. 2019; 16(4): 0-0

Evaluation of the prevalence of sexually transmitted bacterial pathogens in *** by nucleic acid amplification tests and investigation of the relationship between these pathogens and cervicitis

Onur Guralp1, Aysegul Bostanci2, Esra Ozerkman Basaran2, Meike Schild-Suhren, MD1, Baris Kaya3
1Carl von Ossietzky Oldenburg University, Obstetrics and Gynecology, Klinikum AöR, Oldenburg, Germany.
2Near East University, Department of Moleculer Biology and Genetics, Lefkosa-TRNC, Mersin-10, Turkey
3Near East University, Department of Obstetrics and Gynecology, Nicosia, Northern Cyprus.

Objective: To evaluate the prevalence of pathogens, Chlamydia trachomatis (C. trachomatis), Neisseria gonorrhea (N.gonorrhea) and Trichomonas vaginalis (T.vaginalis), Mycoplasma hominis (M.hominis), Mycoplasma genitalium (M.genitalium), Ureaplasma urealyticum (U.urealyticum), and Ureaplasma parvum (U.parvum) in women via multiplex-polymerase chain reaction (PCR)- deoxyribonucleic acid (DNA).
Material and Methods: Cervical swabs of 273 women in reproductive age, who underwent gynecologic examination in our outpatient clinic were evaluated with the multiplex-PCR-DNA method. The presence of cervicitis, contraceptive methods, marital status, and the number of partners were evaluated.
Results: 106 (39%) of the 273 women had at least one bacterium, whereas 25 women (9.8%) had two bacteria and three women (1%) had three bacteria. U.urealyticum was the most frequently encountered bacterium (13.9%) followed by M.hominis (12.8%), U.parvum (12.4%), C.trachomatis (5.4%), M.genitalium (2.9%), N.gonorrhea (2.5%) and T.vaginalis (0.3%). Bacterial infection was detected more frequently in women <25 years-old, single, who had multiple partners and clinically diagnosed with cervicitis.
The cervicitis rate was 39% in our study. M.genitalium was significantly more frequent in women with cervicitis than women without cervicitis (5.6% vs. 1.2%, p=0.005). C.trachomatis and N.gonorrhea, which are often associated with cervicitis were comparable in women with and without cervicitis.
Conclusion: Women with clinically diagnosed cervicitis or even with normal appearing cervix should be tested with multiplex-real-time PCR-nucleic-acid-amplification tests on suspicion of such an infection. M.genitalium is an emerging bacterial agent for cervicitis along with C.trachomatis and N.gonorrhea.

Keywords: Chlamydia, Neisseria, Trichomonas, Mycoplasma, Ureaplasma


*** (the name of the region is intentionally blinded for the review) cinsel yolla bulaşan bakteriyel patojenlerin prevelansının nükleik asit amplifikasyon testleri ile incelenmesi ve bu patojenlerin servisitle olan ilişkilerinin araştırılması

Onur Guralp1, Aysegul Bostanci2, Esra Ozerkman Basaran2, Meike Schild-Suhren, MD1, Baris Kaya3
1Carl von Ossietzky Oldenburg Üniversitesi, Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Klinikum Hastanesi, Oldenburg, Almanya
2Yakın Doğu Üniversitesi, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
3Yakın Doğu Üniversitesi, Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Amaç: Kadınlarda multipleks-polimeraz zincir reaksiyonu (PCR)- deoksiribonükleik asit (DNA) ile Chlamydia trachomatis (C. trachomatis), Neisseria gonorrhea (N.gonorrhea) and Trichomonas vaginalis (T.vaginalis), Mycoplasma hominis (M.hominis), Mycoplasma genitalium (M.genitalium), Ureaplasma urealyticum (U.urealyticum) ve Ureaplasma parvum (U.parvum) patojenlerinin görülme sıklığını değerlendirmek ve klinik olarak servisit tanısı koyulan kadınlardaki bu bakterilerin rolünü incelemek.
Materyal metod: Polikliniğimizde jinekolojik muayeneye gelen üreme çağındaki 273 kadından alınan serviks sürüntüsü multipleks-PCR-DNA yöntemiyle incelendi. Servisit varlığı, kontraseptif yöntemler, evlilik durumu ve partner sayısı değerlendirildi.
Bulgular: 273 kadından 106’sında (%39) en az bir bakteri tespit edilirken, 25 kadında (%9,8) iki bakteri, 3 kadında ise (1%) üç bakteri tespit edildi. U.urealyticum (%13,9) en sık tespit edilen bakteri olup, sıklık sırasına göre M.hominis (%12,8), U.parvum (%12,4), C.trachomatis (%5.4), M.genitalium (%2,9), N.gonorrhea (%2,5) ve T.vaginalis (%0,3) oranında saptandı. Bakteriyel infeksiyon 25 yaşın altında, bekar, birden fazla partneri olan ve klinik olarak servisit tanısı koyulan kadınlarda daha sık gözlendi.
Çalışmamızda servisit oranı %39 olarak saptandı. M.genitalium servisit görülen kadınlarda servisit görülmeyen kadınlara kıyasla anlamlı olarak daha sık saptandı (%5,6’ya karşılık %1,2, p=0.005). Sıklıkla servisitle ilişkilendirilen C.trachomatis ve N.gonorrhea’nın görülme oranları benzer olarak saptandı.
Sonuç: Klinik olarak servisit tanısı koyulan kadınlarda veya infeksiyon şüphesi varsa normal görünümdeki serviks varlığında bile multipleks-PCR-nükleik asit amplifikasyon testleri kullanılmalıdır. M.genitalium, C.trachomatis ve N.gonorrhea’nın ardından bakteriyel servisit etkeni olarak öne çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Klamidya, Neisseria, Trikomonas, Mikoplazma, Üroplazma


Onur Guralp, Aysegul Bostanci, Esra Ozerkman Basaran, Meike Schild-Suhren, MD, Baris Kaya. Evaluation of the prevalence of sexually transmitted bacterial pathogens in *** by nucleic acid amplification tests and investigation of the relationship between these pathogens and cervicitis. . 2019; 16(4): 0-0

Corresponding Author: Onur Guralp, Germany


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar