. 2014; 11(4): 0-0

Comparison of total laparoscopic hysterectomy and abdominal hysterectomy

Osman Balcı
Necmettin Erbakan University, Meram Medicine Faculty, Department Of Obstetrics And Gynecology, Konya, Turkey.

Objectives: The aim of this prospective study is to evaluate and compare to the outcomes of total laparoscopic hysterectomy (TLH) and total abdominal hysterectomy (TAH) who performed in our clinic.
Materials and Methods: We performed surgical procedures at Necmettin Erbakan University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between January 2013 and April 2014. Forty patients who underwent TLH (group 1) compared to 40 patients who underwent TAH (group 2). The mean age of the cases, body mass index (BMI), duration of operation, the amount of blood loss, rates of complications and post operative hospital stay were compared for two groups.
Results: There were no statistically significant differences between the two groups regarding age, body mass index (BMI), specimen weight, pre-operative hemoglobin (Hb) value and rates of the complications. The mean post-operative Hb value was significantly higher in group 1 than group 2 (11.5±0.8 gr/dl vs. 10.8±1.7, P= 0.02). The mean time of operation was significantly longer in group 1 than in group 2 (105.4±22.9 minutes vs. 74±18, P<0.001). The mean duration of hospital stay was statistically shorter in group 1 compared to the group 2 (2.48±0.6 days vs. 4.88±1.2, P<0.001).
Conclusion: Total laparoscopic hysterectomy is safe and feasible method for gynecological diseases. TLH may offer specific benefits for properly selected patients. Its advantages are lower peri-operative morbidity, improvement of quality of life, shorter hospital stay and faster return to activity.

Keywords: Total Laparoscopic Hysterectomy, Total Abdominal Hysterectomy; Complications.


Total Laparoskopik Histerektomi ve Abdominal Histerektominin Karşılaştırılması

Osman Balcı
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Abd. Konya.

Amaç: Bu prospektif çalışmanın amacı, kliniğimizde gerçekleştirilen total laparoskopik histerektomi (TLH) ve total abdominal histerektomi (TAH) vakalarını değerlendirmek ve karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Ocak 2013 ile Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. TLH uygulanan 40 hasta (grup 1) ile TAH yapılan 40 hasta (Grup 2) karşılaştırılmıştır. Olguların ortalama yaşı, vücut kitle indeksi (VKİ), operasyon süresi, kan kaybı, komplikasyon oranları ve ameliyat sonrası hastanede kalış süreleri iki grup arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Her iki gurupta yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), spesimen ağırlığı, preoperatif hemoglobin (Hb) değeri ve komplikasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Ortalama postoperatif Hb değeri grup 1 de grup 2 den daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı (11.5±0.8 gr/dl - 10.8±1.7, P= 0.02). Ortalama operasyon süresi grup 1 de grup 2 den daha uzundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı (105.4±22.9 dakika - 74.5±18.1, p<0.001). Ortalama hastanede kalış süresi grup 1 de grup 2 den daha kısa ve istatistiksel olarak anlamlıydı (2.48±0.6 gün - 4.88±1.2, p<0.001 ).
Sonuç: Total laparoskopik histerektomi jinekolojik hastalıklar için güvenli ve uygun bir yöntemdir. TLH doğru seçilmiş hastalar için özel avantajlar sunabilir. Bu avantajlar; daha düşük peri-operatif morbidite, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, daha kısa hastanede kalış süresi ve aktiviteye daha hızlı geri dönüştür.

Anahtar Kelimeler: Total Laparoskopik Histerektomi, Total Abdominal Histerektomi; Komplikasyonlar.


Osman Balcı. Comparison of total laparoscopic hysterectomy and abdominal hysterectomy. . 2014; 11(4): 0-0

Corresponding Author: Osman Balcı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar