. 2010; 7(1): 62-65

Rupture of rudimentary uterine horn pregnancy: A case report

Arzu Koç Bebek, İnci Davas, Atıf Akyol, Ahmet Varolan, Ali Yazgan, Duygu Yardım
Sisli Etfal Education And Research Hospital, Second Clinics Of Gynecology And Obstetric, İstanbul, Turkey

Although pregnancy in a rudimentary uterine horn is rare, the correct diagnosis of this condition on routine sonographic examination is critical, because its natural history usually involves the rupture of the pregnant horn during the second trimester, resulting in life-threatening bleeding. Management usually consists of excision of the rudimentary horn with the pregnancy and the ipsilateral tube, traditionally by laparotomy We present a case of an 20-week pregnancy in a rupture rudimentary horn with a nonviable fetus,because of diagnostic difficulty,improtance of these anomalies and metods of early diagnosis.

Keywords: Pregnancy in a rudimantery horn, diagnostic difficulty, management


Rüptüre rudimenter horn gebeliği: Bir olgu

Arzu Koç Bebek, İnci Davas, Atıf Akyol, Ahmet Varolan, Ali Yazgan, Duygu Yardım
Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,ikinci Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, İstanbul

Rudimenter horn gebeliği oldukça ender görülür. Rutin ultrasonografik muayene sırasında doğru teşhis koymak çok önemlidir. Rudimenter hornu oluşturan kas yapısının zayıflığı nedeni ile gebeliğin ikinci trimesterinde rüptür kaçınılmazdır. Bu da hayatı tehdit eden ciddi kanamaya neden olur.Tedavi laparotomi ile rudimenter hornun eksizyonu ile aynı taraftaki tuba uterinanın alınmasını içerir. 20. gebelik haftasında rudimenter horn gebeliği rüptürü nedeni ile kliniğimizde takip ve tedavi ettiğimiz olguyu,hastalığın önemini,teşhiste yaşanan sıkıntıları ve erken tanı metodlarını vurgulamak için sunmayı uygun gördük.

Anahtar Kelimeler: Rudimenter horn gebeliği, teşhiste zorluk, tedavi


Arzu Koç Bebek, İnci Davas, Atıf Akyol, Ahmet Varolan, Ali Yazgan, Duygu Yardım. Rupture of rudimentary uterine horn pregnancy: A case report. . 2010; 7(1): 62-65

Corresponding Author: Arzu Koç Bebek, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar