. 2012; 9(1): 70-72 | DOI: 10.5505/tjod.2012.68553  

Pulmonary edema due to mitral stenosis in pregnancy: A Case Report

Handan Güleç1, Süleyman Akarsu2, Semih Değerli1, Fatma Berçin1, Necla Dereli1, Şaziye Şahin1
1Keçiören Education And Training Hospital, Anestesia And Reanimation Department
2Keçiören Education And Training Hospital, Gynecology And Obstetrics Department

Mitral stenosis is a valvular heart disease, that is the most troublesome during pregnancy and birth process. Plasma volume increases due to sodium and water retention during pregnancy and in the second trimester of pregnancy it reaches the maximum level. In the first trimester of pregnancy, normal cardiac output increases by 30 to 40% and this condition causes significant hemodynamic changes in patients with mitral stenosis. Pulmonary edema occurs rapidly with high left atrial pressure due to increased preload. İt is noted that acute pulmonary edema is the primary cause of maternal mortality in pregnant women with mitral stenosis. Clinical signs are becoming evident, especially after the twelfth week. Despite the best conservative treatment, maternal and infant mortality can be seen.In this case, we present pulmonary edema due to mitral stenosis dianosed following dyspne in a 19 years old pregnant woman at the 29th week of her first pregnancy.

Keywords: mitral stenosis, pulmonary edema, pregnancy


Gebelikte Mitral Stenoza bağlı gelişen akciğer ödemi: Olgu Sunumu

Handan Güleç1, Süleyman Akarsu2, Semih Değerli1, Fatma Berçin1, Necla Dereli1, Şaziye Şahin1
1Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği
2Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği

Mitral darlık, gebelik ve doğum sürecinde en çok sıkıntı yaratan kalp kapak hastalığıdır. Gebelik süresince artan sodyum ve su tutulmasına bağlı olarak plazma volümü artmakta, gebeliğin ikinci trimesterinde en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Dolayısıyla gebeliğin ilk trimesterinde kardiak output normalin %30-40’ı kadar artmakta, mitral stenozlu hastalarda ise bu durum önemli hemodinamik değişikliklere neden olmaktadır. Preload artışı ile sol atrial basınç artmakta, artan pulmoner venöz konjesyon sonucu da kolaylıkla akciğer ödemi ortaya çıkmaktadır. Mitral stenozlu gebelerde anne ölümlerinin başlıca nedeninin akut akciğer ödemi olduğu belirtilmektedir. Klinik bulgular özellikle onikinci haftadan sonra belirgin hale gelmekte, en iyi ve ileri konservatif tedavilere rağmen anne ve bebek ölümleri görülebilmektedir. Burada 19 yaşında ilk gebeliği olan, gebeliğinin 29. haftasında kasılma şikayeti ile kliniğimize başvuran ve hastanede izlemi sırasında gelişen solunum yetmezliği üzerine yapılan incelemede mitral stenoz ve buna bağlı akciğer ödemi tespit edilen olgu sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mitral stenoz, akciğer ödemi, gebelik


Handan Güleç, Süleyman Akarsu, Semih Değerli, Fatma Berçin, Necla Dereli, Şaziye Şahin. Pulmonary edema due to mitral stenosis in pregnancy: A Case Report. . 2012; 9(1): 70-72

Corresponding Author: Süleyman Akarsu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar