectrum disorders. . 2020; 17(2): 0-0

Corresponding Author: Emin Ustunyurt, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar