. 2017; 14(4): 252-255

Uterine Rupture In Pregnancy Subsequent to Hysteroscopic Surgery: A Case Series

Şahin Zeteroğlu1, Melisa Aslan2, Bertan Akar3, Rukiye Ada Bender3, Alper Başbuğ4, Eray Çalışkan5
1Department of Obstetrics and Gynecology, Bursa Acıbadem Hospital, Bursa, Turkey
2School of Medicine, Bahcesehir University, İstanbul, Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Istinye University, Istanbul, Turkey
4Department of Obstetrics and Gynecology, Duzce University, Duzce, Turkey
5Department of Obstetrics and Gynecology, Bahcesehir University, İstanbul, Turkey

Background: Uterine rupture during pregnancy is associated with high mortality and morbidity rates in both fetus and the mother. Hysteroscopic surgeries such as myomectomy and septum resection are known risk factors for uterine rupture in pregnancy following the operation.
Cases: We present four cases of infertile patients who admitted to Kocaeli Medical Park Hospital between February 2014 and November 2016. Three of the patients had undergone hysteroscopic septum resection without a complication and one of them had hysteroscopic myomectomy and 7-8 mm sized rupture was detected. All of the patients got pregnant in less than a year after operations. First three patients had uterine rupture at 22nd, 38th and 10th week which is the earliest rupture in the literature. Last patient had uneventful pregnancy and the rupture was observed in cesarean section.
Conclusion: Short interval between hysteroscopy and pregnancy may increase the risk of the rupture. It may be possible to get pregnant despite a rupture and not facing any problem during whole pregnancy.

Keywords: Hysteroscopy, uterine rupture, pregnancy


Histeroskopi sonrası gebelikte uterin rüptür: vaka serisi

Şahin Zeteroğlu1, Melisa Aslan2, Bertan Akar3, Rukiye Ada Bender3, Alper Başbuğ4, Eray Çalışkan5
1Acıbadem Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Bursa
2Bahçeşehir Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul
3İstinye Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul
4Düzce Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Düzce
5Bahçeşehir Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul

Giriş: Gebelik sırasında uterin rüptürü hem anne hem fetus için yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkilidir.Miyomektomi ve septum rezeksiyonu gibi histeroskopik operasyonlar, bu operasyonu takip eden gebeliklerde uterin rüptür için bilinen risk faktörleridir.
Vakalar: Bu çalışmada Şubat 2014 ve Kasım 2016 arasında Kocaeli Medical Park hastanesine başvuran dört infertil hasta sunulmaktadır. Üç hastanın histeroskopik septum rezeksiyonu komplikasyonsuz olarak tamamlanmış olup, dördüncü hastada histeroskopik miyomektomi sırasında 7-8 mm boyutunda bir rüptür tespit edilmiştir.Hastaların hepsi histeroskopiden bir yıldan daha az süre sonra gebe kalmışlardır. Uterin rüptürler ilk üç hastada 22., 38. ve 10. haftalarda gerçekleşirken, sonuncu hasta sorunsuz bir gebelik geçirmiş ve rüptür sezaryen sırasında fark edilmiştir.
Sonuç: Histeroskopi ve gebelik arasında geçen sürenin kısalığı uterin rüptür riskini arıtırıyor olabilir. Uterusta bulunan bir rüptüre rağmen gebe kalmak ve tüm gebeliği sorunsuz geçirmek mümkün olabilir.

Anahtar Kelimeler: Histeroskopi, uterin rüptür, gebelik


Şahin Zeteroğlu, Melisa Aslan, Bertan Akar, Rukiye Ada Bender, Alper Başbuğ, Eray Çalışkan. Uterine Rupture In Pregnancy Subsequent to Hysteroscopic Surgery: A Case Series. . 2017; 14(4): 252-255

Corresponding Author: Melisa Aslan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar