. 2020; 17(3): 0-0

Spinal versus general anesthesia in gynecologic laparoscopy: a prospective randomized study

Berna Kaya Uğur1, Lütfiye Pirbudak1, Ebru Ozturk2, ozcan balat2, Mete Gürol Uğur2
1Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation
2Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology

Objective: We aimed to compare spinal anesthesia (SA) with general anesthesia (GA) in gynecologic laparoscopic surgery regarding anesthetic parameters and patient satisfaction together with assessment of total oxidant, antioxidant levels and oxidative stress index.
Materials and Methods: Sixty patients were planned to undergo gynecologic laparoscopy were randomized into group G (GA) and Group S (SA). Demographics, adverse events and anesthetic parameters were recorded before induction, after induction, and at the 5th, 10th, 15th, 30th, 60th, 90th and 120th minutes. Patients and surgeons fulfilled questionnaires. Total antioxidant capacity (TAC), total oxidant level (TOL), and oxidative stress index (OSI) were measured.
Results: There was no difference between the groups in terms of hemodynamic parameters except heart rate at 30th minute and MAP at 10th, 15th, 30th, and 60th minute (p<0.05). Postoperative arterial blood pH value was lower in group S (p=0.021). Intraoperative hypotension was lower in group S (p=0.038). There was more intraoperative hypotension in Group S when compared with Group G (p=0.038). Postoperative analgesic consumption was higher and onset of postoperative pain was shorter in group G (p=0.001 for both). There was no difference between the groups in terms of patient and surgeon satisfaction. There was no difference in terms of TAC, TOL and OSI between the groups. (p=0.862, p=0.940 and p=728, respectively).
Conclusions: SA may become a reliable alternative to GA in gynecologic laparoscopy when hemodynamic and respiratory parameters, patient and surgeon satisfaction as well as total oxidant, antioxidant levels, and oxidative stress index are considered.

Keywords: Gynecologic laparoscopy, Spinal anesthesia, General anesthesia, Oxidative stress, Patient satisfaction


Jinekolojik laparoskopide spinal ve genel anestezi: prospektif randomize bir çalışma

Berna Kaya Uğur1, Lütfiye Pirbudak1, Ebru Ozturk2, ozcan balat2, Mete Gürol Uğur2
1Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD
2Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Amaç: Jinekolojik laparoskopik cerrahide spinal anestezi (SA) ve genel anesteziyi (GA) anestezi parametreleri, hasta/cerrah memnuniyeti ve toplam oksidan, antioksidan düzeyleri ile oksidatif stres indeksi yönünden karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Jinekolojik laparoskopi yapılması planlanan 60 hasta grup G (GA) ve Grup S (SA) şeklinde randomize edildi. Demografik veriler, istenmeyen olaylar ve anestezik parametreler indüksiyondan önce, sonra, 5., 10., 15., 30., 60., 90. ve 120. dakikalarda kaydedildi. Hastalar ve cerrahlar anketleri doldurdular. Toplam antioksidan kapasite (TAC), toplam oksidan seviyesi (TOL) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ölçüldü.
Bulgular: Gruplar arasında hemodinamik parametreler açısından 30. dakikada kalp hızı ve 10., 15, 30. ve 60. dakikalarda ortalama arter basıncı dışında fark yoktu (p <0.05). Ameliyat sonrası arteriyel kan pH değeri S grubunda daha düşüktü (p=0.021). İntraoperatif hipotansiyon grup S'de daha düşüktü (p = 0.038). Grup II'de Grup I ile karşılaştırıldığında intraoperatif hipotansiyon daha fazlaydı (p = 0.038). G grubunda postoperatif analjezik tüketimi daha yüksek ve postoperatif ağrı başlangıcı daha kısa idi (her ikisi için p = 0.001). Gruplar arasında hasta ve cerrah memnuniyeti açısından fark yoktu. Gruplar arasında TAC, TOL ve OSI açısından fark yoktu. (sırasıyla p = 0.862, p = 0.940 ve p = 728).
Sonuç: Seçilen hasta popülasyonunda hemodinamik ve solunum parametreleri, hasta ve cerrah memnuniyeti ile toplam oksidan, antioksidan düzeyleri ve oksidatif stres indeksi göz önüne alındığında SA jinekolojik laparoskopide GA'ya güvenli ve daha az invazif bir alternatif olabilir.

Anahtar Kelimeler: Jinekolojik laparoskopi, Genel anestezi, Spinal anestezi, Oksidatif stress, Hasta memnuniyeti


Berna Kaya Uğur, Lütfiye Pirbudak, Ebru Ozturk, ozcan balat, Mete Gürol Uğur. Spinal versus general anesthesia in gynecologic laparoscopy: a prospective randomized study. . 2020; 17(3): 0-0

Corresponding Author: Berna Kaya Uğur, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar