. 2013; 10(1): 1-8 | DOI: 10.5505/tjod.2013.64497  

Recent Advances in In Vitro Fertilization: Proteomics, Secretomics, Metabolomics and In Vitro Maturation

Ercan Baştu, Gülşah Keskin, Hasan Serdaroğlu
Department Of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University School of Medicine, Istanbul, Turkey

Since its first successful result in 1978, clinicians and researchers have been working on increasing the efficiency and safety of in vitro fertilization (IVF). As a result of advances in technology and understanding of human reproduction, IVF success rates have increased while high-order multiple pregnancy (triplets and more) rates have decreased. On the other, there is opportunity for further improvement as many couples still face ‘unexplained infertility’ and high rates of twin pregnancies. Latest technologic and scientific improvements in IVF are promising.

The aim of this review is to present the latest advances in the fields of proteomics, secretomics, metabolomics and oocyte culture, how they can potentially improve embryo selection and in vitro maturation (IVM) and subsequently their possible impact on the safety and efficacy of IVF.

Keywords: in vitro fertilization, in vitro maturation, proteomics, secretomics, metabolomics.


In Vitro Fertilizasyon’da Güncel Yaklaşımlar: Proteomikler, Sekretomikler, Metabolomikler ve In Vitro Maturasyon

Ercan Baştu, Gülşah Keskin, Hasan Serdaroğlu
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İstanbul

1978’de insanlarda yapılmış olan ilk başarılı in vitro fertilizasyon (IVF) uygulamasından beri, IVF’nin etkinliğini ve güvenliğini geliştirme çabaları uzmanlar tarafından sürdürülmektedir. Teknolojideki gelişmeler ve insan üremesi hakkında artan bilgiler ışığında, IVF başarı oranları artarken, çoklu gebelik (üçüz, dördüz ve üstü) oranları düşmüştür. Çoğu çift ‘açıklanamayan infertilite’ yaşarken, IVF’e bağlı ikiz gebelik oranları halen yüksek olduğu için kat edilecek çok mesafe vardır. Ancak son dönemdeki teknolojik ve bilimsel gelişmeler, IVF’te ciddi iyileşme ihtimali vaat etmektedir.

Bu derlemenin amacı, proteomikler, sekretomikler, metabolomikler ve oosit kültürü ile ilgili son gelişmeleri irdelemek, embriyo seçimi ve in vitro maturasyon (IVM) üzerindeki klinik yansımalarına ışık tutmaktır. Ayrıca yakın gelecekte, bu gelişmelerin IVF’in etkinliğini ve güvenliğini nasıl etkileyebileceği de tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: in vitro fertilizasyon, in vitro maturasyon, proteomikler, sekretomikler, metabolomikler.


Ercan Baştu, Gülşah Keskin, Hasan Serdaroğlu. Recent Advances in In Vitro Fertilization: Proteomics, Secretomics, Metabolomics and In Vitro Maturation. . 2013; 10(1): 1-8

Corresponding Author: Ercan Baştu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar