. 2020; 17(3): 0-0

Asymptomatic Trocar Site Hernias: An Underestimated Complication of Laparoscopy

Emin Ustunyurt1, Fatma Nurgül Taşgöz1, Sefa Tiğrak2
1Department Of Gynecology, Bursa Yuksek Ihtisas Training And Research Hospital, University Of Health Sciences, Bursa
2Department Of Radiology, Bursa Yuksek Ihtisas Training And Research Hospital, University Of Health Sciences, Bursa

Objective: The primary objective of this study was to estimate the exact incidence of trocar site hernia (TSH) by sonographic examination and to evaluate the predisposing risk factors of TSH.
Materials and Methods: Three hundred patients who underwent a laparoscopic operation for benign gynecologic indications were included in this study and called back for a follow-up visit. All the patients underwent an ultrasound evaluation for the detection of TSH. Risk factors for TSH formation were investigated.
Results: Twenty-five (8.3%) TSHs were diagnosed among 300 postoperative laparoscopies. The highest rate of TSH development among the operations was found in tubal ligation cases with 19%. Parity≥3 (odds ratio [OR], 3.13; 95% confidence interval [CI], 1.21 to 8.09; p=0.018), and not closing fascia (OR, 6.74; 95%CI, 2.72 to 16.70; p <0.001) were statistically significant risk factors for development of TSH in multivariate analysis.
Conclusion: The prevalence of TSH is higher than previously reported, and ultrasonographic examination is adequate for detecting subclinical types of this complication.

Keywords: Complications, Laparoscopy, Port site hernia, Trocar, Trocar site hernia.


Asemptomatik Trokar Bölgesi Hernileri: Laparoskopinin Azımsanan Komplikasyonu

Emin Ustunyurt1, Fatma Nurgül Taşgöz1, Sefa Tiğrak2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek Ihtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Bursa
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek Ihtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji, Bursa

Amaç: Bu çalışmanın temel amacı sonografik inceleme ile trokar bölgesi hernisinin (TSH) kesin insidansını tahmin etmek ve TSH'nin predispozan risk faktörlerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Benign jinekolojik endikasyonlar için laparoskopik operasyon geçiren 300 hasta çalışmaya dahil edildi ve tekrar takip ziyareti için çağırıldı. Tüm hastalara TSH saptanması için ultrason değerlendirmesi yapıldı. TSH oluşumu için risk faktörleri araştırıldı.
Bulgular: 300 laparoskopik ameliyat sonrasında yirmi beş (%8,3) TSH tanısı kondu. Operasyonlar arasında en yüksek TSH gelişimi oranı %19 ile tubal ligasyon olgularında bulundu. Çok değişkenli analizde parite ≥3 (olasılık oranı [OR], 3.13;% 95 güven aralığı [CI], 1.21 ila 8.09; p = 0.018) ve kapatılmamış fasya (OR, 6.74;% 95 CI, 2.72 ila 16.70; p <0.001) TSH gelişimi için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleri idi.
Sonuç: TSH prevalansı daha önce bildirilenden daha fazladır ve ultrasonografik inceleme bu komplikasyonun subklinik tiplerini tespit etmek için yeterlidir.

Anahtar Kelimeler: Komplikasyonlar, laparoskopi, port alanı hernisi, trokar, trokar alanı hernisi.


Emin Ustunyurt, Fatma Nurgül Taşgöz, Sefa Tiğrak. Asymptomatic Trocar Site Hernias: An Underestimated Complication of Laparoscopy. . 2020; 17(3): 0-0

Corresponding Author: Emin Ustunyurt, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar