. 2008; 5(1): 17-21

The serum leptin, tumor necrotising factor-alpha (TNF-alpha), interleukine-6 (IL-6) levels İn habitual snoring pregnants

Gülengül Köken1, Figen Kır Şahin1, Emine Coşar1, Irfan Altuntaş2, Reşit Köken3, Fatma Fidan4, Mehmet Ünlü4
1Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Department Of Obstetrics And Gynecology
2Süleyman Demirel University, Medical Faculty, Department Of Biochemistry, Isparta, Turkey
3Afyon Kocatepe University, Department Of Pediatrics, Afyonkarahisar, Turkey
4Afyon Kocatepe University, Medical Faculty,department Of Chest Disease, Afyonkarahisar, Turkey

OBJECTIVE: Our aim was to determine the levels of leptin, tumor necrotising factor – alpha (TNF-alpha), interleukine-6 (IL-6) in habitual snoring pregnants and compare with nonsnoring pregnants. Fetal outcome of these two groups were also evaluated.
MATERIALS-METHODS: Twenty-six habitual snoring pregnants and 54 nonsnoring pregnants (totally 80) were evaluated in Afyonkarahisar Kocatepe University Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology at May 2006-June 2007. All of the pregnants were in the third trimester and venous blood were taken after 8 hours fasting period. Leptin, TNF-alpha, IL-6 levels of two groups were studied. Infant birthweight, apgar scores were obtained. RESULTS: There were no significant difference between serum leptin, TNF-alpha and IL-6 levels of the habitual snoring and non-snoring pregnants (P>0,05). Serum leptin levels were significantly higher in obese women than normal weight women (15,5±5,2, 12,5±5,7, p=0,024 respectively). There was significant positive correlation between body mass index (BMI) and serum leptin levels (r=0,313, p=0,006). Birth weight and apgar scores of the infants were comparable between groups (p>0,05).
CONCLUSION: Although habitual snoring is a risk factor for pregnants, it does not effect the the serum leptin, inflamatuar factors and fetal outcome.

Keywords: habitual snoring, leptin, TNF-alfa, İL-6, pregnancy


Habitüel horlaması olan gebelerde serum leptin, tümör nekrotizan faktör-alfa ve interlökin-6 düzeyleri

Gülengül Köken1, Figen Kır Şahin1, Emine Coşar1, Irfan Altuntaş2, Reşit Köken3, Fatma Fidan4, Mehmet Ünlü4
1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Isparta
3Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
4Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

AMAÇ: Çalışmamızda habitüel horlaması olan ve olmayan gebelerde serum leptin, tümör nekrotizan faktör- alfa (TNF-alfa), interlökin-6 (İL-6) düzeylerini ve fetal sonuçları karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamız Mayıs 2006 ve Haziran 2007 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine gelen 26 habitüel horlaması olan ve 54 habitüel horlaması olmayan toplam 80 gebede yapıldı. Hepsi 3.trimesterde olan gebelerden 8 saatlik açlık sonrası venöz kan alınarak serum leptin, TNF-alfa ve İL-6 düzeyleri çalışıldı. Aynı gebelerin doğum sonrası bebeklerinin doğum ağırlıkları, apgar skorları kaydedildi. BULGULAR: Habitüel horlaması olan ve olmayan gebeler karşılaştırıldığında serum leptin, TNF-alfa ve İL-6 seviyeleri arasında fark saptanmadı (P>0,05). Obez olan gebelerde serum leptin düzeyi normal kilolu olanlara göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla 15,5±5,2, 12,5±5,7, p=0,024). Vücut kitle indeksi ile serum leptin düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (r=0,313, p=0,006). Habitüel horlaması olan ve olmayan gebeler arasında bebeklerinin doğum ağırlıkları ve apgar skorları açısından anlamlı farklılık saptanmadı. SONUÇ: Habitüel horlama gebeler için bir risk faktörü olarak görülmesine rağmen bizim çalışmamızda serum leptin, inflamatuar faktör düzeyleri ve fetal sonuçlar etkilenmemiştir.

Anahtar Kelimeler: gebelik, habitüel horlama, İL-6, leptin, TNF-alfa


Gülengül Köken, Figen Kır Şahin, Emine Coşar, Irfan Altuntaş, Reşit Köken, Fatma Fidan, Mehmet Ünlü. The serum leptin, tumor necrotising factor-alpha (TNF-alpha), interleukine-6 (IL-6) levels İn habitual snoring pregnants. . 2008; 5(1): 17-21

Corresponding Author: Gülengül Köken, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar