. 2008; 5(1): 36-39

Gastric cancer in differential diagnosis of hyperemesis gravidarum: Case report

Erdoğan Aslan1, Erhan Şimşek2, Esra Kılıçdağ2, Filiz Bolat3, Tarık Zafer Nursal4, Bülent Haydardedeoğlu2
1Mustafa Kemal University, School Of Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology, Hatay, Türkiye
2Baskent University, Medicine Faculty, Dept. Of Obstetrics And Gynecology, Adana, Türkiye
3Baskent University, Medicine Faculty, Dept Of Pathology, Adana, Türkiye
4Baskent University, Medicine Faculty, Dept Of General Surgery, Adana, Türkiye

Gastric cancer in pregnancy is rare and, portends a grave prognosis probably due to its relatively late diagnosis at an advanced state. Because many nonspecific gastrointestinal symptoms are attributed mainly to nausea and vomiting of pregnancy which is a broad term and hesitation may exist subjecting pregnant women to extensive diagnostic procedures, delay in diagnosis usually ensues.
A 30-year-old multigravida in her 22nd week of gestation was referred to our institution because of nausea, vomiting, heartburn, and epigastric pain resistant to therapy with antiacid, sucralfate, H2 receptor blockers, antibiotics and, antispasmodics which were given on multipl occations throughout her pregnancy. In abdominal ultrasonography a mass lesion adjacent to liver was detected. Gastric carcinoma was diagnosed by biopsy taken by endoscopy. The patient and family decided not to terminate the pregnancy. At 24th week of gestation subtotal gastrectomy, gastrojejunostomy, Witzel jejunostomy, and lymphadenectomy procedures were performed. Histopathology confirmed signet cell type gastric carcinoma. After corticosteroid therapy a 1450 gr weighing male baby was delivered by c/s at 29 week and 3 days of gestation with the parents’ insistence in order to institute chemotherapy as soon as possible. The baby was discharged from neonatal intensive care unit after 5 days. The patient is alive and disease free at 36 months postoperatively.

Keywords: Hyperemesis gravidarum, gastric cancer, nausea and vomiting of pregnancy, endoscopy


Hiperemezis gravidarum ayırıcı tanısında mide kanseri: Olgu sunumu

Erdoğan Aslan1, Erhan Şimşek2, Esra Kılıçdağ2, Filiz Bolat3, Tarık Zafer Nursal4, Bülent Haydardedeoğlu2
1Mustafa Kemal Üniversitesi, Tıp Fakultesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum A. D., Hatay
2Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum A. D., Adana
3Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Patoloji A. D., Adana
4Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi A. D., Adana

Gebelikte mide kanseri nadirdir ve görece geç tanı konulması ve ileri evrede olması nedeniyle kötü prognoza sahiptir. Birçok nonspesifik gastrointestinal semptomların genel bir tanı olan gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaya ait olduğunun sanılması ve gebe kadınları kapsamlı tanı yöntemlerine tabi tutmada çekimserlik yaşanması genellikle tanının daha da geç konulmasına neden olur.
30 yaşında multiparöz bir hasta gebeliğinin 22nci haftasında birçok defalar antiasitler, H2 reseptör blokerleri, antibiyotikler ve antispazmodiklerle tedavi edilmeye çalışılmasına rağmen iyileşmeyen bulantı, kusma, epigastrik yanma ve ağrı şikayetleri ile kliniğimize refere edilmişti. Yapılan üst abdomen ultrasonogtafisinde karaciğer komşuluğunda bie kitle lezyonu saptandı. Endoskopik olarak alınan biyopsi sonucunda mide kanseri tanısı konuldu.Hastaya gebelik terminasyonu önerildi ancak kabul etmedi. 24ncü haftada laparatomi yapıldı ve subtotal gastrektomi, gastro jejunostomi,Witzel jejunostomi ve lenfadenektomi prosedürleri uygulandı. Histopatoloji taşlı yüzük hücreli mide karsinomu tanısını teyid etti. Kortikosteroid tedavisi sonrası, hasta ve ailesinin kemoterapiyi başlatma ısrarı ile gebelik 29 hafta 3 günlük iken c/s ile 1450 gr canlı erkek bebek doğurtuldu.Bebek yenidoğan yoğun bakım üğnitesinden 5 günde taburcu oldu. Hasta uzak metastazlar nedeni ile postoperatif 38nci ayda ex oldu. Bebeğin halen sağ ve sağlıklı olduğu öğrenildi.
İkinci trimestire uzayan ve konvansiyonel tedavilere yanıt vermeyen hiperemezis gravidarum olgularında nadir de görülse mide kanseri tanısını ekarte edebilmek amacı ile ultrasonografi ve/ya endoskopi yapılması uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, mide kanseri, gebeliğin bulantı kusması, endoskopi


Erdoğan Aslan, Erhan Şimşek, Esra Kılıçdağ, Filiz Bolat, Tarık Zafer Nursal, Bülent Haydardedeoğlu. Gastric cancer in differential diagnosis of hyperemesis gravidarum: Case report. . 2008; 5(1): 36-39

Corresponding Author: Erdoğan Aslan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar