. 2019; 16(1): 0-0

A Comparison of Emergency and Therapeutic Modified Shirodkar Cerclage: An Analysis of 38 Consecutive Cases

Alper Başbuğ1, Ozan Doğan2
1Department of Obstetrics and Gynecology, Duzce University Hospital, Duzce, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University, Sisli Hamidiye Etfal Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey

Objective: To compare the maternal and neonatal outcomes of cases with emergency versus therapeutic cerclage.
Materials and Method: The study included 38 female patients who underwent cervical cerclage using the modified Shirodkar method in the Obstetrics and Gynecology Clinics of Düzce University Medical Faculty Hospital and Düzce Atatürk State Hospital.
Results: The operating time for the emergency cerclage group was significantly longer than that of the therapeutic group (30.40 minutes versus 19.85 minutes, p=0.001). Following the cerclage procedure, the cervical length was longer in the therapeutic cerclage group [29.90 millimeters (mm) versus 22.45 mm, p=0.001]. The cerclage to birth interval was also longer in the therapeutic group (91 versus 138 days).
Conclusion: In comparison with therapeutic cerclage, the total duration of pregnancy after emergency cerclage is shorter, and the newborns have a greater need for intensive care. Both methods, however, protect against advanced prematurity which causes neonatal loss.

Keywords: Premature birth, cervical incompetence, cervical cerclage


Acil ve Terapötik Modifiye Shirodkar Serklajın Karşılaştırılması: 38 Olgunun Analizi

Alper Başbuğ1, Ozan Doğan2
1Düzce Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Düzce, Türkiye
2Sağlık bakanlığı Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Acil ve terapötik serklajlı olguların maternal ve neonatal sonuçlarını karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'nde modifiye Shirodkar yöntemi ile servikal serklaj uygulanan 38 kadın hasta çalışmaya alındı.
Bulgular: Acil serklaj grubunun çalışma süresi, terapötik gruba göre anlamlı olarak daha uzundu (30.40 dakikaya 19.85 dakika, p = 0.001). Serklaj işleminden sonra, servikal uzunluk terapötik serklaj grubunda daha uzundu (29,90 mm'ye 22,45 mm, p = 0,001). Doğum aralığı, terapötik grupta daha uzundu (91 güne 138 gün).
Sonuç: Terapötik serklaj ile kıyaslandığında, acil serklajdan sonraki toplam gebelik süresi kısadır ve yenidoğanların yoğun bakım ihtiyacı daha yüksektir. Bununla birlikte, her iki yöntem de, neonatal kayba neden olan ileri prematüre karşı koruma sağlar.

Anahtar Kelimeler: Prematüre doğum, servikal yetmezlik, servikal serklaj


Alper Başbuğ, Ozan Doğan. A Comparison of Emergency and Therapeutic Modified Shirodkar Cerclage: An Analysis of 38 Consecutive Cases. . 2019; 16(1): 0-0

Corresponding Author: Ozan Doğan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar