. 2022; 19(3): 0-0

Comparison of the Localizations of Intrauterine Adhesions in Pregnant and Infertile Women

Rukiye Ada Bender1, Rukiye Ada Bender2, CANAN ÖZCAN3, Bertan Akar4, Eray Caliskan5
1Department of Obstetrics and Gynecology, Biruni University School of Medicine, Istanbul, Türkiye
2Department of Obstetrics and Gynecology, Medicana International Hospital, Istanbul, Türkiye
3Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University Derince Training and Research Hospital, Kocaeli, Türkiye
4Department of Obstetrics and Gynecology, Private Kocaeli Hospital, Kocaeli, Türkiye
5Department of Obstetrics and Gynecology, Okan University School of Medicine, Istanbul, Türkiye

Objective: Intrauterine adhesion (IUA) is the formation of band-shaped fibrotic tissues in the endometrial cavity due to uterine procedures. Most adhesions remain asymptomatic and do not affect fertility and pregnancy conditions. However, they may lead to infertility and pregnancy complications in some women. The goal of this study was to determine which localization and type of IUA may lead to infertility.
Materials and Methods: 76 women with IUA were scanned retrospectively. Thirty-nine women having IUA with uterine factor-related infertility were included in the infertility group. Thirty-seven pregnant women, who had adhesions in the second-trimester ultrasonography and who had a live birth via cesarean section at term, were included in the pregnancy group. The localization of adhesions was determined as the fundus, corpus, isthmus, and cornu. Concerning the type of adhesion, the adhesions were classified as dense- and film-type adhesions.
Results: The infertility group was compared with the pregnancy group according to the type and localization of the adhesions. Fundal adhesions were significantly higher in the infertility group compared to the pregnancy group (p<0.05). The isthmic adhesions, however, were more common in the pregnancy group than in the infertility group (p<0.05). Dense-type adhesions were more common in the infertility group than in the pregnancy group (p<0.05).
Conclusion: According to the localization and type of adhesions, fundal and dense-type adhesions are among the essentials of uterine factor-related infertility. However, isthmus-located and film-type adhesions may not cause infertility.

Keywords: Intrauterine adhesion, Asherman’s syndrome, infertility, hysteroscopy, pregnancy


Gebe ve İnfertil Kadınlarda İntrauterin Adezyonların Lokalizasyonlarının Karşılaştırılması

Rukiye Ada Bender1, Rukiye Ada Bender2, CANAN ÖZCAN3, Bertan Akar4, Eray Caliskan5
1Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Medicana International İstanbul Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, İstanbul, Türkiye
3Sağlik Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim Araştirma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü,Kocaeli, Türkiye
4Özel Kocaeli Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü,Kocaeli, Türkiye
5Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: İntrauterin adezyon (İUA), uterin girişimlere bağlı olarak endometrial kavitede bant şeklinde fibrotik dokuların oluşmasıdır. Çoğu adezyon, asemptomatik kalarak fertiliteyi ve gebelik koşullarını etkilemez. Ancak bazı kadınlarda infertiliteye ve olumsuz gebelik sonuçlarına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, hangi lokalizasyondaki ve hangi tipteki İUA’nın infertiliteye neden olabileceğini belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: İUA tespit edilen 76 kadına ait veriler, geriye dönük olarak tarandı. İnfertil kadınların grubuna, uterin faktöre bağlı infertilitesi olan 39 kadın dahil edildi. Gebe kadınların grubuna ise ikinci trimester ultrasonografide intaruterin adezyonları olan ve miadında sezaryen ile canlı doğum yapan 37 gebe kadın dahil edildi. Adezyonların lokalizasyonları; fundus, korpus, isthmus ve cornu olarak belirlendi. Adezyonlar tipine göre dens ve film tip olarak sınıflandırıldı.
Bulgular: Adezyonların tipi ve lokalizasyonuna göre infertil kadınların grubu, gebe kadınların grubu ile karşılaştırıldı. İnfertil kadınların grubunda, fundusda lokalize olan adezyonlar, gebe kadınların grubuna göre daha sık izlendi. İki grup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Ancak istmus yerleşimli adezyonlar, gebe kadınların grubunda infertil kadınların grubuna kıyasla daha sık olarak gözlendi (p<0.05). Dens tip adezyonlar ise, infertilite grubundaki kadınlarda, gebe gruptaki kadınlara göre daha sık gözlendi (p<0.05).
Sonuç: Lokalizasyon ve tipine göre, fundus yerleşimli ve dens tip adezyonlar, uterin faktöre bağlı infertilitenin önemli nedenleri arasındadır. Ancak istmus yerleşimli ve film tipteki adezyonlar ise infertiliye neden olmayabilir.

Anahtar Kelimeler: İntrauterin adezyon, Asherman sendromu, infertilite, histeroskopi, gebelik


Rukiye Ada Bender, Rukiye Ada Bender, CANAN ÖZCAN, Bertan Akar, Eray Caliskan. Comparison of the Localizations of Intrauterine Adhesions in Pregnant and Infertile Women. . 2022; 19(3): 0-0

Corresponding Author: Rukiye Ada Bender, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar