. 2022; 19(3): 0-0

The Role of Inflammation, Oxidation and Cystatin C in the Pathophysiology of Polycystic Ovary Syndrome

Ozden Ozdemir Baser1, Ayse Yesim Gocmen2, Demet Aydoğan kırmızı3
1Yozgat City Hospital, Department of Endocrinology and Metabolism, Yozgat, Turkey.
2Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Yozgat Bozok University, Yozgat, Turkey
3Yozgat Bozok University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Yozgat, Turkey

Objective: The relationship between cystatin-C levels and inflammatory, oxidant, and antioxidant markers in polycystic ovary syndrome (PCOS) was investigated.
Methods: A total of 96 participants were included in the study as PCOS (n: 58) and control (n: 38) groups. tumor necrosis factor-alpha (TNF-ɑ), interleukin-1 beta (IL-1B), interleukin 6 (IL-6), malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), and cystatin-C were evaluated by ELISA method. Relationships with metabolic and endocrine pa-rameters seen in PCOS were examined. Univariate and multivariate logistic regression analysis was performed to identify possible risk factors that may affect the PCOS group. Bivariate correlations were investigated by the Spearman’s correlation analysis.
Results: While Cystatin-c, tumor necrosis factor-alpha (TNF-ɑ), interleukin-1 beta (IL-1B), interleukin 6 (IL-6), malondialdehyde (MDA) were found to be higher in PCOS patients compared to the control group, superoxide dismutase (SOD) was found to be lower than the control group (p< 0.05). In the correlation analysis, increased Cystatin-c levels were found to be associated with high IL-6 (r: 0.214, p: 0.037) and low SOD levels (r: -0.280, p: 0.006). Conclusion: In our study, it was found that the increase in Cystatin-c levels was associated with the increase in IL-6 and the decrease in SOD. These results may bring up different treatment options to reduce cardiovascular risks in the treatment of PCOS.

Keywords: Policystic ovary syndrome, cystatin C, interleukin, oxidation, superoxide dismutase


Polikistik Over Sendromunun Patofizyolojisinde Enflamasyon, Oksidasyon ve Sistatin C'nin Rolü

Ozden Ozdemir Baser1, Ayse Yesim Gocmen2, Demet Aydoğan kırmızı3
1Yozgat Şehir Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma, Yozgat, Türkiye
2Yozgat Bozok Üniversitesi, Biokimya Bölümü, Yozgat, Türkiye
3Yozgat Bozok Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, Yozgat, Türkiye

Amaç: Polikistik over sendromunda (PKOS) sistatin-C düzeyleri ile inflamatuar, oksidan ve antioksidan belirteçler arasındaki ilişkinin araştırılması.
Yöntemler: Çalışmaya PCOS (n: 58) ve kontrol (n: 38) grubu olarak toplam 96 katılımcı dahil edildi. Tümör nekroz faktör-alfa (TNF-ɑ), interlökin-1 beta (IL-1B), interlökin 6 (IL-6), malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve sistatin-C markerları ELISA yöntemi ile değerlendirildi. PCOS grubunu etkileyebilecek olası risk faktörlerini belirlemek için tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. İki değişkenli korelasyonlar Spearman korelasyon analizi ile araştırıldı.
Bulgular: PKOS hastalarında sistatin-c, TNF-ɑ, IL-1B, IL-6, MDA, kontrol grubuna göre daha anlamlı olarak yüksek bulunurken, kontrol grubunda SOD daha yüksek bulundu (p< 0.05). Korelasyon analizinde, artan sistatin-C seviyeleri, yüksek IL-6 (r: 0.214, p: 0.037) ve düşük SOD seviyeleri azalma (r: -0.280, p: 0.006) ile ilişkili bulundu.
Sonuç: Çalışmamızda kardiyovasküler hastalık belirteci olan sistatin-C düzeylerindeki artışın yüksek IL-6 ve düşük SOD seviyeleri ile ilişkili olduğu bulundu. Bu sonuçlar PKOS tedavisinde kardiyovasküler riskleri azaltmak için farklı tedavi seçeneklerini gündeme getirebilir.

Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, sistatin C, interlökin, oksidasyon, süperoksit dismutaz


Ozden Ozdemir Baser, Ayse Yesim Gocmen, Demet Aydoğan kırmızı. The Role of Inflammation, Oxidation and Cystatin C in the Pathophysiology of Polycystic Ovary Syndrome. . 2022; 19(3): 0-0

Corresponding Author: Ozden Ozdemir Baser, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar