. 2016; 13(1): 0-0

Vesicocutaneus Fistula After Cesarean Section - A Curious Complication: Case Report and Review

Burak Tatar1, Ebru Erdemoglu2, Sedat Soyupek3, Yakup Yalçın1, Evrim Erdemoglu1
1Department Of Gynecologic Oncology, Suleyman Demirel University, Isparta
2Department Of Obstetrics And Gynecology, Maternity Hospital, Isparta
3Department Of Urology, Suleyman Demirel University, Isparta

Vesicocutaneous fistulas are very rare pathologies in the urinary tract. We present the first case of vesico-cutaneus fistula occurring after cesarean section, and discuss strategies for prevention, diagnosis and treatment of this exceptional complication. A woman with a vesicocutaneous fistula after cesarean delivery was admitted and diagnostic work-up including fluoroscopy, MRI and reconstructed MRI revealed the fistula tract and an urachal anomaly. The patient was treated by excision of the fistula tract. Laparotomy should be carefully made, and the surgeon should be aware of urachus. Inadvertent trauma to urachus during laparotomy might be a possible cause serious unexpected complications. Possible etiological factors for vesicocutaneous fistula, prevention and treatment modalities are discussed.

Keywords: Cesarean delivery, Vesicocutaneous fistula, urachus, diagnosis, treatment


Sezeryan Sonrası İlginç Nadir Bir Komplikasyon Vesikokutanöz Fistül: Vaka Sunumu ve Derleme

Burak Tatar1, Ebru Erdemoglu2, Sedat Soyupek3, Yakup Yalçın1, Evrim Erdemoglu1
1Süleyman Demirel Üniversitesi, Jinekolojik Onkoloji Bd., Isparta
2Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Isparta Doğumevi, Isparta
3Süleyman Demirel Üniversitesi, Üroloji Ad., Isparta

Vezikokütanöz fistüller, idrar yollarında çok nadir olarak görülen patolojilerdir. Sezaryen sonrasında meydana gelen bir veziko - kutanöz fistülün olgu sunumunu ilk defa paylaşmaktayız. Ayrıca bu sıradışı komplikasyonun önlenmesi, tanısı ve tedavisi için stratejiler tartışılmıştır. Sezaryen sonrası vezikokütanöz fistül ile kliniğimize kabul edilen hastya tanı için floroskopi, MR, rekonstrükte MR yapılmıştır ve urakal anomali saptanmıştır. Hasta, fistül yolunun eksizyonu ile tedavi edilmiştir. Laparotomi dikkatle yapılmalıdır ve cerrah urakusun farkında olmalıdır. Laparotomi sırasında urakusun yanlışlıkla travmatize olması, ciddi ve beklenmeyen komplikasyonlara neden olabilir. Vezikokütanöz fistülün etiyolojisinde rol oynayabilen faktörler, bu durumun önlenmesi ve tedavi yöntemleri tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sezaryen doğum, vezikokutanöz fistül, urakus, tanı, tedavi


Burak Tatar, Ebru Erdemoglu, Sedat Soyupek, Yakup Yalçın, Evrim Erdemoglu. Vesicocutaneus Fistula After Cesarean Section - A Curious Complication: Case Report and Review. . 2016; 13(1): 0-0

Corresponding Author: Evrim Erdemoglu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar