. 2014; 11(3): 153-158 | DOI: 10.4274/tjod.43815  

Evaluation of female sexual function index and associated factors among married women in North Eastern Black Sea region of Turkey

Yeşim Bayoğlu Tekin, Ülkü Mete Ural, Işık Üstüner, Gülşah Balık, Emine Seda Güvendağ Güven
Recep Tayyip Erdoğan University Faculty Of Medicine, Department Of Gynecology And Obstetrics, Rize, Turkey

Objective: The aim of this study was detection of Female Sexual Function Index (FSFI) scores of married women living in North Eastern Black Sea region of Turkey and comparison with demographic data.
Materials and Methods: A cross-sectional, descriptive study conducted at a University Hospital, gynecology and obstetrics outpatient clinic. Married women between 18-50 years of age, without any complaint enrolled in the study and participants were asked to fill out the form of FSFI. Age, gravidity and number of living children, duration of marriage, education and income levels, employment status, and contraceptive methods has been questioned. Sexual desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction, pain subscales, and total score of FSFI were determined and compared with demographic data.
Results: Lower FSFI levels were detected from 70.9% of the respondents. Age, duration of marriage and number of children were adversely affected the FSFI scores. Intermediate education level and usage of a contraceptive method were related with higher FSFI scores. Pain scores were high in all participants independently from other parameters.
Conclusions: For identification of women’s sexual dysfunction, increasing the knowledge level and awareness about sexuality are required.

Keywords: Sexual dysfunction, female, FSFI


Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan evli kadınlarda cinsel fonksiyon indeksinin ve etki eden faktörlerin değerlendirilmesi

Yeşim Bayoğlu Tekin, Ülkü Mete Ural, Işık Üstüner, Gülşah Balık, Emine Seda Güvendağ Güven
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Rize

Amaç: Bu çalışmanın amacı Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan evli kadınlarda Female Sexual Function Index (FSFI) skorlarının belirlenmesi ve demografik verilerle karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel, tanımlayıcı çalışma bir üniversite hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde yürütülmüştür. On sekiz-50 yaşları arasındaki aktif şikayeti olmayan evli kadınlar değerlendirilmiştir. Yaş, gravide ve yaşayan çocuk sayıları, evlilik süreleri, eğitim ve gelir düzeyleri, her hangi bir işte çalışma durumu ve kullandıkları kontraseptif yöntemler sorgulanmıştır. FSFI’nın cinsel istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, doyum, ağrı alt grupları ve toplam skor belirlenerek demografik verilerle karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %70,9’unda düşük FSFI değerleri tespit edilmiştir. Yaş, evlilik süresi ve çocuk sayısının FSFI skorunu olumsuz olarak etkilendiği belirlenmiştir. Orta düzeyde öğrenim gören ve kontraseptif yöntem kullanan kadınlar daha yüksek FSFI skorlarına sahiptir. Ağrı skoru tüm parametrelerden bağımsız olarak katılımcılarda yüksek olarak tespit edilmiştir.
Sonuç: Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarının belirlenmesi için cinsellik konusunda bilgilendirmenin arttırılması ve cinsellik hakkında farkındalık yaratılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Cinsel fonksiyon bozukluğu, kadın, FSFI


Yeşim Bayoğlu Tekin, Ülkü Mete Ural, Işık Üstüner, Gülşah Balık, Emine Seda Güvendağ Güven. Evaluation of female sexual function index and associated factors among married women in North Eastern Black Sea region of Turkey. . 2014; 11(3): 153-158

Corresponding Author: Yeşim Bayoğlu Tekin, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar