. 2019; 16(2): 0-0

Associations between Night Eating Syndrome and Metabolic Parameters in Pregnant Women.

Çiğdem Damla Çetinkaya1, Sibel Özler2, Fatma Kübra Sayın3, Mehmet Ali Eryılmaz4
1Department of Biochemistry, University of Health Sciences, Training and Research Hospital, Konya, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Training and Research Hospital, Konya, Turkey
3Department of Nutrition and Dietetics, University of Necmettin Erbakan, Health Science Faculty, Konya, Turkey
4Department General Surgery, University of Health Sciences, Training and Research Hospital, Konya, Turkey

Objective: In this study, we aimed to evaluate the incidence of night eating in pregnancy and the relationship between night eating scores and nutritional status, insulin resistance and lipid profile in pregnant women.
Materials and Methods: In this study, 148 pregnants who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinics at Training and Research Hospital in Konya were divided into two groups according to the night eating scores. These two groups were compared in terms of their nutritional attitudes and metabolic parameters.
Results: Comparisons of participants meeting night eating sendrom (NES) scores versus those non-NES indicated that NES patients exhibited fever hunger at breakfast time, more breakfast skipping (p <.05) than non-NES pregnants. Also HOMA-IR, insulin and HDL-C parameters significantly (p <.05) higher in NES group pregnants. Also correlations were found between higher night eating questionnaire total scores and higher HbA1c, insulin resistance, insulin and more breakfast skipping.
Conclusion: The results of this study suggest that during pregnancy night eating symptoms may increase and this is able to effect glucose metabolism.

Keywords: Night eating syndrome, pregnancy, metabolic parameters in pregnancy.


Gebelerde gece yeme sendromu ve metabolik parametreler arasındaki ilişki

Çiğdem Damla Çetinkaya1, Sibel Özler2, Fatma Kübra Sayın3, Mehmet Ali Eryılmaz4
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Anabilim dalı, Konya
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı, Konya
3Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Konya
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya

Amaç: Bu çalışmada, gebe kadınlarda gece yeme insidansını belirlemeyi ve gece yeme skorları ile beslenme durumu, insülin direnci ve lipit profili arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 148 gebe gece yeme puanlarına göre iki gruba ayrıldı. Bu iki grup, beslenme tutumları ve metabolik parametreleri açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Gece yeme sendromu ölçütlerini karşılayan katılımcıların karşılamayanlara göre kahvaltı saatlerinde daha az aç hissettiklerini, fazla kahvaltı atladıklarını (p <.05) göstermiştir. Ayrıca gece yeme skorları yüksek gebelerde HOMA-IR, insülin ve HDL-C parametreleri anlamlı olarak yüksek bulundu (p <.05). Ayrıca yüksek gece yeme ölçeği toplam skorları ile daha yüksek HbA1c, İnsulin direnci, insülin ve kahvaltı öğününü atlaması arasında korelasyon bulundu.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları gebelik sırasında gece yeme semptomlarının artabileceğini ve bunun glikoz metabolizmasını etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Gece yeme sendromu, gebelik, gebelikte metabolik belirteçler.


Çiğdem Damla Çetinkaya, Sibel Özler, Fatma Kübra Sayın, Mehmet Ali Eryılmaz. Associations between Night Eating Syndrome and Metabolic Parameters in Pregnant Women.. . 2019; 16(2): 0-0

Corresponding Author: Fatma Kübra Sayın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar