. 2023; 20(3): 0-0

The Impact Of Maternal Electrolyte And Albumın Levels On The Success Of Sıngle Dose Methotrexate Treatment In Ectopıc Pregnancıes

YUSUF BAŞKIRAN1, Kazım Uçkan1, talip karaçor2, İzzet Çeleğen3, Züat Acar4
1Van Yuzuncu Yıl University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology
2Adıyaman University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology
3Van Yuzuncu Yıl University Faculty of Medicine,Department of Public Health
4İstanbul Tema Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology

Objective:
To investigate the influence of maternal albumin and serum electrolyte levels on the effect of single-dose methotrexate (SD-Mtx) therapy in the treatment of ectopic pregnancy. In light of previous research, suggestions are made to enhance the success of SD-Mtx therapy in ectopic pregnancy treatment.
Materials and methods:
The study was conducted in a tertiary centre gynaecology clinic. A total of 353 patients diagnosed with ectopic pregnancy and treated with SD-Mtx between 2012 and 2023 were included in the study. Patients who responded to SD-Mtx treatment were determined as Group 1 (n: 313) and those who failed SD-Mtx therapy and received surgical treatment were classified as Group 2 (n: 40). Full blood count, biochemistry and hormone test results of the patients were retrospectively examined through the hospital's digital database.
Results:
The average β-hCG value of the patients included in Group 1 was 1996 IU/ml. The average β-hCG value of the patients included in Group 2 was 2058 IU/ml. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of β-hCG levels. Serum magnesium levels of Group 1 patients were noticeably lower than those of Group 2 patients, while potassium levels were higher. The difference in magnesium and potassium levels between the two groups was also statistically significant. Moreover, the albumin levels were higher in Group 1 patients compared to Group 2 patients and the difference was statistically significant.
Conclusion:
In the group where SD-Mtx therapy was successful, maternal serum magnesium level was low, while potassium and albumin levels were high. Evaluating blood electrolyte levels before SD-Mtx treatment and correcting any irregularities could be an approach to increase success in SD-Mtx treatment. Correcting low albumin levels could also enhance the success of SD-Mtx treatment in ectopic pregnancy. More extensive research with more significant case numbers is needed to gather more definitive evidence on this matter.

Keywords: Ectopic Pregnancy, Methotrexate, Inflammation, β, -hCG, Serum Electrolytes, Albumin


Ektopik Gebeliklerde Tek Doz Metotrexat Tedavisi Başarısına Maternal Elektrolit Ve Albümin Düzeylerinin Etkisi

YUSUF BAŞKIRAN1, Kazım Uçkan1, talip karaçor2, İzzet Çeleğen3, Züat Acar4
1Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
2Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
3Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi,Halk Sağlığı Anabilim Dalı
4Özel İstanbul Tema Hastanesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Amaç:
Maternal albümin ve serum elektrolit düzeylerinin, ektopik gebelik tedavisinde tek doz metotrexat (TD-Mtx) tedavisi üzerine etkisini incelemek. Daha önce yapılan araştırmalar eşliğinde ektopik gebelik tedavisinde TD-Mtx tedavisinin başarısını arttıracak önerilerde bulunmak
Materyal-metod:
Çalışma tersiyer merkez olan kadın doğum kliniğinde yapıldı. Çalışmaya 2012-2023 yılları arasında ektopik gebelik tanısı almış ve TD-Mtx tedavisi uygulanmış 353 hasta dahil edildi. TD-Mtx tedavisine yanıt vermiş hastalar Grup 1 (n: 313) ve TD-Mtx tedavisi başarısız olup cerrahi tedavi uygulanan hastalar Grup 2 (n: 40) olarak belirlendi. Hastaların tam kan, biokimya ve hormon tetkik sonuçları hastane dijital veri tabanı üzerinden retrospektif olarak incelendi.

Bulgular: Grup 1’e dahil edilen hastaların β-hCG ortalama değeri 1996 IU/ml idi. Grup 2’ye dahil edilen hastaların β-hCG ortalama değeri 2058 IU/ml idi. İki grup arasında β-hCG düzeyleri açısından istatistiki olarak anlamlı fark yoktu. Grup 1 hastalarının serum magnezyum değerleri, Grup 2 hastaların serum magnezyum değerlerinden bariz düşük, potasyum değerleri ise daha yüksek bulundu. İki grup arasındaki magnezyum ve potasyum değerlerinin farkı istatistiki olarak da anlamlı idi. Ayrıca albümin değerleri Grup 1 hastalarda, Grup 2 hastalara göre daha yüksek ve aradaki fark istatistiki olarak anlamlı idi.

Sonuç: TD-Mtx tedavisi başarılı olan grupta Maternal serum M seviyesi düşük, K ve albümin seviyesi ise yüksek bulundu. TD-Mtx tedavisi öncesi kan elektrolit değerlerinin değerlendirilmesi ve var olan düzensizliğin düzeltilmesi, TD-Mtx tedavisinde başarıyı arttırabilecek bir yaklaşım olabilir. Ayrıca düşük albümin değerlerinin de düzeltilmesi ektopik gebelik tedavisinde TD-Mtx tedavi başarısını arttırabilir. Bu konu ile ilgili daha net kanıtlar elde edebilmek için daha geniş vaka sayıları ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Ektopik Gebelik, Metotrexat, İnflamasyon, β, -hCG, Serum Elektrolitleri, Albümin


YUSUF BAŞKIRAN, Kazım Uçkan, talip karaçor, İzzet Çeleğen, Züat Acar. The Impact Of Maternal Electrolyte And Albumın Levels On The Success Of Sıngle Dose Methotrexate Treatment In Ectopıc Pregnancıes. . 2023; 20(3): 0-0

Corresponding Author: YUSUF BAŞKIRAN, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar