. 2017; 14(4): 214-219

Depression and anxiety disorder in women with hyperemesis gravidarum: A pro-spective case-control study

Yusuf Topalahmetoğlu, Mehmet Metin Altay, Derya Akdağ, Yusuf Aytaç Tohma, Eser Çolak, Bora Çoşkun, Orhan Gelişen
Etlik Zubeyde Hanim Women

Objective: Primary aim of the study was to assess the anxiety and depression status of women with hyperemesis gravidarum. The risk factors for developing both depression and anxiety in women with hyperemesis gravidarum were evaluated.
Material and Methods: A total of 200 women, 100 diagnosed to have hyperemesis gravidarum before 20th week of gestation at a tertiary referral center and 100 gestational-age- matched controls were enrolled. The socio-demographic data and the depression and anxiety scores, assessed with Beck Depression and Anxiety Inventory were compared between two groups.
Results: Median depression and anxiety scores were significantly higher in the hyperem-esis gravidarum group compared to controls (19.5 vs 9.0 and 22.0 vs 10.0). Women with hyperemesis gravidarum have the highest relative risks for moderate depression and se-vere anxiety (RR: 16.88 and RR: 20.50, respectively). In the univariate analysis; having hyperemesis gravidarum, low education level, low income and poor social relationship were the significant predictors of depression and having hyperemesis gravidarum; moreoever, poor social relationship significantly predicted presence of anxiety disorder. However, having hyperemesis gravidarum and poor social relationship were found as the only independent predictors of both the depression and anxiety disorder. Patients with HG were 5.5 and 6.7 times more prone to have depression and anxiety disorder compared to controls respectively.
Conclusion: Both depression and anxiety disorder were more frequent in women with HG who have with weak family and social relationships, lower education and income levels. Therefore, determination of the psychological status of women with hyperemesis gravidarum should be an integral part of the evaluation.

Keywords: Hyperemesis gravidarum, pregnancy, depression, anxiety disorder


Hiperemezis gravidarumlu kadınlarda depresyon ve anksiyete bozukluğu: Prospektif vaka kontrol çalışması

Yusuf Topalahmetoğlu, Mehmet Metin Altay, Derya Akdağ, Yusuf Aytaç Tohma, Eser Çolak, Bora Çoşkun, Orhan Gelişen
Etlik Zubeyde Hanim Women Kadın Hastalıkları Ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara, Türkiye

Amaç: Araştırmanın birincil amacı, hiperemezis gravidarum (HG) olan kadınların anksiyete ve depresyon durumlarını değerlendirmektir. Ayrıca, tüm gruptaki depresyon ve anksiyete için risk faktörlerini de değerlendirdik.
Gereç - Yöntem: Gebeliğin 20. Haftasından önce üçüncü basamak bir merkezde HG teş-hisi konan 100 kadın ve gebelik haftası eşleştirilen 100 kontrol olmak üzere toplam 200 kadın çalışmaya dahil edildi. Sosyodemografik veriler ve Beck Depresyon ve Anksiyete Envanteri ile değerlendirilen depresyon ve anksiyete skorları iki grup arasında karşılaştı-rıldı.
Bulgular: Medyan depresyon ve anksiyete skorları HG grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla 19.5 ve 9.0 ve 22.0 ve 10.0).
Orta sınıf depresyon ve şiddetli kaygı açısından HG'li kadınlar en yüksek rölatif riske sahipti (sırasıyla RR: 16.88 ve RR: 20.50). Tek değişkenli analizde; Düşük eğitim düzeyi, düşük gelir ve zayıf sosyal ilişkiler depresyon ve HG'ye sahip olma yönündeki prediktif belirteçlerdir; zayıf sosyal ilişkiler anksiyete bozukluğunu önemli ölçüde öngörmüştür. Bununla birlikte, çok değişkenli analiz sonrası depresyon ve anksiyete bozukluğunun bağımsız öngördürücüleri olarak sadece HG ve zayıf sosyal ilişkiler bulunmuştur. HG hastalarının, kontrol grubuna göre depresyon ve anksiyete bozukluklarına sırasıyla 5.5 ve 6.7 kat daha fazla eğilimli olduğu bulundu.
Sonuç: Depresyon ve anksiyete bozukluğunun her ikisi de HG'li, zayıf aile ve sosyal ilişki, düşük eğitim ve düşük gelirli kadınlarda görülmüştür. Bu nedenle, özellikle düşük sosyo-ekonomik popülasyonlar için, hastaların psikolojik durumu, HG değerlendirmesinin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, gebelik, depresyon, anksiyete bozukluğu


Yusuf Topalahmetoğlu, Mehmet Metin Altay, Derya Akdağ, Yusuf Aytaç Tohma, Eser Çolak, Bora Çoşkun, Orhan Gelişen. Depression and anxiety disorder in women with hyperemesis gravidarum: A pro-spective case-control study. . 2017; 14(4): 214-219

Corresponding Author: Derya Akdağ, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar