. 2016; 13(3): 0-0

Clitoral keloids after female genital mutilation/cutting

Özer Birge1, Murat Akbaş2, Ozbey Ertugrul Gazi3, Mehmet Adıyeke4
1Nyala Sudan Turkey Training And Research Hospital. Department Of Gynecology And Obstetrics, Nyala-darfur-sudan.
2Okmeydani Training And Research Hospital, Obstetrics And Gynecology Department, Istanbul, Turkey
3Nyala Sudan Turkey Training And Research Hospital. Department Of Urology. Nyala-darfur-sudan.
4Bergama State Hospital. Department Of Gynecology And Obstetrics. Izmir –turkey.

Objective: We aimed to describe the presentation of long term complications of female genital mutilation/cutting (FGM/C) and surgical management of clitoral keloids secondary to FGM/C.
Material and methods: Twenty seven women who was operated for clitoral keloid between May 2014 and September 2015 in Sudan Nyala Turkish Hospital were evaluated in this retrospective descriptive case series study.
Results The prevalence of type 1, type 2 and type 3 FGM/C were 3,7%, 22,2% and 74,1%, respectively (type 1: 1/27, type 2: 6/27 and type 3: 20/27). All patients had long term health problems (dysuria, chronic pelvic pain, vaginal discharge and chronic pruritus) and sexual dysfunction. Keloids were removed by surgical excision. There was no postoperative complication in any patient.
Conclusion Although clitoral keloid lesions can be seen after any type of FGM/C, they are usually developed after type 3 FGM/C. Most of these keloids were noticed after menarche. Keloids can be removed by surgical excision and this procedure can alleviate some long term morbidities of FGM/C.

Keywords: Female genital mutilation, Infibulation, Circumcision, Keloids, Vulvar mass


Kadın genital sakatlama/kesme sonrası klitoral keloid

Özer Birge1, Murat Akbaş2, Ozbey Ertugrul Gazi3, Mehmet Adıyeke4
1Nyala Sudan Türk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Obstetrik Ve Jinekoloji Kliniği. Nyala,sudan
2Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Obstetrik Ve Jinekoloji Kliniği. Istanbul, Türkiye
3Nyala Sudan Türk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Üroloji Kliniği. Nyala,sudan
4Bergama Devlet Hastanesi.obstetrik Ve Jinekoloji Kliniği.i̇zmir, Türkiye

Amaç: Kadın genital sakatlama/kesme işleminin uzun dönem komplikasyonlarının tanımlanması ve işleme bağlı gelişen klitoral keloidlerin cerrahi eksizyon ile yönetimi.
Materyal ve Metodlar: Mayıs 2014 ile Eylül 2015 tarihleri arasında Sudan Nyala Türk Hastanesinde klitoral keloid için opera edilen yirmi yedi hasta bu retrospektif tanımlayıcı vaka serisi çalışması için değerlendirilmiştir.
Bulgular: Tip 1, tip 2 ve tip 3 prevalansı sırası ile 3,7%, 22,2% ve %74,1’dir (Tip 1: 1/27, tip 2 6/27 ve tip 3 20/27). Tüm hastalarda uzun dönem sağlık problemleri ve seksüel disfonksiyon mevcuttur (dizuri, kronik pelvik ağrı, vajinal akıntı, kronik kaşıntı). Keloidler cerrahi eksizyon ile çıkarılmıştır. Postoperatif komplikasyon izlenmemiştir.
Sonuç: Klitoral keloid tüm kadın genital sakatlama/kesme işleminden sonar görülebilmesine ragmen genelde tip 3 ardından gelişmektedir. Keloidlarin çoğu menarş sonrası farkedilmektedir. Cerrahi eksizyon ile keloidler çıkarılabilir ve bu prosedür bazı uzun dönem morbiditeleri hafifletebilir.

Anahtar Kelimeler: Kadın genital sakatlama, İnfibulasyon, Sünnet, Keloidler, vulvar kitle


Özer Birge, Murat Akbaş, Ozbey Ertugrul Gazi, Mehmet Adıyeke. Clitoral keloids after female genital mutilation/cutting. . 2016; 13(3): 0-0

Corresponding Author: Murat Akbaş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar