. 2010; 7(2): 107-112

THE CLINICAL EFFICACY OF FOSFOMYCIN TROMETAMOL VERSUS AMOXICILLIN-CLAVULANIC ACID IN THE TREATMENT OF SYMPTOMATİC AND ASYMPTOMATİC BACTERIURIA IN 3rd TRIMESTER PREGNANCY

Süleyman Akarsu1, Cengiz Kara2, Ömer Faruk Bozkurt2, Zeynep Çizmeci3, Nermin Akdemir1, Ali Ünsal2
1Keçiören Educational And Resource Hospital, Gynecology And Obstetrics, Ankara
2Keçiören Educational And Resource Hospital, Urology, Ankara
3Keçiören Educational And Resource Hospital, Laboratory Of Microbiology, Ankara

PURPOSE: This study was conducted to assess the clinical efficacy of a single dose of fosfomycin trometamol for the treatment of both asymptomatic and symptomatic bacteriuria in the third trimester of pregnancy compared with a 7-day regimen of amoxicillin-clavulanic acid
MATERIAL – METHODS: In this study clinical efficiency of single dose of 3 g fosfomycin trometamol and 7 day 675 mg amoxicillin-clavulanic acid were compared on 85 pregnant women in 3rd trimester with symptomatic and asymptomatic bacteriauria. Patients divided into four groups and single dose of fosfomycin trometamol applied on group 1 (asymptomatic bacteriauria patients) and group 3 (symptomatic bacteriauria patients) while 7 day 675 mg amoxicillin-clavulanic acid applied on group 2 (asymptomatic bacteriauria patients) and group 4 (symptomatic bacteriauria patients). Microbiological assessments ( urine analyses and culture ) and rutine biochemical tests were performed before and at 7 days after the administration. No serious side effects have been reported related with both drugs. Negative urine cultures performed 7 days after the initial positive cultures were considered as bacteriological eradication and the absence of the initial urinary symptoms were considered as clinical success.
RESULTS: Escherichia coli was the most frequently observed microorganism in urine culture of all four groups with clinical success and bacterial eradication of 95-100% of the patients treated with fosfomycin trometamol in groups 1 and 3, respectively and 95-90% of the patients treated with amoxicillin-clavulanic acid in groups 2 and 4, respectively. Both treatments were well tolerated in all groups without any serious side effects. No significant difference was detected between the success rates of both drugs.
CONCLUSION: A single dose of fosfomycin trometamol is a safe and effective alternative in the treatment of both asymptomatic and symptomatic urinary tract infections in the third trimester of pregnancy.

Keywords: urinary tract infection, pregnancy, fosfomycin trometamol, amoxicillin-clavulanic acid


3.trimesterdeki Semptomatik ve Asemptomatik Bakteriürisi Olan Gebelerde Fosfomisin Trometamol İle Amoksisilin-Klavulanik Asit Etkinliğinin Karşılaştırılması

Süleyman Akarsu1, Cengiz Kara2, Ömer Faruk Bozkurt2, Zeynep Çizmeci3, Nermin Akdemir1, Ali Ünsal2
1Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, Ankara
2Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, Ankara
3Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuarı, Ankara

AMAÇ: Bu çalışmada, 3.trimesterdeki semptomatik ve asemptomatik bakteriürisi olan gebelerde tek doz fosfomisin trometamol ve 7 gün amoksisilin-klavulanik asit tedavileri karşılaştırılarak klinik etkinlikleri değerlendirildi.
MATERYAL-METOD: 3. trimesterdeki asemptomatik ve semptomatik bakteriürisi olan 85 gebede tek doz 3 gr fosfomisin trometamol ile 7 günlük 675 mg amoksisillin-klavulanik asitin klinik etkinliği karşılaştırılmıştır. Dört farklı gruba ayrılan hastalardan asemptomatik bakteriürisi olanlara (Grup 1) ve semptomatik bakteriürisi olanlara ( Grup 3 ) tek doz fosfomisin trometamol verilirken; asemptomatik bakteriürisi olanlara ( Grup 2 ) ve semptomatik bakteriürisi olanlara ( Grup 4 ) 7 günlük amoksisilin-klavulanik asid verildi. Tedaviden önce ve 1 hafta sonra mikrobiyolojik değerlendirme (idrar analizi ve kültürü) ile rutin biyokimyasal testler yapılarak ilaçların yan etkileri kaydedildi. Hastaların başlangıçta varolan üriner şikayetlerinin kaybolması klinik başarı, ilk pozitif idrar kültüründen 7 gün sonra yapılan idrar kültüründe üreme olmaması ise bakteriyolojik eradikasyon olarak kabul edildi.
SONUÇLAR: . Her dört grupta da idrar kültürlerinde en fazla tespit edilen mikroorganizma Escherichia coli olup fosfomisin trometamol ile tedavi edilen hastaların % 95 -%100’ünde sırasıyla Grup 1 ve 3, amoksisillin-klavulanik asid ile tedavi edilenlerin % 95 -%’90’nında sırasıyla Grup 2 ve 4’de klinik başarı ve bakteriyel eradikasyon elde edildi. Her iki tedavi de her dört grupta iyi tolere edildi ve ciddi bir yan etki görülmedi. Dört grup arasında tedavideki başarı açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı.
TARTIŞMA: Tek doz fosfomisin trematomol 3.trimester gebelerde hem asemptomatik hem de semptomatik üriner sistem enfeksiyon tedavisinde güvenli ve etkilidir.

Anahtar Kelimeler: üriner sistem enfeksiyonu, gebelik, fosfomisin trometamol, amoksisilin-klavulanik asit


Süleyman Akarsu, Cengiz Kara, Ömer Faruk Bozkurt, Zeynep Çizmeci, Nermin Akdemir, Ali Ünsal. THE CLINICAL EFFICACY OF FOSFOMYCIN TROMETAMOL VERSUS AMOXICILLIN-CLAVULANIC ACID IN THE TREATMENT OF SYMPTOMATİC AND ASYMPTOMATİC BACTERIURIA IN 3rd TRIMESTER PREGNANCY. . 2010; 7(2): 107-112

Corresponding Author: Süleyman Akarsu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar