. 2018; 15(1): 23-27

Do Syrian Refugees Have Increased Risk For Worser Pregnancy Outcomes? Results of a Tertiary Center in İstanbul

Emre Sinan Güngör, Olcay Seval, Gülşah Ilhan, Fatma Ferda Verit
Süleymaniye Maternity Research and Training Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic

Objective: To compare obstetric and perinatal outcomes of Syrian refugee pregnants and Turkish counterparts given birth at a tertiary center in İstanbul.
Material and methods: A retrospective study including birth records of 704 Syrian refugees and 744 Turkish pregnants between January 2016 and May 2017 were analyzed. Demographic data, obstetric and neonatal outcomes were compared. Primary aims of this study were to evaluate the pregnancy outcomes and cesarean rates between the groups. Secondary outcomes were use of antenatal vitamin supplementation, hemoglobin-hematocrit values and maternal complications.
Results: Our results showed that use of folic acid and iron supplementation rates during pregnancy were similar between the groups (Folic acid supplementation 8.1% vs 6.5%, p=0.264; iron supplementation 20.7% vs 19.6%, p=0.125; respectively for Turkish pregnants and Syrian refugees). Cesarean rates were significantly high for Turkish patients than Syrian refugees (42.7% vs 32.7%; p<0.05). Gestational age at delivery was significantly higher among Turkish women when compared with Syrian refugees (37.7±2.3 vs 36.4±2.3 weeks, p<0.05) but there was not a significant difference for the birtweights’ of the newborns (3134 gr vs 3066 gr for Turkish and Syrian pregnants respectively, p=0.105). Although obstetric complications were seen more often in Syrian refugees; it did not reach statistical difference (9.7% vs 8.1% respectively, p=0.285).
Conclusion: Syrian refugees use antenatal vitamin supplementations with similar rates to Turkish citizens and obstetric and perinatal outcomes are similar between the groups.

Keywords: Syrian refugees, Cesarean delivery, Obstetric outcome, Maternal complication, Perinatal outcome


Suriyeli Mültecilerin Daha Kötü Gebelik Sonuçları Açısından Artmış Riskleri Var mıdır? İstanbul'da Tersiyer Bir Merkezin Sonuçları

Emre Sinan Güngör, Olcay Seval, Gülşah Ilhan, Fatma Ferda Verit
Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

Amaç: İstanbul’da tersiyer bir merkezde doğum yapan Suriyeli mülteci gebeler ile Türk gebelerin obstetrik ve perinatal sonuçlarının karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2016 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında doğum yapan 704 Suriyeli mülteci ve 744 Türk gebenin doğum kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Demografik data, obstetrik ve neonatal sonuçlar karşılaştırıldı. Primer hedefler gruplar arasında gebelik sonuçlarının ve sezeryan oranlarının değerlendirilmesi idi. Sekonder hedefler antenatal vitamin desteği kullanımı, hemoglobin-hematokrit sonuçları ve maternal komplikasyonların değerlendirilmesi idi.
Bulgular: Antenatal dönemde folik asit ve demir desteği kullanım oranlarını benzer olarak bulduk (Folik asit kullanımı 8.1% vs 6.5%, p=0.264; demir kullanımı 20.7% vs 19.6%, p=0.125; Türk ve Suriyeli gebeler için sırasıyla). Sezeryanla doğum oranı Türk hastalarda Suriye gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (42.7% vs 32.7%; p<0.05). Doğumda gebelik haftası Türk gebelerde Suriyelilere göre istatistiksel olarak daha fazla idi (37.7±2.3 vs 36.4±2.3 weeks, p<0.05) ancak yenidoğanların doğum kiloları arasında fark yoktu (Türk ve Suriyeli yenidoğanlar için sırasıyla 3134 gr vs 3066 gr, p=0.105). Obstetrik komplikasyonlar Suriyeli gebelerde daha fazla görülmüş olsa da, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi ( sırasıyla 9.7% vs 8.1%, p=0.285).
Sonuç: Suriyeli mülteciler antenatal vitamin desteğini Türklerle benzer oranlarda kullanmaktadır ve obstetrik ve perinatal sonuçlar iki grup arasında benzer bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteci, Sezeryan, Obstetrik sonuçlar, Maternal komplikaston, Perinatal sonuçlar


Emre Sinan Güngör, Olcay Seval, Gülşah Ilhan, Fatma Ferda Verit. Do Syrian Refugees Have Increased Risk For Worser Pregnancy Outcomes? Results of a Tertiary Center in İstanbul. . 2018; 15(1): 23-27

Corresponding Author: Emre Sinan Güngör, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar