. 2021; 18(3): 0-0

The combined effect of anti-D and non-D Rh antibodies in maternal alloimmunization

Zeynep Gedik Özköse1, Süleyman Cemil Oğlak2
1Department of Perinatology, Health Sciences University, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University, Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Diyarbakır, Turkey

Objective: This study aims to investigate the distribution of antibodies that cause hemolytic disease of the fetus and newborn (HDFN) and compare the clinical outcomes of pregnancies affected by anti-D and anti-D combined with non-D Rh alloimmunization.
Materials and methods: We retrospectively searched and obtained the perinatal and neonatal data of patients with anti-D antibodies and anti-D combined with non-D Rh antibodies (anti-c, -C, -e, -E, and -Kell) from October 2015 to December 2018 at Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital. To define independent risk factors for being non-D antibody positive, we used univariate and multiple logistic regression analyses and adjusted odds ratios with their confidence intervals.
Results: The severe fetal hydrops rate was significantly higher in the anti-D combined non-D group (3/25, 12%) than in the anti-D group (1/128, 0.08%, p<0.001). The intrauterine transfusion (IUT) requirement in the anti-D combined non-D group (16/25, 64%) tended to be significantly higher than that in the anti-D group (5/128, 7.46%, p<0.001). The incidence of neonatal exchange transfusion, top-up transfusion, and postnatal phototherapy frequency in the anti-D combined non-D group was significantly higher than in the anti-D group.
Conclusion: Anti-D combined with another non-D Rh alloantibody resulted in significantly higher HDFN rates than the anti-D alloimmunized pregnancies. Also, the presence of anti-D in association with non-D Rh antibodies resulted in more serious HDFN requiring more invasive treatment procedures, including IUT, neonatal exchange transfusion, or top-up transfusion.

Keywords: Fetal anemia, hemolytic disease of the fetus and newborn, Non-D antibodies, Rh alloimmunization.


Maternal alloimmünizasyonda anti-D ve D dşı Rh antikorlarının kombine etkisi

Zeynep Gedik Özköse1, Süleyman Cemil Oğlak2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Perinatoloji Departmanı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Departmanı, Diyarbakır

Amaç: Bu çalışma, fetüs ve yenidoğanın hemolitik hastalığına (FYHH) neden olan antikorların dağılımını araştırmayı ve anti-D ile birlikte D dışı Rh antikorlardan etkilenen gebeliklerin klinik sonuçlarını anti-D tarafından etkilenen gebeliklerle karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve yöntemler: Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ekim 2015 - Aralık 2018 tarihleri arasında anti-D antikorları ve anti-D ile kombine D dışı (anti-c, -C, -e, -E, ve -Kell) Rh antikorları olan hastaların perinatal ve neonatal sonuçlarını geriye dönük olarak araştırdık. D dışı antikor pozitifliğinin varlığı için bağımsız risk faktörlerini tanımlamak için, tek değişkenli ve çoklu lojistik regresyon analizleri ve bunların güven aralıklarıyla ayarlanmış olasılık oranlarını kullandık.
Bulgular: Şiddetli fetal hidrops oranı anti-D ile kombine D dışı grupta (3/25, %12) anti-D grubundan (1/128, %0.08%) anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001). Anti-D ile kombine D dışı gruptaki (16/25, %64) intrauterine transfüzyon (İUT) gereksinimi anti-D grubundan (5/128, %7.46) önemli ölçüde daha yüksekti (p<0.001). Anti-D ile kombine D dışı grupta neonatal kan değişimi, tamamlayıcı transfüzyon ve postnatal fototerapi sıklığı anti-D grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuç: Anti-D ile kombine D-dışı Rh alloantikoru ile oluşan gebelikler anti-D alloimmünize gebeliklerden önemli ölçüde daha yüksek FYHH oranları ile sonuçlanmıştır. Ayrıca, D-dışı Rh antikorları ile birlikte anti-D antikor varlığı, İUT, neonatal kan değişimi ve tamamlayıcı transfüzyon da dahil olmak üzere invaziv prosedürleri gerektiren daha ciddi FYHH ile sonuçlandı.

Anahtar Kelimeler: Fetal anemi, Fetüs ve yenidoğanın hemolitik hastalığı, D dışı antikorlar, Rh alloimmünizasyonu


Zeynep Gedik Özköse, Süleyman Cemil Oğlak. The combined effect of anti-D and non-D Rh antibodies in maternal alloimmunization. . 2021; 18(3): 0-0

Corresponding Author: Süleyman Cemil Oğlak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar