. 2023; 20(2): 0-0

Gestational Trophoblastic Neoplasia of Intermediate Trophoblasts; Epithelioid Trophoblastic Tumor and Placental Site Trophoblastic Tumor, A Study of Morphologic, Immunohistochemical and Next Generation Sequencing

Fatma Oz Atalay1, Fatma Gundogdu2, Gozde Elif Tasar Kapakli2, Ali Can Güneş3, Yesim Gaye Guler2, Alp Usubutun2
1Department of Pathology, Uludag University School of Medicine, Bursa, Turkey
2Department of Pathology, Hacettepe University School of Medicine, Ankara, Turkey
3Department of Gynecology and Obstetrics, Hacettepe University School of Medicine, Ankara, Turkey

Objective: Gestational trophoblastic tumors are very rare neoplasms. We aimed to determine the distinctive morphological, immunohistochemical, and clinical features of placental site trophoblastic tumor (PSTT) and epithelioid trophoblastic tumor (ETT) in our cohort.
Materials and methods: Nine cases of PSTT and four cases of ETT were retrieved from the archives. Histomorphologic, immunohistochemical, and clinical features were noted. A molecular study was performed on one PSTT and one ETT case utilizing next-generation sequencing.
Results: While the nodular pattern, geographic necrosis, and extracellular eosinophilic globules were peculiar to ETTs, vessel wall affinity, marked pleomorphism, intranuclear pseudo inclusion, spindle tumor cell, and vacuolar degeneration were more specific for PSTTs in our series. An immunohistochemical panel of p63, hPL, and CD146 were helpful for the exact typing of the tumor. p63 positivity supports the ETT and diffuse staining of hPL and CD146 supports the PSTT diagnosis. Three of the patients with metastatic disease (lung and brain metastasis) except one have a high mitotic count (12 and 8) and a long interval between (8 and 10 years) antecedent pregnancy and diagnosis. While KIT and TP53 mutations were observed only in PSTT, amino acid changes in KDR, APC, and SMAD4 genes were detected both in the ETT and PSTT cases.
Conclusion: In the prediction of metastasis, the long intervals between antecedent pregnancy and diagnosis, deep myometrial invasion, mitotic count, and ki67 proliferation index were involved rather than other histomorphological parameters, but none of the parameters is an absolute predictor of the metastasis.

Keywords: Epithelioid trophoblastic tumor, Gestational trophoblastic neoplasia, Immunohistochemistry, Placental site trophoblastic tumor, Prognosis


İntermediate Trofoblastların Gestasyonel Trofoblastik Neoplazisi; Epitelioid Trofoblastik Tümör ve Plasental Site Trofoblastik Tümörlerin Morfolojik, İmmünohistokimyasal ve Yeni Nesil Dizileme Çalışması

Fatma Oz Atalay1, Fatma Gundogdu2, Gozde Elif Tasar Kapakli2, Ali Can Güneş3, Yesim Gaye Guler2, Alp Usubutun2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Bursa
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
3Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Bu çalışmanın amacı nadir görülen gestasyonel trofoblastik neoplaziler olan Plasental Site Trofoblastik Tümör (PSTT) ve Epiteloid trofoblastik tümör (ETT) için ayırt edici klinik, morfolojik, immünohistokimyasal ve moleküler genetik özellikleri belirlemektir.
Yöntem: Hacettepe Üniversitesi‘nde 2001-2020 yılları arasında tanı alan 9 PSTT ve 4 ETT vakası incelenmiş olup karakteristik histomorfolojik, immünhistokimyasal ve klinik özellikler kaydedilmiştir. Bir PSTT ve bir ETT vakasına uygulanmış olan yeni nesil dizileme çalışmasının verileri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Morfolojik olarak nodüler patern, coğrafi nekroz ve ekstraselüler eozinofilik globüller ETT’ye özgü iken; damar duvarı afinitesi, belirgin pleomorfizm, intranükleer psödoinklüzyonlar, iğsi tümör hücreleri ve vakuolar dejenerasyon PSTT'e daha spesifiktir. İmmunhistokimyasal olarak p63 pozitifliği ETT'yi, hPL ve CD146'nın yaygın boyaması PSTT’yi desteklemektedir. p63, hPL ve CD146'dan oluşan bir panelin kullanılmasının tümörün tiplendirilmesi için oldukça yardımcı olabileceği görülmüştür. KIT ve TP53 mutasyonları sadece PSTT'de gözlenirken, hem ETT hem de PSTT vakasında KDR, APC ve SMAD4 genlerinde amino asit değişiklikleri tespit edilmiştir. İzleminde metastatik hastalığı olan üç hastanın biri hariç diğerlerinde yüksek mitoz sayısı (12 ve 8) ve bununla korele olarak yüksek Ki67 proliferasyon indeksi (%28 ve %30), derin myometrial invazyon ve önceki gebelik ile tanı arasında uzun bir zaman aralığı (8 ve 10 yıl) olduğu kaydedilmiştir.
Sonuç: ETT ve PSTT’lerde kötü prognoz ve metastaz tahmininde, histomorfolojik parametrelerden ziyade, önceki gebelik ile tanı arasında uzun bir zaman aralığı olması, derin myometriyal invazyon, mitotik aktivite ve Ki67 proliferasyon indeksi önem taşımaktadır; ancak hiçbir parametre metastaz için mutlak bir belirleyici değildir.

Anahtar Kelimeler: Epiteloid trofoblastik tümör, Gestasyonel trofoblastik neoplazi, İmmünhistokimya, Plasental Site Trofoblastik Tümör, Prognoz


Fatma Oz Atalay, Fatma Gundogdu, Gozde Elif Tasar Kapakli, Ali Can Güneş, Yesim Gaye Guler, Alp Usubutun. Gestational Trophoblastic Neoplasia of Intermediate Trophoblasts; Epithelioid Trophoblastic Tumor and Placental Site Trophoblastic Tumor, A Study of Morphologic, Immunohistochemical and Next Generation Sequencing. . 2023; 20(2): 0-0

Corresponding Author: Fatma Gundogdu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar