. 2008; 5(2): 118-122

Comparison of the efficacy and adverse effects of Trospium chloride and Tolterodine in the treatment of overactive bladder symptoms

Melih Atahan Güven1, Ayhan Coşkun1, Arif Güngören2, Özgür Özdemir1, Önder Ercan1, Savaş Karakuş1
1Kahramanmaras Sutcu Imam University, Department Of Obstetrics And Gynecology, Kahramanmaras
2Mustafa Kemal University, Department Of Obstetrics And Gynecology, Hatay

OBJECTIVE: To compare the efficacy and adverse effects of two antimuscarinic agents ( trospium chloride (TCl), tolterodine L-tartrate) in patients having overactive bladder symptoms.
MATERIAL-METHODS: During 2005, patients admitted with urge incontinence to Faculty of Medicine, Gynaecology Clinic and answered overactive bladder evaluation questionnaire form, and given Tolterodine-L- Tartrate (Detrusitol ®) 2 mg, 2x1 (n: 38), Trospium chloride (Spazmex ®) 30 mg tb 2x1 (n: 41), were retrospectively evaluated. Patients taken both drugs were determined by giving points regarding efficacy and adverse effects as questioned in the questionnaire form at the 1st and 3rd months following the initiation of treatment.
RESULTS: Demografic data were similar in both groups (p>0.05). Points given after treatment were found significantly lower than the points given before treatment in both groups (p<0.001). The efficacy and adverse effects of both drugs were found statisticaly similar (p>0.05).
CONCLUSION: In the highligths of retrospevtive data, we concluded that Trospium chloride and Tolterodine may be used alternatively to each other in treatment of overactive bladder.

Keywords: Overactive bladder, Trospium chloride, Tolterodine


Aşırı aktif mesane tedavisinde, Trospiyum klorid ve Tolterodin'in tedavi etkinlikleri ve yan etkilerinin karşılaştırılması

Melih Atahan Güven1, Ayhan Coşkun1, Arif Güngören2, Özgür Özdemir1, Önder Ercan1, Savaş Karakuş1
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
2Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Hatay

AMAÇ: Aşırı aktif mesane şikayetleri olan hastalarda iki anti-muskarinik ajanın (Trospiyum Klorid ve Tolterodine-L- Tartarat ) etkinliğinin ve yan etki profillerinin karşılaştırılması.
MATERYAL-METOD: 2005 yılı boyunca, Tıp Fakültesi Jinekoloji Polikliniğimiz’e sıkışma inkontinansı şikayeti ile başvuran ve aşırı aktif mesane değerlendirme anket formunu dolduran, Tolterodin-L- Tartarat (Detrusitol ®) 2 mg tb 2x1 (n: 38) ve Trospiyum Klorid (Spazmex ®) 30 mg tb 2x1 (n: 41) kullanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Her iki ajanı alan hastalar, tedavinin başlangıcından 1 ve 3 ay sonra, anket formundaki sorulara göre ajanların etkinliği ve yan etkileri açısından puan verilerek değerlendirildi.
BULGULAR: Her iki tedavi grubunun yaş, gravida, parite gibi demografik verileri istatiksel olarak benzerdi (p >0.05). Her iki grupta da tedavi sonrası puanların, tedavi öncesi puanlardan anlamlı olarak düşük olduğu gözlendi (p <0.001). Her iki ajana ait tedavi etkinlikleri ve yan etki görülme oranları istatistiksel olarak benzer bulundu (p >0.05).
SONUÇ: Retrospektif veriler ışığında, aşırı aktif mesane şikâyeti olan olguların tedavisinde Trospiyum Klorid ve Tolterodin birbirine alternatif tedavi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, Trospiyum klorid, Tolterodin


Melih Atahan Güven, Ayhan Coşkun, Arif Güngören, Özgür Özdemir, Önder Ercan, Savaş Karakuş. Comparison of the efficacy and adverse effects of Trospium chloride and Tolterodine in the treatment of overactive bladder symptoms. . 2008; 5(2): 118-122

Corresponding Author: Melih Atahan Güven, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar