. 2021; 18(2): 0-0

A Novel Low Uterine Segment Sandwich Technique (Caliskan’s Technique) For The Management of Post-Cesarean Hemorrhage Due To Placenta Previa Accreta

Eray Caliskan1, Bertan Akar2, Yasin Ceylan3, Cihan Karadağ1
1Okan University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, İstanbul, TURKEY
2Istinye University School of Medicine, Private Kocaeli Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Kocaeli,
3University of Health Sciences, Bagcılar Health and Education Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, TURKEY

Objective: Placenta previa (PP) and placenta accreta spectrum (PAS) disorders are major causes of postpartum hemorrhage (PPH). There is a variety of surgical management options with inexplicit reported success rates. Uterine sandwich is a combination of uterine compression sutures and intrauterine balloon placement to achieve hemostasis.The aim of this study is to present our experience of seven women managed with a novel ‘lower uterine sandwich’ technique to control post-cesarean hemorrhage due to placenta previa accreata.
Material and Methods: Seven pregnant women diagnosed to have PP totalis acreta who underwent a post-cesarean procedure combining bilateral ligation of uterine artery, utero-ovarian artery and internal iliac artery, Pereira compression sutures implemented on the uterine isthmus, Foley’s catheter placement into the lower uterine segment and transvaginal cervical cerclage application, namely ‘Caliskan’s Uterine Sandwich Technique’.
Results: All women included in this study had placental invasion abnormalities of varying degrees. Postoperative diffusion MRI assessment revealed completely normal and preserved uterine blood supply. All women menstruated regularly on their postoperative follow-up period and 2 women conceived again and delivered uneventfully. None of the patients experienced morbid complications nor required hysterectomy.
Conclusion: This novel procedure appears to be a plausible fertility and organ preserving option in intractable PPH cases, particularly in lower uterine segment bleedings. This uterine sandwich technique may let clinicans manage massive hemorrhages due to PAS conservatively by preserving the uterus and its functions without major complications.

Keywords: Placenta Previa, postpartum hemorrhage, uterine sandwich technique, uterine compression suture


Plasenta Previa Accreta Nedeniyle Sezaryen Sonrası Kanama Yönetiminde Yeni Alt Uterin Segment Sandviç Tekniği (Çalışkan Tekniği)

Eray Caliskan1, Bertan Akar2, Yasin Ceylan3, Cihan Karadağ1
1Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İstanbul, TÜRKİYE
2İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, Özel Kocaeli Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, Kocaeli
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağcılar Sağlık Ve Eğitim Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, Istanbul, Türki̇ye

Amaç: Plasenta previa (PP) ve plasenta akreta spektrum (PAS) bozuklukları postpartum kanamanın (PPK) başlıca nedenleridir. Açıkça bildirilmemiş başarı oranları ile çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Uterin sandviç, hemostazı sağlamak için uterin kompresyon sütürleri ve uterus içi balon yerleştirilmesinin bir kombinasyonudur.Bu çalışmanın amacı, plasenta previa akreta'ya bağlı sezaryen sonrası kanamayı kontrol etmek için yeni bir 'alt uterin sandviç' tekniği ile tedavi edilen yedi kadına ilişkin deneyimimizi sunmaktır.
Gereç ve Yöntemler: PP totalis akreta tanısı konulan ve uterin arter, utero-ovaryan arter ve internal iliak arterin bilateral ligasyonu ile sezaryen sonrası işlem uygulanan yedi gebe kadın, uterin istmusa Pereira kompresyon sütürleri, Foley kateterinin alt uterin segmente yerleştirilmesi ve transvajinal servikal serklaj uygulaması, 'Çalışkan'ın Uterin Sandviç Tekniği', yapıldı.
Bulgular: Bu çalışmaya dahil edilen tüm kadınlarda farklı derecelerde plasental invazyon anormallikleri vardı. Postoperatif difüzyon MR incelemesi, tamamen normal ve korunmuş uterus kan akımını ortaya çıkardı. Tüm kadınlar postoperatif takiplerinde düzenli olarak adet gördüler ve 2 kadın tekrar gebe kaldı ve sorunsuz doğum yaptı. Hastaların hiçbiri morbid komplikasyon yaşamadı ve histerektomi gerektirmedi.
Sonuç: Bu yeni prosedür, inatçı PPK vakalarında, özellikle alt uterin segment kanamalarında makul bir doğurganlık ve organ koruma seçeneği gibi görünmektedir. Bu uterin sandviç tekniği, kliniğin uterusu ve fonksiyonlarını büyük bir komplikasyon olmaksızın koruyarak PAS'a bağlı masif kanamaları konservatif olarak yönetmesine izin verebilir.

Anahtar Kelimeler: Plasenta Previa, postpartum kanama, uterin sandviç tekniği, uterin kompresyon sutürü


Eray Caliskan, Bertan Akar, Yasin Ceylan, Cihan Karadağ. A Novel Low Uterine Segment Sandwich Technique (Caliskan’s Technique) For The Management of Post-Cesarean Hemorrhage Due To Placenta Previa Accreta. . 2021; 18(2): 0-0

Corresponding Author: Yasin Ceylan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar