. 2023; 20(3): 0-0

Cesarean Section Rates in Türkiye 2018-2023; overview of National Data by Using Robson Ten Group Classification System

Mustafa Mahir Ulgu1, Suayip BIRINCI2, Tugba Altun Ensari3, Melih Gaffar Gözükara4
1Acting Director-General, Ministry of Health of Turkey
2Vice-Minister, Ministry of Health of Turkey
3Ankara Yildirim Beyazit University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology
4Ankara Yildirim Beyazit University, Faculty of Medicine, Department of Public Health

Cesarean section rates continue to rise globally because of various factors. Medically unnecessary cesarean operations have no benefit to the mother or child's health. Since World Health Organization has determined the acceptable CS rate should not be more than 10-15%, also stated use of a classification system to compare different patient groups and facilities.
Türkiye has the highest CS rates globally and has been rising over the years. This study aims to assess CS rates between 2018-2023 using National Health Data and to analyze according to the Robson Classification system and WHO reference values to discuss possible measures against increasing rates.
MATERIALS and METHODS
In this study, we assessed the rates of CSs between 2018 and 2023; the CS rate including all 5-years, and analysis of CS rates for each Robson group as advocated by WHO. Also, another assessment was done of the facilities where the CSs were applied (Public, private, or university hospitals).
RESULTS
Total number of births recorded between 2018-2023 was 6.161.976. The overall CS rate was 57.55 %. Number of the total CS operations was 3.546.049. The primary CS rate was 28.83% (N: 1.776.503). Significant differences were observed between the public and private centers for each Robson group.
CONCLUSION
The CS rates of Groups 1-4 are obviously higher than expected. CSs of these groups cumulatively affect the rates of other groups. Nulliparous women have CSs mostly in private hospitals. There is a need for improvements in the health system in this regard for better maternal and child health.

Keywords: Türkiye, Cesarean Section Rate, Delivery, Robson, WHO


Türkiye'de Sezaryen Oranları 2018-2023; Robson On Grup Sınıflandırma Sistemini Kullanarak Ulusal Verilere Genel Bakış

Mustafa Mahir Ulgu1, Suayip BIRINCI2, Tugba Altun Ensari3, Melih Gaffar Gözükara4
1Genel Müdür, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
2Sağlık Bakan Yardımcısı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
3Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
4Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

Sezaryen oranları, çeşitli faktörler nedeniyle tüm dünyada artmaya devam etmektedir. Tıbbi açıdan gerekli olmayan sezaryen operasyonlarının anne ve yenidoğan sağlığına anlamlı bir faydası olmadığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kabul edilebilir sezaryen oranı oranının %10-15'i geçmemesi gerektiğini belirlediğinden, farklı hasta gruplarını ve sağlık tesislerini karşılaştırmak için bir sınıflandırma sisteminin kullanılması gerektiğini de vurgulamıştır.
Türkiye, dünya çapında en yüksek sezaryen oranlarına sahiptir ve bu oranlar yıllar içinde artmaya devam etmektedir. Bu çalışma, Ulusal Sağlık Verilerini kullanarak 2018-2023 yılları arasındaki sezaryen oranlarını değerlendirmeyi ve artan oranlara karşı olası önlemleri tartışmak için Robson Sınıflandırma sistemi ve DSÖ referans değerlerine göre analiz etmeyi amaçlamaktadır.
GEREÇ ve YÖNTEMLER
Bu çalışmada 2018 ile 2023 yılları arasındaki sezaryen oranlarını değerlendirdik; 5 yılın tamamını içeren Sezaryen oranı ve DSÖ tarafından önerilmiş olan On Gruplu Robson Sınıflama Sistemi kullanılarak her bir grup için sezaryen oranlarının analizi ve ayrıca, sezaryenlerin uygulandığı tesislerin (Kamu, özel veya üniversite hastaneleri) oranlarının da değerlendirmesi ve analizi yapılmıştır.
SONUÇLAR
2018-2023 yılları arasında kaydedilen toplam doğum sayısı 6.161.976 olarak gerçekleşmiştir. Genel olarak sezaryen oranı %57.55 idi. Toplam sezaryen operasyon sayısı 3.546.049 olarak gerçekleşmiştir. Primer sezaryen oranı %28,83 (N: 1,776,503) idi. Her bir Robson grubu için kamu ve özel merkezler arasında önemli farklılıklar olduğu ve özel hastanelerde sezaryen oranlarının kamu hastanelerinden belirgin olarak yüksek olduğu gözlemlendi.
ÇÖZÜM
Grup 1-4'ün sezaryen oranları açıkça beklenenden daha yüksektir. Bu grupların sezaryen olmas kümülatif olarak diğer grupların oranlarını da belirgin olarak etkilemektedir. Nullipar kadınların sezaryenleri çoğunlukla özel hastanelerde ogerçekleşmektedir. Anne ve çocuk sağlığının geliştirilmesi için sağlık sisteminde bu konuda iyileştirmelere ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sezaryen oranı, Doğum, Robson, DSÖ


Mustafa Mahir Ulgu, Suayip BIRINCI, Tugba Altun Ensari, Melih Gaffar Gözükara. Cesarean Section Rates in Türkiye 2018-2023; overview of National Data by Using Robson Ten Group Classification System. . 2023; 20(3): 0-0

Corresponding Author: Tugba Altun Ensari, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar