. 2019; 16(2): 0-0

Utility of the “floating ball sign” in diagnosis of ovarian cystic teratoma

Hilal Şahin1, Asli Irmak Akdogan1, Duygu Ayaz2, Tuğba Karadeniz2, Muzaffer Sancı3
1Department of Radiology, Tepecik Training and Research Hospital, University of Health Sciences, İzmir, Turkey
2Department of Patology, Tepecik Training and Research Hospital, University of Health Sciences, İzmir, Turkey
3Department of Gynecologic Oncology Surgery, Tepecik Training and Research Hospital, University of Health Sciences, İzmir, Turkey

Objective: To evaluate the incidence of the “floating ball sign” in cross sectional imaging modalities in patients with ovarian teratoma, and investigate the relationship between morphological features of the teratoma and this sign.
Material and Methods: Preoperative CT and MRI imaging studies of112 women with pathologic diagnosis of ovarian mature cystic teratoma (MCT) were reviewed for the presence of floating ball sign. Tumor size, tumor characteristics and the number, size and characteristics of floating globules were evaluated.
Results: In 112 patients (mean age 35,5 ±16 years, range 5-84 years), 118 ovarian MCTs were diagnosed pathologically. The floating ball sign in cross-sectional imaging was demonstrated in 30 (25,4 %)patients. Among 2 of them, MCT was associated with malignancy (squamous cell carcinoma). There was a significant relationship between the floating ball sign, and the tumor size and wall thickness of the tumor (p=0.003 and p=0.018, respectively). In linear regression analysis, similarly significant relationship was found between the presence of this sign and the tumor size and patient’s age (p=0.003 and p=0.035, respectively).
Conclusion: The floating ball sign, as a pathognomonic sign for the diagnosis of ovarian teratomas, seems to be more common than known. Although this sign is almost completely seen in MCTs, it may rarely be seen in teratomas with malignant transformation. The relationship of this sign with characteristics of the tumor can provide an insight into the occurrence of those balls.

Keywords: dermoid cyst, magnetic resonance imaging, tomography, ovary


Over kistik teratomu tanısında "Yüzen top işareti" nin yararlılığı

Hilal Şahin1, Asli Irmak Akdogan1, Duygu Ayaz2, Tuğba Karadeniz2, Muzaffer Sancı3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, İzmir
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, İzmir
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bölümü, İzmir

Amaç: Over teratomlu hastalarda kesitsel görüntüleme modalitelerinde yüzen top işaretinin sıklığı değerlendirmek ve teratomun morfolojik özellikleri ile bu işaret arasındaki ilişkiyi saptamak
Gereç ve Yöntemler: Patolojik olarak over matür kistik teratoma (MKT) tanısı alan 112 kadın hastanın BT ve MR görüntüleme çalışmaları yüzen top işareti varlığı açısından değerlendirildi. Tümör boyutu, tümör karakteristikleri ve yüzen globüllerin sayı, boyut ve karakteristikleri değerlendirildi.
Bulgular: 112 hastada (ortalama yaş 35,5 ±16, yaş aralığı 5-84), patolojik tanı alan 118 over MKT değerlendirildi. Kesitsel görüntüleme yöntemleri ile yüzen top işareti 30 hastada (%25,4) saptandı. Bu hastaların 2’sinde MKT malignite ile birlikte idi (Skuamoz hücreli karsinoma). Yüzen top işareti ile tümör boyutu ve tumor duvar kalınlığı arasında anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla p=0.003 ve p=0.018). Lineer regresyon analizinde, benzer şekilde yüzen top işareti varlığı ile tumor boyutu ve hasta yaşı arasında anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla p=0.003 ve p=0.035).
Sonuç: Yüzen top işareti over teratoma tanısında patognomonik bir bulgu olup bilinenden daha sık görülmektedir. Bu işaret neredeyse tamamen matür kistik teratomda görülmekle birlikte nadiren malign transformasyon gösteren teratomlarda da görülebilmektedir. Bu bulgunun tümör karakteristikleri ile olan ilişkisi yüzen topların oluşumu hakkında bilgi verebilir.

Anahtar Kelimeler: dermoid kist, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi, over


Hilal Şahin, Asli Irmak Akdogan, Duygu Ayaz, Tuğba Karadeniz, Muzaffer Sancı. Utility of the “floating ball sign” in diagnosis of ovarian cystic teratoma. . 2019; 16(2): 0-0

Corresponding Author: Hilal Şahin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar