. 2009; 6(3): 197-205

Prevelance of Spontaneus Preterm Birth and Related Factors

Emel Ege1, Belgin Akın1, Kamile Altuntuğ1, Ayten Arıöz1, Deniz Koçoğlu2
1School Of Health Selcuk University, Konya Turkey
2Faculty Of Health Sciences Hacettepe University, Ankara Turkey

OBJECTIVE: Preterm birth is a process that has social and economical consequences which increase morbidity and mortality of infant and newborn. The aim of this study is to examine the prevalence of spontaneous preterm birth and related factors.
METHODS: This descriptive study was conducted in Faruk Sükan maternity and child hospital in Konya province. The universe was composed of the women who apply to hospital for delivery. The three hundred women who had vaginal delivery between February 15 and March 31, 2007 were included in study as using non-randomly sampling method. A questionnaire was used to collect data. Data were collected by a researcher with face to face interview during postpartum 24 hours in hospital. Percentage and mean distribution and student t and chi-square test were used for statistical analyses.
RESULTS: Of women, 79.3 % were illiterate and primary school graduated. The prevalence of preterm birth in study group was 17.3 %. In study group who experiencing preterm birth, 51.9 % of the women were reported that they had premature rupture of membranes and 48.1 % had early uterine contraction. It was determined a relationship between preterm birth and age, length of marriage, number of delivery, weight of the last child, history of preterm birth of women and her mother, history of bleeding during pregnancy, having problem with husband’s family, vaginal douching during pregnancy, smoking during pregnancy, multiple pregnancy, hypertension during preganacy.
CONCLUSIONS: Preterm birth is an important health problem for mothers and newborns. It becomes important the frequency and quality of preterm follow-up in terms of early diagnosis and early intervention of preterm birth. It seems important that health professionals should be aware of symptoms of preterm birth, making the pregnant women be aware of this symtoms to solve the problem.

Keywords: Preterm birth, prevalence, related factors


Spontan Preterm Doğum Sıklığı Ve İlişkili Faktörler

Emel Ege1, Belgin Akın1, Kamile Altuntuğ1, Ayten Arıöz1, Deniz Koçoğlu2
1Selçuk Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Konya
2Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ankara

AMAÇ: Preterm doğum bebek ve yenidoğan morbidite ve mortalitesini arttıran, sosyal ve ekonomik sonuçları olan bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı spontan preterm doğum sıklığı ve ilişkili faktörleri incelemektir.
Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışma, Konya il merkezinde bulunan Dr Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi doğum servisinde yapılmıştır. Çalışma evreni doğum eylemi için hastaneye başvuran kadınlardan oluşmaktadır. Olasılıksız örnekleme yöntemi kullanılmış, 15 Şubat/31 Mart 2007 tarihleri arasında vaginal doğum yapan 300 kadın çalışmaya alınmıştır. Verilerin toplanmasında bir anket formu kullanılmıştır. Veriler bir araştırmacı tarafından doğumdan sonra 24 saat içinde hastanede yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde yüzde ve ortalama dağılımı, student t ve Ki-kare testi kullanılmıştır.
BULGULAR: Kadınların % 79.3’ünün okur-yazar, ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunda spontan preterm doğum prevalansı % 17.3’dür. Çalışma grubundaki spontan preterm doğum yapan kadınların % 51.9’u sularının erken geldiğini, % 48.1’i sancılarının erken başladığını belirtmiştir. Erken doğum ile yaş, evlilik süresi, gebelik sayısı, doğum sayısı, en son doğan bebeğin kilosu, kendisi ve annesinin erken doğum öyküsü, gebelikte kanama öyküsü, eşin ailesi ile sorun yaşama, gebelikte vaginal duş, gebelikte sigara içme, çoğul gebelik ve gebelik hipertansiyonu arasında bir ilişki saptanmıştır (p<0.05).
SONUÇLAR: Preterm doğum anneler ve bebekler için önemli bir sağlık sorunudur. Preterm eylemin erken tanılanması ve erken girişimin yapılması yönünden prenatal izlemlerin sıklığı ve kalitesi önem kazanmaktadır. Sağlık profesyonellerinin preterm eylem belirti ve bulgularının farkında olması, gebelerin farkındalığının artırması sorunun çözümünde önemli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, prevalans, ilişkili faktörler


Emel Ege, Belgin Akın, Kamile Altuntuğ, Ayten Arıöz, Deniz Koçoğlu. Prevelance of Spontaneus Preterm Birth and Related Factors. . 2009; 6(3): 197-205

Corresponding Author: Emel Ege, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar