. 2017; 14(3): 160-165

Can We Predict Severity of Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy via Using Inflammatory Markers ?

Cigdem Yayla Abide1, Fisun Vural2, Çetin Kılıççı1, Evrim Bostancı Ergen1, Ilter Yenidede1, Ahmet Eser1, Oya Pekin1
1Department of Obstetrics and Gynecology, Zeynep Kamil Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Can We Predict Severity of Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy via Using Inflammatory Markers ?
Objective: To investigate the association of inflammatory markers with severity of intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP).
Materials and methods: This retrospective case-control study was carried out in 229 pregnant women [ICP (n=84) and age matched healthy pregnants (n=145)]. Patients were categorized as mild ICP (< 40µmol/L) and severe ICP (≥ 40 µmol/L) with regard to serum bile acids. The inflammatory markers (neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), platelet to lymphocyte ratio (PLR) and mean platelet volume (MPV), red blood cell distribution width (RDW)) were compared between groups.
Results: ICP patients had significantly decreased RDW and increased white blood cell count (WBC), MPV and PLR without significant changes in NLR. The comparison of mild and severe cases with regard to NLR, PLR, WBC and RDW was similar (p>0.05). MPV level was significantly increased in severe group (p<0.05).
Conclusion(s): WBC, MPV, and PLR were the inflammatory markers significantly increased and RDW signifantly reduced in ICP. MPV was the marker that significantly increased with the severity of disease. The use of inflammatory markers in the assessment of perinatal outcomes need further studies.

Keywords: Cholestasis, inflammation, mean platelet volume, platelet to lymphocyte ratio,, neutrophil to lymphocyte ratio


İnflamatuar Belirteçleri Kullanarak Gebelik Kolestazının Ciddiyeti Öngörülebilir mi?

Cigdem Yayla Abide1, Fisun Vural2, Çetin Kılıççı1, Evrim Bostancı Ergen1, Ilter Yenidede1, Ahmet Eser1, Oya Pekin1
1Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Türkiye
2Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Türkiye

İnflamatuar Belirteçleri Kullanarak Gebelik Kolestazının Ciddiyeti Öngörülebilir mi?
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazının (GİK) ciddiyeti ile inflamatuar belirteçler arasındaki ilişkiyi incelemek.
Gereç ve yöntemler: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışması 229 gebe kadın üzerinde gerçekleştirlmiştir (GİK (n: 84) ve yaş uyumlu sağlıklı gebeler (n: 145)). Hastalar serum safra asit düzeylerine göre, hafif GİK (<40 µmol/L) ve ciddi GİK (≥ 40 µmol/L) olarak kategorize edilmiştir. Çalışmamızda bu iki grup arasında inflamatuar belirteçler olan nötrofil - lenfosit oranı (NLR), platelet - lenfosit oranı (PLR), ortalama platelet hacmi (MPV) ve kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği (RDW) karşılaştırılacaktır.
Bulgular: GİK hastalarında RDW azalmış, WBC, MPV, ve PLR artmıştır ancak NLR de önemli bir değişiklik izlenmemiştir. Hafif ve ciddi GİK grupları arasında karşılaştırma sonucunda NLR, PLR, WBC ve RDW benzer bulunmakla beraber MPV seviyesi ciddi grupta anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir (p<0.05).
Sonuç: GİK hastalarında WBC, MPV, PLR anlamlı olarak artan, RDW ise anlamlı olarak azalan inflamatuar belirteçlerdir. MPV ise hastalığın ciddiyeti ile birlikte artış gösteren bir belirteçtir. GİK hastalarında bu inflamatuar belirteçlerin perinatal sonuçlarla ilişkisini incelemek için ise daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Kolestaz, inflamasyon, ortalama eritrosit hacmi, platelet - lenfosit oranı, nötrofil - lenfosit oranı


Cigdem Yayla Abide, Fisun Vural, Çetin Kılıççı, Evrim Bostancı Ergen, Ilter Yenidede, Ahmet Eser, Oya Pekin. Can We Predict Severity of Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy via Using Inflammatory Markers ?. . 2017; 14(3): 160-165

Corresponding Author: Cigdem Yayla Abide, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar