. 2013; 10(2): 59-66 | DOI: 10.5505/tjod.2013.68442  

Different Access Areas, Access Techiques and Trocar Types in Transperitoneal Laparoscopy

Murat Bozkurt1, A. Ender Yumru2
1Universal Hospitals Group Malatya
2Taksim Education And Research Hospital İstanbul

Laparoscopy has enabled a radical change of practice for surgeons over the last two decades. In general, laparoscopic surgery leads to less scarring, less postoperative pain and more rapid healing rates compared to laparotomy (1,2). Data are also available indicating that laparoscopic surgery has lesser complication rates compared to laparotomic surgery (3, 4). Although laparoscopic surgery is relatively safe, its causes unwanted and severe intestinal, bladder and vascular injury, requiring complicated equipment and a long learning curve limit is required for surgeons to master its use (5, 6). Most of the severe complications are related to trocar insertion (7,8). Developing equipments and technologies such as endoscopic threaded imaging port (EndoTIP), radial and ultrasonic wave transmitter trocars, the gradual development of single port applications besides conventional access areas and access techniques have been presented as possible approaches to counter these complications. Laparoscopic access may be applied transperitoneally or retroperitoneally, depending on the branch undertaking laparoscopy and the nature of the planned operation. In this review, transperitoneal access techniques, possible access areas and the advantages and disadvantages of various trocars frequently used by obstetricians in the course of this type of access were analyzed.

Keywords: Laparoscopy, entry techniques, trocar types


Transperitoneal Laparoskopide Farklı Giriş Alanları, Giriş Teknikleri ve Trokar Çeşitleri

Murat Bozkurt1, A. Ender Yumru2
1Universal Hospitals Group Malatya
2Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul

Laparoskopi, son iki dekadda cerrahların pratik uygulamalarının kökten değişmesini sağlamıştır. Genel olarak laparoskopik cerrahi laparatomi ile kıyaslandığında daha küçük skar, daha az postoperatif ağrı ve daha hızlı iyileşme oranlarına sahiptir (1,2). Bundan başka laparoskopik cerrahinin laparatomik cerrahiye oranla daha az komplikasyon hızına sahip olduğuna dair veriler mevcuttur (3,4). Laparoskopik cerrahinin relatif güvenli olmasına rağmen istenmeyen ciddi bağırsak, mesane ve vasküler hasara neden olması, komplike ekipmanlar gerektirmesi ve uzun öğrenme eğrisi kullanımını kısıtlamaktadır (5,6). Ciddi komplikasyonların çoğu trokar yerleşimi ile ilişkilidir (7,8). Konvansiyonel giriş alanları, giriş tekniklerinin yanı sıra endoskopik vidalı görüntüleme portu (EndoTIP), radial ve ultrasonik dalga yayıcı trokarlar, giderek yaygınlaşan single port uygulamaları gibi gelişen ekipman ve teknolojilere de değinilmiştir. Laparoskopik giriş laparaskopiyi uygulayan branşa ve yapılacak operasyona göre transperitoneal yada retroperitoneal olarak uygulanabilir. Bu derlemede kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sık kullandıkları transperitoneal giriş teknikleri, olası giriş alanları ve bu giriş sırasında kullanılan çeşitli trokarların avantaj ve dezavantajları incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, giriş teknikleri, trokar tipleri


Murat Bozkurt, A. Ender Yumru. Different Access Areas, Access Techiques and Trocar Types in Transperitoneal Laparoscopy. . 2013; 10(2): 59-66

Corresponding Author: Murat Bozkurt, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar