. 2021; 18(1): 0-0

Obstetrician-Gynecologists’ practice patterns regarding HPV testing in cervical cancer screening in Turkey

Betül Akgün Aktaş1, Tayfun Toptaş2, Işın Üreyen2, Selen Doğan3, Aysel Uysal1
1Department of Obstetrics and Gynecology, Saglik Bilimleri University Antalya Research and Training Hospital, Antalya, Turkey
2Department of Gynecologic Oncology, Saglik Bilimleri University Antalya Research and Training Hospital, Antalya, Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Gynecologic Oncology, Akdeniz University School of Medicine, Antalya, Turkey

Objective: We primarily aimed to determine obstetrician-gynecologists’ (OBGYNs) practice patterns regarding HPV testing in cervical cancer screening. Secondly, we aimed to examine OBGYNs’ adherence to guidelines in the management of women with HPV-positive test result.
Materials and Methods: The study was a cross-sectional survey conducted in Antalya and Istanbul provinces in Turkey using a self-reported questionnaire. The 12-item questionnaire form was applied to participants by face to face interview method. Of the targeted participants, 343 OBGYNs completed the questionnaire.
Results: The majority of participants (81.0%) stated that they offer/use HPV testing in cervical cancer screening. Of those, most OBGYNs (89.9%) prefer to use HPV testing concomitant with cervical cytology (cotesting) whereas only 10.1% prefer to use HPV testing alone (primary HPV testing). The most preferred screening intervals for women with HPV-negative result were 5 years (53.4%) and 3 years (19.9%), respectively. In compliance with the guidelines, the rate of participants who recommend “referral directly to colposcopy” for women who are HPV16/18-positive and cytology-negative; and “cotesting at 12 months” for women who are positive for HPV genotypes other than HPV16/18 and cytology-negative was 53.1%. Multivariate analysis revealed that the “professional working setting” was the sole independent determinant of the adherence to the guidelines. OBGYNs working at private settings had the worst adherence rate (42.4%).
Conclusion: Primary HPV testing has not yet been widespread among Turkish OBGYNs. Moreover, adherence to practice guidelines in the management of HPV-positive test results is relatively low. There is a need for continuing medical education regarding screening programs and management of women with positive screening results.

Keywords: Cervical cancer, Human papilloma virus, HPV test


Türkiye'de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının Serviks Kanseri Taramasında HPV testi ile İlgili Uygulama Paternleri

Betül Akgün Aktaş1, Tayfun Toptaş2, Işın Üreyen2, Selen Doğan3, Aysel Uysal1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği
3Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı

Amaç: Birincil olarak, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının servikal kanser taramasındaki uygulama paternlerini saptamayı; ikincil olarak ise Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının HPV-pozitif test sonucu olan kadınların yönetiminde kılavuzlara bağlılıklarını incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, bir öz-bildirim anketi kullanılarak, Türkiye’ de Antalya ve İstanbul illerinde yapılan çapraz-kesitsel bir araştırmadır. On iki maddelik anket formu, yüz yüze görüşme yöntemi ile katılımcılara uygulandı. Hedeflenen katılımcılardan 343 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı anketi tamamladı.
Bulgular: Katılımcıların çoğunluğu (%81.0) servikal kanser taramasında HPV testini kullandıklarını/önerdiklerini belirtti. Bu hekimlerin büyük çoğunluğu (%89.9) HPV testini servikal sitoloji ile eş zamanlı (cotest) olarak kullanmayı tercih etmekteyken sadece %10.1’ i HPV testini tek başına (primer HPV testi) kullanmayı tercih etmektedir. HPV-negatif sonucu olan kadınlarda en sık tercih edilen tarama aralığı sırasıyla 5 (%53.4) ve 3 yıl (%19.9) idi. Kılavuzlarla uyumlu olarak, HPV 16/18 pozitif ve sitoloji sonucu negatif olan kadınlarda “doğrudan kolposkopi”, HPV16/18 haricindeki HPV genotipleri pozitif iken sitoloji sonucu negatif olan kadınlarda ise “12 ay sonra cotest” öneren katılımcıların oranı %53.1 idi. Çok değişkenli analiz, “profesyonel çalışma ortamı” nın kılavuzlara bağlılığın tek bağımsız belirleyicisi olduğunu gösterdi. Özel kurumlarda çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları kılavuzlara en kötü uyum oranına (%42.4) sahipti.
Sonuç: Primer HPV testi kullanımı Türk Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları arasında henüz yaygınlaşmamıştır. Üstelik, HPV-pozitif test sonuçlarının yönetiminde uygulama kılavuzlarına bağlılık görece düşüktür. Tarama programları ve pozitif tarama sonuçları olan kadınların yönetimi ile ilgili sürekli tıp eğitimine ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, Human papilloma virus, HPV testi


Betül Akgün Aktaş, Tayfun Toptaş, Işın Üreyen, Selen Doğan, Aysel Uysal. Obstetrician-Gynecologists’ practice patterns regarding HPV testing in cervical cancer screening in Turkey. . 2021; 18(1): 0-0

Corresponding Author: Tayfun Toptaş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar