. 2007; 4(2): 108-113

Fas Expression In Endometriomas, Endometrioid Carcinomas And Clear Cell Carcinomas Of Ovaries

Murat Ulukuş1, Teksin Çırpan1, Coşan Terek1, Murat Gök1, Çağnur Ulukuş2, Osman Zekioğlu3, Yılmaz Dikmen1, Ömer Dinçer1
1Department of Obstetrics and Gynecology, Ege University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey
2Department of Pathology, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, izmir turkey
3Department of Pathology, Ege University Faculty of Medicine, izmir turkey

In this study we aimed to investigate the expression of Fas protein by immunohistochemistry between ovarian endometriomas and endometriosis related ovarian tumors, endometrioid and clear cell carsinomas. Ovarian endometriosis (n = 22), ovarian endometrioid adenocarsinomas (n = 12) and ovarian clear cell carsinomas (n =8) histopathologic samples were included in this study. When we compared the epithelial Fas expression among three groups, we observed that endometriomas express significantly higher epithelial Fas than both ovarian tumors (P< 0.001). In conclusion, we suggest that in endometriosis related ovarian tumors apoptotic mechanisms might be more impaired than endometriomas and also decreased expression of Fas might be involved in the malign transformation of endometriosis.

Keywords: apoptozis, endometriosis, endometrioma, ovarian endometrioid and clear cell carsinomas, fas, immunohistochemistry.


Endometriomalar İle Overin Endometrioid Ve Berrak Hücreli Karsinomlarında Fas Ekspresyonu

Murat Ulukuş1, Teksin Çırpan1, Coşan Terek1, Murat Gök1, Çağnur Ulukuş2, Osman Zekioğlu3, Yılmaz Dikmen1, Ömer Dinçer1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, İzmir
3Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, İzmir

Bu çalışmada ovaryan endometriomalar ve endometriozisle ilişkili oldukları bilinen overin endometrioid ve berrak hücreli karsinomlarının Fas protein ekspresyonu yönünden immünohistokimyasal yöntemle karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmaya ovaryan endometriyozis (n = 22), overin endometrioid adenokarsinomu (n = 12) ve overin berrak hücreli karsinomu (n = 8) tanısı alan toplam 42 olgu dahil edilmiştir. Her üç grubu epitelyal Fas ekspresyonu açısından kıyasladığımızda endometriyomalı olguların her iki tipteki over karsinomlu olgulara göre istatistiksel olarak daha fazla Fas proteini eksprese ettiklerini gösterdik (P < 0.001). Sonuç olarak endometriomalara kıyasla endometriozisle ilişkili over tümörlerinde apoptozis mekanizmalarının daha da bozulmuş olabileceği ve endometriozisin malign transformasyonuna azalmış Fas proteininin de katkıda bulunabileceği ileri sürülebilir.

Anahtar Kelimeler: apoptozis, endometriozis, endometrioma, fas, overin endometrioid ve berrak hücreli tümörleri, immünohistokimya.


Murat Ulukuş, Teksin Çırpan, Coşan Terek, Murat Gök, Çağnur Ulukuş, Osman Zekioğlu, Yılmaz Dikmen, Ömer Dinçer. Fas Expression In Endometriomas, Endometrioid Carcinomas And Clear Cell Carcinomas Of Ovaries. . 2007; 4(2): 108-113

Corresponding Author: Teksin Çırpan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar