. 2005; 2(3): 192-196

Umblical Cord Prolapsus: Maternal ve Fetal Results

İbrahim Esinler1, Dinara Beishenova2, Deniz Akyol2, Lütfü Önderoğlu2
1Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Turkey
2Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Turkey

OBJECTIVE: Umbilical cord prolapsus (UCP) is a rare emergency event that complicates pregnancy. Although it occurs rarely, the increment of maternal-fetal morbidity and mortality can be encountered in pregnancies complicated by UCP. The decrement in the rate of this complication can be obtained with early diagnosis and appropriate treatment. The aim of this study is to determine the fetal-maternal morbidity and mortality rates of pregnancies complicated with umbilical cord prolapsus. Design: Retrospective analysis.
Setting: Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology Patients: Thirteen vaginal deliveries complicated with umbilical cord prolapsus in 2152 vaginal delivery which were performed in Hacettepe University, Department of Obstetrics and Gynecology through January 1999 to January 2002.
Main outcome measures: Fetal-maternal morbidity and mortality RESULTS: There were 13 cases complicated by UCP during this 3 years period. The total number of normal vaginal deliveries during this time interval was 2152 and the incidence of UCP was %0,6. The mean age, the mean gestational age and the mean weight of neonates were 30,8±6,5 (year), 36,8±3,4 (week) and 2986,9±775,1 (gram) respectively. The UCP was encountered after the artificial amniotomy in 11 of 13 cases. Although 3 of 13 (13.3%) cases were under 37 weeks according to gestational age, only one neonate was less than 2500 gram. The malpresentation rate was 2/13 (%15.4) (breech-breech). The mean Apgar score of neonates at 5. minutes after the delivery was 8,4±2,5 minutes (range=2-10). The mean time interval between the diagnosis of UCP and delivery of all cases was 8,3±3,1 minutes (range 5-15). While the mean time interval of cases occurred in working hours was 7,1±1,4 minutes, it was 12,3±3,7 minutes in case of that in non-working hours. There was no maternal-fetal mortality except one neonate with ischemic encephalopathy. CONCLUSION: Although the prevention of UCP may not be possible in all cases; the sufficient setup, the early diagnosis and appropriate fast treatment of UCP may decrease the fetal-maternal morbidity and mortality.

Keywords: fetal asphyxia, maternal morbidity, umbilical cord prolapsus


UMBİLİKAL KORD PROLAPSUSU: MATERNAL VE FETAL SONUÇLAR

İbrahim Esinler1, Dinara Beishenova2, Deniz Akyol2, Lütfü Önderoğlu2
1Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Objektif: Umbilikal Kord Prolapsusu (UKP) gebeliği komplike eden ve ender görülen bir obstetrik acildir. Nadir görülmesine karşın, meydana geldiğinde fetal-maternal morbidite ve mortalitede artışa neden olabilmektedir. Hızlı tanı konulması ve uygun tedavi bu oranları azaltmaktadır. Bu çalışmanın amacı UKP ile komplike olmuş doğumlara ait fetal-maternal mortalite ve morbidite oranlarının belirlenmesidir. Planlama: Retrospektif analiz.
Ortam: Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü. Hastalar: Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde, Ocak 1999 ile Ocak 2002 arasında gerçekleşen 2152 normal vajinal doğumda gerçekleşen toplam 13 aşikar umbilikal kord prolapsuslu olgu. Değerlendirme parametreleri: Fetal-maternal morbidite ve mortalite
SONUÇ: Üç yıllık dönemde toplam 2152 vajinal doğum içersinde 13 olguda umbilikal kord prolapsusu (UKP) tespit edildi (İnsidans %0,6). Bu olguların ortalama yaşları 30,8±6,5 (yıl), ortalama gestasyonel haftaları 36,8±3,4 (hafta), ortalama fetal doğum ağırlıkları 2986,9±775,1 (gram) olarak tespit edildi. Olguların 11’inde umbilikal kord prolapsusu artifisiyel amniyotomi sonrası gelişti. Olguların tamamında (13/13) doğum sezeryan (C/S) ile gerçekleştirildi. Olguların 3/13’ü (%13.3) gestasyonel haftaya göre 37. haftanın (preterm doğum) altında olmasına rağmen sadece bir olgu 2500 gram altındaydı. Malprezentasyon 2 olguda mevcut idi ve her ikisinde de makat prezentasyondu. Yenidoğanların ortalama 5. dakika Apgar skorları 8,4±2,5 (aralık 2-10) olarak belirlendi. Tüm olgular değerlendirildiğinde, umbilikal kord prolapsusunun tespit edilmesinden doğuma kadar geçen süre ortalama 8,3±3,1 dakika idi (aralık 5-15 dakika). Gün içersinde oluşan UKP’larında doğuma kadar geçen süre ortalama 7,1±1,4 dakika
iken bu değer akşam (saat 18.00’den sonra) ve gece saatlerinde olanlarda 12,3±3,7 dakika olarak tespit edildi. Maternal ve fetal mortalite izlenmez iken bir fetusda hipoksik ensefalopati gelişti. YORUM: Umbilikal kord prolapsuslarından tam olarak kaçınmak mümkün olmasa da, fetal-maternal mortalite ve morbiditeyi engelleyebilmek ancak yeterli alt yapı, erken tanı ve erken müdahale ile sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler: fetal asfiksi, maternal morbidite, umbilikal kord prolapsusu


İbrahim Esinler, Dinara Beishenova, Deniz Akyol, Lütfü Önderoğlu. Umblical Cord Prolapsus: Maternal ve Fetal Results. . 2005; 2(3): 192-196

Corresponding Author: İbrahim Esinler, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar